Επ. Κεφαλαιαγοράς: Την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ο προανήγγειλε ο Χ. Γκότσης

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 12:49
UPD:12:57
Eurokinissi/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται μια διοίκηση που να έχει τη δυνατότητα να προωθήσει νέας αγορές και υποαγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκότσης.

Από την έντυπη έκδοση

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

[email protected]

Την πρόθεσή του να συνδέσει τη θητεία του με τη στροφή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και νέα εργαλεία για την ελληνική οικονομία ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής της αρχής, Χαράλαμπος Γκότσης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ενέκρινε την τοποθέτησή του. Στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισήμανε ότι ο κ. Γκότσης επελέγη ως ο πλέον κατάλληλος για την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

«Θέλουμε έναν άνθρωπο που να έχει πιο διευρυμένη άποψη για τον ρόλο του Χρηματιστηρίου και όχι μόνο για τις χρηματοπιστωτικές λειτουργίες» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος στα μέλη της επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρότεινε τον καθηγητή Χαράλαμπο Γκότση ως τον πλέον κατάλληλο για να επιτελέσει αυτό τον ρόλο. Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. Γκότσης επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να μην εξαντλείται ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην εποπτεία του χρηματιστηρίου και στην «καταστολή», αλλά να λειτουργεί και αναπτυξιακά.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάζεται μια διοίκηση που να έχει τη δυνατότητα να προωθήσει νέας αγορές και υποαγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκότσης και πρόσθεσε: «Αυτό που θα χαρακτηρίσει τη νέα διοίκηση είναι η συμβολή μας στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης».

Προανήγγειλε, μάλιστα, την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Η διεθνής τάση είναι να προχωρούμε σε τιτλοποιήσεις με στόχο τον σχηματισμό μικρότερων αγορών και επιμέρους προϊόντων» επισήμανε. «Θεωρώ ότι σήμερα είναι μια καλή ευκαιρία για να χρησιμοποιήσουμε τέτοια εργαλεία» είπε και προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σύντομα, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες απαιτήσεις για κεφάλαια από τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γκότσης παρουσίασε δέσμη ενεργειών για την τόνωση της ανάπτυξης. Κατά πρώτον έκανε λόγο για επέκταση της εγχώριας πρωτογενούς αγοράς μετοχών με στόχο την προώθηση εταιρειών υψηλής προστιθέμενης αξίας

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μίλησε επίσης για την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου εναλλακτικής χρηματοδότησης επιχειρήσεων κυρίως μέσω venture capitals. Ως προς τον εποπτικό ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο κ. Γκότσης επισήμανε ότι η προτεραιότητά του είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σημείωσε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται οι μετοχές όλων των τραπεζών, όχι μόνο των συστημικών, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο κ. Γκότσης περιέγραψε πάντως με μελανά χρώματα την κατάσταση του χρηματιστηρίου επισημαίνοντας ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της διάθεσης μεριδίων των ελληνικών αμοιβαίων κεφαλαίων, αφού πλέον οι επενδυτές τοποθετούν πλέον τα χρήματά τους σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο Χαράλαμπος Γκότσης είναι καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σπούδασε οικονομικά στα Πανεπιστήμια Αμβούργου και Marburg Γερμανίας από όπου απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορος με θέμα διατριβής «Η συμβολή του Τραπεζικού Συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομίας στην Ελλάδα».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα