ΠΑΣΟΚ: Μειωμένη κατά 1,2 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση ΙΚΑ και άλλων ταμείων

Βάσει του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2006
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2005 17:15

Μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ είναι η χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ, σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006, επισημαίνει ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, «το δημοσιονομικό αδιέξοδο της κυβέρνησης που αιχμαλωτίστηκε μόνη της στο έγκλημα της απογραφής, έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην χρηματοδότηση και την αντοχή του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς από το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2006 προκύπτει ότι η κυβέρνηση αρνείται να εκπληρώσει νομοθετημένες υποχρεώσεις της απέναντι στο ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία και ως εκ τούτου δεν εγγράφει σχετικές πιστώσεις ύψους τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ. Αυτό έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και θίγει την βιωσιμότητα του συστήματος».

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «αντί η χρηματοδότηση προς το ΙΚΑ να είναι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,9 δισ. ευρώ, αυτή είναι μειωμένη κατά 200 εκατομμύρια ευρώ». «Απουσιάζει επίσης εγγραφή άλλων 200 εκατ. ευρώ που το κράτος οφείλει στο ΙΚΑ, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει υποχρεώσεις του προς τον ΟΑΕΔ, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και την Εργατική Εστία. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη λειτουργία του νέου νόμου σε σχέση με τη επικουρική ασφάλιση των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ η σχετική πρόβλεψη θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 200 εκατ», παρατηρεί ο κ. Βενιζέλος.

«Κατά την ίδια λογική», συνεχίζει, «δεν υπάρχει πρόβλεψη για την καταβολή 450 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην τριμερή χρηματοδότηση του κλάδου Υγείας του ΙΚΑ, ενώ λείπουν άλλα 150 εκατ. για την τριμερή χρηματοδότηση άλλων ταμείων και κυρίως του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ και του ΤΑΕ».

«Αυτά τα 1,2 δισ, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να στερήσει το 2006 από το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απεικόνιση του ελλείμματος ειλικρίνειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή», καταλήγει στη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα