Τρισέ: Σε επιφυλακή για τον πληθωρισμό η ΕΚΤ

Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 16:24
UPD:16:33

«Η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη. Κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Ταυτόχρονα, κρίνεται αναγκαία η έντονη επαγρύπνηση όσον αφορά τους ανοδικούς κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών».

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας στην Αθήνα.

Είναι ουσιώδες η άνοδος του τρέχοντος ρυθμού πληθωρισμού να μην οδηγήσει σε υψηλότερες πληθωριστικές πιέσεις στη ζώνη του ευρώ, επισήμανε ο κ. Τρισέ, ο οποίος είπε επίσης τα εξής:

«Έντονη επαγρύπνηση απαιτείται επίσης δεδομένης της άφθονης ρευστότητας στη ζώνη του ευρώ. Σε όλες τις διάρκειες, τα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ παραμένουν πολύ χαμηλά σε ονομαστικούς και πραγματικούς όρους και, κατά συνέπεια, στηρίζουν διαρκώς την οικονομική δραστηριότητα. Προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η στήριξη, είναι ουσιώδες οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν σταθεροποιημένες σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών».

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε επίσης στον τριμηνιαίο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, το οποίο διαμορφώθηκε στο 0,4% και το 0,3% αντιστοίχως τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2005, μετριαζόμενος ιδίως από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Συμβαδίζοντας με τις προβολές των εμπειρογνωμόνων μας, πρόσθεσε ο κ. Τρισέ, οι πρόσφατοι δείκτες ερευνών, συνολικά, στηρίζουν την άποψη ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να επιταχυνθεί σταδιακά από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και μετά. Στον εξωτερικό τομέα, η συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης αναμένεται να στηρίξει τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ. Στον εσωτερικό τομέα, οι επενδύσεις αναμένεται να ωφεληθούν από τις συνεχιζόμενες ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και την έντονη αύξηση των επιχειρηματικών κερδών. Η κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά, ακολουθώντας σε γενικές γραμμές την αναμενόμενη εξέλιξη του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, οι παραπάνω προοπτικές για την οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να υπόκεινται σε καθοδικούς κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με τις τιμές του πετρελαίου, με ανησυχίες για τις ανισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο και με τη χαμηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Προσωρινά, εκδηλώθηκε περαιτέρω αβεβαιότητα σε σχέση με τις οικονομικές συνέπειες των πρόσφατων τυφώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στο μεταξύ αξιολογήθηκαν γενικά ως περιορισμένες και βραχυπρόθεσμες.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ακόμη ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μετριαστούν σημαντικά στο εγγύς μέλλον. Αντιθέτως, όπως ανέφερε, οι αγορές αναμένουν τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της έντονης παγκόσμιας ζήτησης και, σε ορισμένο βαθμό, των στοιχείων ευπάθειας στην πλευρά της προσφοράς.

Τέλος, ο κ. Τρισέ ευχαρίστησε το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γκαργκάνα, για τη θερμή του φιλοξενία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στα μέλη του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος για την άψογη οργάνωση της σημερινής συνεδρίασης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα