Investcom: 741 εκατ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 10:51

ΜΕΤΟΧΕΣ, αξίας 741 εκατ. δολ., κατά τη δημόσια εγγραφή της, στο Λονδίνο, διέθεσε η Investcom Holding, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, με έδρα το Ντουμπάϊ, κατά τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών εταιρείας της Μέσης Ανατολής, που έγινε ποτέ.

Η Investcom και οι υπάρχοντες επενδυτές, πούλησαν περίπου 60 εκατ. μετοχές προς 12,35 δολ. η μία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Η τιμή, διαμορφώθηκε στο ανώτατο επίπεδο της κλίμακας προσφοράς που κυμάνθηκε από 10,35 έως 12,35 δολ. η μία και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται σήμερα στο Λονδίνο.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1982 εξυπηρετεί οκτώ χώρες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Υεμένης, της Γκάνα και της Λιβερίας, αγορές στις οποίες κατέχει ηγετικό μερίδιο αγοράς. Η δημόσια εγγραφή θα τη βοηθήσει να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της και να επιτρέψει στον ιδρυτή της, Taha Mikati και τον Nagib Mikati, πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου, να μειώσουν τα μερίδιά τους σε αυτήν.

Τα καθαρά κέρδη της Investcom, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22% το πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας στα 90,1 εκατ. δολάρια. Ο αριθμός των συνδρομητών της αυξήθηκε 72%, στα 3,3 εκατ. τη χρονιά μέχρι και τον Ιούνιο. Η Investcom είχε το 67% της αγοράς στην Γκάνα και το 74% της αγοράς στη Λιβερία, στα τέλη του 2004, όπως αναφέρεται στο Web site της.

Η δημόσια εγγραφή της είναι η μεγαλύτερη εταιρείας της Μέσης Ανατολής, ξεπερνώντας την προσφορά ύψους 144 εκατ. δολ. της Banque du Liban et d'Outre-Mer του Λιβάνου ή της BLOM Bank, το 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of New York.

«Επιθυμούμε να ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτήν τη δημόσια εγγραφή», αναφέρει ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Azmi Mikati, στη δήλωσή του.

Οι μετοχές, οι οποίες αξιολογούν την Investcom στα περίπου 3,3 δισ. δολ. θα διαπραγματεύονται επίσης στο νεοϊδρυθέν Dubai International Financial Exchange, αλλά δεν είναι γνωστό το πότε, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τον Σεπτέμβριο.

Η Citigroup Inc. και η HSBC Holdings Plc διαχειρίστηκαν την πώληση. Οι τράπεζες, μπορούν να αυξήσουν την προσφορά κατά 5%, στο πλαίσιο της περίπτωσης υπερκατανομής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα