Market Beat: Η πτώση μοιάζει αναπόφευκτη για τους traders των παραγώγων

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 09:51
UPD:11:46
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι θεσμικοί χθες οδήγησαν τον δείκτη των blue chip σε καθοδική πορεία. Το άνοιγμα έγινε με οριακό πτωτικό χάσμα και αμέσως μια γρήγορη βουτιά έφερε τον 25άρη στις 190,85 μονάδες στις 10:47. Μετά κινήθηκε ανοδικά ως τις 11:40 όταν με νέα κύματα εντολών αγοράς απόκτησε καθοδική πορεία σταθερής κλίσης για να σημειωθεί το ελάχιστο μέρας στις 190,35 μονάδες στις 14:53. Έκλεισε στις 191,20  μονάδες χωρίς να δει θετικό πρόσημο.

Στα παράγωγα άλλαξαν χέρια 1492 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου. Το ελάχιστο της σειράς ήταν οι 182,75 μονάδες και το μέγιστο στις 191,50. Έκανε τελευταίες πράξεις στις 186,00, με τον 25άρη στο -0,9% και κλείσιμο στις 191,20 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 186,00 μονάδες με 14153 ανοικτά συμβόλαια και για την σειρά Ιανουαρίου στις 186,00, με 842 ανοικτά συμβόλαια.

Η απόσταση του δείκτη από την τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ που ορίστηκε και για τις δύο ενεργές σειρές μεγάλωσε και ξεπέρασε τις πέντε μονάδες και είναι ρεκόρ για το τρέχον έτος που υποδηλώνει την βεβαιότητα των traders για την πτώση σήμερα. Η θέση μας είναι πως χθες οι 190 μονάδες δεν λειτούργησαν ως στήριξη. Ήταν επίπεδο συσσώρευσης αφού δεν παραβιάστηκαν οι πολλαπλά επιβεβαιωμένες στηρίξεις αλλά και δεν λειτούργησαν ως… στηρίξεις. Αφού στην επαφή με αυτές οι τιμές δεν εκτινάχθηκαν. Τεχνικά σαν να «μαλάκωσαν», για να τρυπηθούν σήμερα ευκολότερα. 

Η «βασική» είδηση για τη διαμόρφωση τάσης στο ταμπλό είναι η ανακοίνωση από το Χρηματιστήριο για την προσωρινή αναστολή στη διαπραγμάτευση των ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ από αύριο. Αυτό θα αναγκάσει εκείνους που θεωρούν σωστό να βρεθούν με αυξημένη ρευστότητα στην ενδιάμεση περίοδο και για να «υποδεχθούν» τις μετοχές μετά το reverse split να ρευστοποιήσουν θέσεις τους στις εν λόγω μετοχές.

Επίσης η ανωτέρω είδηση δικαιολογεί και την στροφή του συναλλακτικού ενδιαφέροντος από χθες σε μετοχές εκτός τραπεζικών στον 25άρη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τζίρος της ΟΤΕ (-1,27%) ήταν πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ, της ΟΠΑΠ (-2,02%) πάνω από 7  εκατ. ευρώ και της ΔΕΗ (-4,92%) πάνω από τα 3,3. Όταν της ΑΛΦΑ μόλις πέρασε τα 2,7  εκατ. ευρώ τις ΕΤΕ τα 2,4 της ΕΥΡΩΒ τα 1,2 και της ΠΕΙΡ περιορίστηκα στις 241 χιλιάδες ευρώ.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή το συμπέρασμα ότι σήμερα όσοι θελήσουν να ρευστοποιήσουν τράπεζες θα ρευστοποιήσουν αλλά αυτό στην τιμή των βασικών δεικτών θα παίξει μικρό ρόλο. Για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα η βία των κινήσεων να φέρει εκτόνωση των πιέσεων στις τράπεζες το δεύτερο μέρος. Ωστόσο τον τόνο σήμερα θα δώσουν οι ΔΕΗ ΟΤΕ ΟΠΑΠ ΜΥΤΙΛ ΜΕΤΚ που χθες πιέστηκαν εξαιρετικά. Σήμερα θα φανεί αν θα συνεχίσουν οι θεσμικοί που έχουν αναλάβει την άμυνα στο ΧΑ την τακτική της έκφρασης κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος αγοράζοντας της πιεσμένες μετοχές της προηγούμενης μέρας. Οι κερδισμένες από χθες ήταν ΜΠΕΛΑ ΜΟΗ ΕΧΑΕ ΦΦΓΚΡΠ ΕΕΕ και ΓΡΙΒ.

Το μαξιλάρι από την άνοδο της Τρίτης, δεν είχε στόχο να γλυκάνει την πτώση μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών που θα προέκυπταν από τις ΑΜΚ και το reverse split. Προασπιζόταν τη στήριξη των 640 μονάδων που οι επαγγελματίες προέβλεπαν πως θα απειληθεί σύντομα. Χθες αυτό έγινε. Όλα για τη διατήρηση της τιμής του ΓΔ πάνω από τις 640 μονάδες και του 25άρη πάνω από τις 190. Η επίδειξη ανεξαρτησίας στην ατμόσφαιρα συναλλαγών του ΧΑ, έναντι αυτής που επικρατεί στις αγορές της ευρωζώνης, δεν μπορεί παρά να προκαλεί περισσότερη νευρικότητα στους θεσμικούς της Αθηναϊκής αγοράς.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Με μικτά πρόσημα και οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση με χαμηλούς τζίρους, ενόψει της σημερινής αργίας, ενώ η αγορά προσπάθησε να κρατήσει στάση αναμονής έναντι αρκετών οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,01% στις 17.813,39 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,26% στις 5.116,14 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,01% στις 2.088,87 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αγορά θα είναι κλειστή, λόγω της εορτής των Ευχαριστιών, ενώ την Παρασκευή είναι ημιαργία, με τη Wall Street να κλείνει νωρίτερα.

Στο ταμπλό, η Hewlett-Packard υποχώρησε κατά 13,7%, καθώς ανακοίνωσε πτώση 9% στα έσοδα του τέταρτου τριμήνου χρήσης, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 25,7 δισ. δολάρια. Αυτά είναι τα τελευταία αποτελέσματα που ανακοίνωσε πριν τη διάσπασή της σε HP Inc και Hewlett-Packard Enterprise.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 12.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδας ανήλθαν μόλις σε 260.000, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι συνολικές αιτήσεις θα ανέρχονταν στις 270.000.

Επίσης, κατά 3% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο μετά από δύο μήνες. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,1%. Τέλος, μόλις κατά 0,1% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο, τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Το προσωπικό εισόδημα παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3% στις δαπάνες και 0,4% στο εισόδημα.

ΕΥΡΩΠΗ

Ώθηση από την αύξηση των εκτιμήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναλάβει δράση τον Δεκέμβριο, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, έλαβαν την Τετάρτη  οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν με σημαντικά κέρδη. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 6.338 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,16% στις 11.170 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 1,51% στις 4.893 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 1,38% στις 380,84 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 381,86 μονάδες.

Στο ταμπλό, άλμα 11% σημείωσε η Thomas Cook, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους ικανοποίησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2016.

Επίσης, η LafargeHolcim ενισχύθηκε κατά 4,5%, καθώς βελτίωσε τη μερισματική πολιτική της για το 2015, ενώ ανέφερε ότι στόχος της είναι η αύξηση ταμειακών ροών στα 10 δισ. ελβετικά φράγκα για την επόμενη τριετία.

Στο +7,7% βρέθηκε η K+S, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Potash εργάζεται πάνω σε μια νέα πρόταση εξαγοράς της, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος παγκόσμιος όμιλος στην αγορά των αγροεφοδίων.

Στον αντίποδα, η Daily Mail υποχώρησε κατά 5,1%, καθώς ανακοίνωσε πτώση των προ φόρων κερδών στα 216,1 εκατ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο του έτους, από 267 εκατ. στερλίνες το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, εν όψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές Δεκεμβρίου.

ΧΑ

Επέστρεψε στην πτωτική πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, μετά την «ανάπαυλα»  της Τρίτης, καθώς βρέθηκε για ακόμη μία φορά σε κλοιό τραπεζικών ρευστοποιήσεων. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 642,82 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,82%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως τις 640,19 μονάδες (-1,23%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 39,876 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 202.653.258 τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,49%.

Σήμερα η αγορά έδειξε να διαθέτει κάποιες στηρίξεις στην περιοχή των 640 μονάδων. Εάν όμως στις επόμενες συνεδριάσεις δεν καταφέρει να διακρατήσει αυτά τα επίπεδα, η επόμενη ζώνη στήριξης βρίσκεται στις 615 μονάδες, ίσως το τελευταίο "οχυρό" πριν από τα χειρότερα. Εκεί βρίσκεται και η πιο κρίσιμη περιοχή της χρονιάς καθώς το διάγραμμα θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών για το 2015.

Οι προσδοκίες όμως των επενδυτών έχουν καμφθεί, καθώς για ακόμη μία ημέρα, ο τραπεζικός δείκτης ήταν αδύναμος να ανακόψει το πτωτικό σπιράλ που τροφοδοτείται καθημερινά από τις πιέσεις στις μετοχές του. Από τις αρχές Νοεμβρίου έχει χάσει πάνω από 70%, ενώ από τις αρχές του έτους οι απώλειες ξεπερνούν το 90%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, εωσότου ενταχθούν στη διαπραγμάτευση οι νέες τραπεζικές μετοχές που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου, η αγορά θα παραμένει εγκλωβισμένη στην αναπροσαρμογή των υφιστάμενων χαρτοφυλακίων. Το ερώτημα είναι, επομένως, πως η αγορά θα καταφέρει να κρατήσει τις τεχνικές της στηρίξεις, ώστε να μην βγει «αποδεκατισμένη» από την τραπεζική προσπάθεια.

Για ακόμη μία ημέρα η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς σήμερα έκλεισε στο -19,75%. Από τις 19 Νοεμβρίου η μετοχή χάνει σχεδόν 70% της αξίας της, με μόλις τη χθεσινή συνεδρίαση να είναι θετική. Οι μετοχές της θα είναι διαπραγματεύσιμες στο ταμπλό, μέχρι και την Παρασκευή, καθώς από 30/11 έως και 2/12 αναστέλλεται η διαπραγμάτευση, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του reverse split.

Εκτός της Εθνικής, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank  (-16,13%), της Eurobank (-12,50%), της Πειραιώς (-8,33%), της Μυτιληναίος  (-5,64%), της ΔΕΗ (-4,92%), της ΜΕΤΚΑ  (-3,49%), των ΕΛΠΕ (-3,33%), του ΟΛΠ (-2,47%) και του ΟΠΑΠ  (-2,02%).

Αντίθετα, η άνοδος της Grivalia Properties (+6,14%), της Lamda Development (+2,22%), της Motor Oil (+1,63%), της Jumbo (+1,56%), της ΕΧΑΕ (+1,31%), της Folli Follie (+1,20%) και της Coca Cola (+1,01%), κατάφεραν να περιορίσουν ελαφρώς την έκταση της πτώσης του γενικού δείκτη. 

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης της Ακίνητης Περιουσίας (+4,74%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών (-16,42%). Ανοδικά κινήθηκαν 38 μετοχές, 57 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε στην ισχύ των παρατηρήσεων της Δευτέρας προσθέτοντας τα ακόλουθα:

Ενώ ο ΓΔ δεν «επιτρέπεται» να περάσει κάτω από τις 640 μονάδες ο 25άρης έχει ακόμα περιθώρια καθόδου σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση . Αλλά ο 25άρης έχει. Αφού χθες χτύπησε τα επίπεδα των 190,23 μονάδων ως ελάχιστο και αναπήδησε  ενώ τον ίδιο ρόλο έπαιξαν αυτά τα επίπεδα στις 16/11 μόνο που τότε το ελάχιστο μέρας ήταν οι 190,89 μονάδες.  

Αλλά ο δείκτης των blue chip διαγραμματικά μπορεί να περάσει ως τη ζώνη των 185 ως 187 μονάδων πριν αναπηδήσει ανοδικά. Αυτή η διάσταση μεταξύ των δυο δεικτών θα επιλυθεί σήμερα και αξίζει να αναφέρουμε πως οι επενδυτές στα παράγωγα αναμένουν ο 25άρης να φθάσει αρκετά κάτω από τις 190 βάσει των στοιχημάτων που επέλεξαν στην χθεσινή συνεδρίαση.  

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές προχώρησαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη, ενώ το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση από την κυριαρχία σε στοιχήματα πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεδιπλώσει περισσότερα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης σύντομα, ακόμη οι επενδυτές περιμένουν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι θα αυξήσει τα επιτόκια.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +0,6%, αφού η Wall Street εμφάνισε μια σχεδόν επίπεδη απόδοση πριν από τις διακοπές των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Αμερικανικές αγορές θα παραμείνουν κλειστές την Πέμπτη και το μεγαλύτερο διάστημα από το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύθηκε +0,6%. Ο Shanghai Composite Index .SSEC μεταβλήθηκε ελάχιστα, ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Νότια Κορέα .KS11 αναρριχήθηκαν όλες περίπου 1%.

Το ευρώ ανέκαμψε αγοράζοντας 1,0617 δολάρια μετά από μια πτώση σε χαμηλό για περισσότερο από επτά μήνες στα1,0565 κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά από δηλώσεις αξιωματούχων της ζώνης του ευρώ κεντρική τράπεζα δήλωσαν στο Reuters ότι υπάρχουν επιλογές, όπως χρεώσεις στις τράπεζες που συσσωρεύουν μετρητά και θα αγοράζει περισσότερο χρέος πριν από την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το κοινό νόμισμα άγγιξε επίσης ένα χαμηλό επτά μηνών έναντι του γιέν εν μία νυκτί, πέφτοντας στα 129,77 γιεν πριν γυρίσει πάλι στα 130,16.

Η ανανεωμένη αδυναμία του ευρώ και ένα κύμα από οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ενίσχυσε τις απόψεις ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία και ενίσχυσε το δολάριο.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των άλλων έξι κυριότερων νομισμάτων, σκαρφάλωσε σε  υψηλό 8-1 / 2-μηνών στο 100,170 στη διάρκεια της νύχτας. Τελευταία ανήλθε στο 99,777. Έναντι του γεν, το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 122,60 γιεν.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα προμηνύει η νέα ομολογιακή έκδοση του ΟΤΕ, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση της επιτυχούς κάλυψης της ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων Πιστωτικών Ιδρυμάτων, καίτοι η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Άλλωστε η συμφωνία Κυβέρνησης και Θεσμών, μετά την έγκριση της σημαντικής πρώτης δέσμης των μεταρρυθμίσεων από τη Βουλή, που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την εκταμίευση Κοινοτικών κονδυλίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της άρσης των capital controls και της αναδιάρθρωσης χρέους.

Δημοσιεύματα που θέλουν την Κυβέρνηση να μεταφέρει την ψήφιση μέρος του δεύτερου πακέτου των μεταρρυθμίσεων μετά τις Εορτές, στην περίπτωση εκείνη που αποτυπώνουν την πραγματικότητα, αποκαλύπτουν μια στρατηγική άμβλυνσης της πολιτικής αβεβαιότητας στην τρέχουσα φάση, χωρίς βέβαια να μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα.

Σημαντική εντύπωση προκαλεί η άγνοια του γεωπολιτικού κινδύνου από τις Αγορές, οι οποίες συνεχίζουν τον καλπασμό που έχει προκαλέσει η εξαιρετικά υψηλή ρευστότητα, απόρροια του σχεδόν μηδενικού ύψους των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ωστόσο, το τελευταίο ενδέχεται να φτάνει στο τέλος του, στην περίπτωση εκείνη που η FED επιλέξει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Επιστρέφοντας στα του εσωτερικού, η επικείμενη αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των Eurobank και Alpha Bank, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας και η έναρξη διαπραγμάτευσης παλαιών μαζί με τις νέες μετοχές πιθανότατα στο μέσο της επόμενης, αναμένεται να αυξήσει την μεταβλητότητα για αρκετό διάστημα, καθώς η κεφαλαιοποίηση των δύο Τραπεζών αθροιστικά θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 8 φορές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Από τεχνικής απόψεως, η στήριξη των 640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη αποτελεί το σημείο αναφοράς στην τρέχουσα φάση.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Ασιατικές μετοχές σε ράλι από ειδήσεις σχετικά με την αύξηση της χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Οι Αγορές παρουσίασαν ιδιαίτερα ανοδική δυναμική στην Ασία, μετά την ισχυρή απόδοση στη διάρκεια της νύχτας στην Ευρώπη. Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία οδήγησαν την άνοδο, αφού οι ευρωπαϊκές μετοχές τελείωσαν 1,5% υψηλότερα, ενώ οι αμερικανικές μετοχές δυσκολεύτηκαν να εμφανίσουν οριακά κέρδη. Αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό μια αντίδραση σε δημοσιεύματα για πιθανή περαιτέρω μείωση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ, η οποία τροφοδότησε άνοδο σε ορισμένα ευρωπαϊκά assets και αποδυνάμωσαν το ευρώ. Το ευρώ είχε μια μικρή υποχώρηση έναντι του δολαρίου στις ασιατικές ώρες. Η ροή δεδομένων είναι πολύ ελαφριά σήμερα καθώς στις ΗΠΑ γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από το Reuters, η ΕΚΤ εξετάζει διάφορες επιλογές, όπως ένα σύστημα δύο ταχυτήτων για τη επιβάρυνση των καταθέσεων στην ΕΚΤ ή την αγορά τραπεζικών δανείων εν όψει της συνάντησης του Δεκεμβρίου. Στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 3 Δεκεμβρίου, αναμένουμε μια περικοπή 10bp του επιτοκίου των καταθέσεων και μια χρονική παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς και κάποιες αλλαγές στις παραμέτρους της ποσοτικής χαλάρωσης, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης του κατώτερου επιπέδου στην απόδοση για αγορές σε κρατικά ομόλογα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank  της Eurobank και της Τρ. Πειραιώς από την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο εν όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας του reverse split.

Αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 47,3% στα 15,3 εκατ. κατέγραψε στο εννιάμηνο ο ΟΛΠ, ενώ τα συνολικά έσοδα παρουσίασαν μικρή μείωση κατά 5,7% και ανήλθαν σε 75,4 εκατ. έναντι 79,9 εκατ. το 2014. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα της ίδιας περιόδου παρουσίασαν μείωση κατά 4,9% και ανήλθαν σε 69,8 εκατ. έναντι 73,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Η μεταβολή αποδίδεται κυρίως στη μείωση 4,4% των αμοιβών προσωπικού και των δαπανών για συντήρηση – επισκευή, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κλπ. 

Ποσό ύψους 350 εκατ. ευρώ αντλεί από τις διεθνείς αγορές ο ΟΤΕ, με την ολοκλήρωση, εντός της χθεσινής ημέρας, της διαδικασίας βιβλίου προσφορών (bookbuilding) για την έκδοση ομολόγου τετραετούς διάρκειας με σταθερό επιτόκιο, «ανοίγοντας» ξανά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για ελληνικές εταιρείες. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το κουπόνι διαμορφώθηκε σε 4,375% ετησίως, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2 φορές.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού ενέκρινε τη μείωση του κοινού µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με την ταυτόχρονη:

  • αύξηση της ανερχόµενης σε 0,30 ευρώ ονοµαστικής αξίας κάθε µίας από τις συνολικά 14.707.876.542 υφιστάµενες κοινές ονοµαστικές µετοχές της Τράπεζας µε τη συνένωσή τους σε 147.078.765 κοινές ονοµαστικές µετοχές (reverse split) της Τράπεζας, νέας ονοµαστικής αξίας 30,0000000856684 ευρώ, ήτοι µε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα κοινή ονοµαστική µετοχή, και 
  • τη µείωση της νέας ονοµαστικής αξίας κάθε µίας από αυτές τις 147.078.765 κοινές ονοµαστικές µετοχές από 30,0000000856684 ευρώ σε 0,30 ευρώ, µε σκοπό την απόσβεση ζηµιών εις νέον δια του σχηµατισµού ισόποσου ειδικού αποθεµατικού προς συµψηφισµό, σύµφωνα µε το άρθρο 4, παρ. 4(α) του Κ.Ν. 2190/1920, όπως αυτή η εταιρική πράξη, αποφασίσθηκε, µεταξύ άλλων, από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των µετόχων της, που συνεδρίασε στις 16 Νοεµβρίου 2015.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην «Ιπποδρομίες Α.Ε.», θυγατρική της «OPAP Investments Ltd».

Με χθεσινή επιστολή της προς το ΤΑΙΠΕΔ, η «Ιπποδρομίες Α.Ε.» συμφώνησε στον προσδιορισμό της 10ης Δεκεμβρίου 2015 ως ημερομηνίας έναρξης της δραστηριότητάς της.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ ενεργοποιείται πλέον η διαδικασία για να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία τα έσοδα από τα 40,501 εκατ. ευρώ που προσέφερε η εταιρεία ως τίμημα στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τη νέα σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία «Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ».

Συγκεκριμένα, κατόπιν παραίτησης του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Γεωργίου Αντύπα, το δ.σ. ανασυγκροτήθηκε σε σώμα την 24.11.2015 και έχει ως ακολούθως: Αθανάσιος Σκορδάς, Πρόεδρος - Μη Εκτελεστικό Μέλος Ιωάννης Ανδριανόπουλος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος - Εκτελεστικό Μέλος Παναγιώτης Αλλαγιάννης, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Αδαμαντίνη Λάζαρη, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Μιχαήλ Κόκκινος, Ανεξάρτητο μη Εκτελεστικό Μέλος Η θητεία του δ.σ. λήγει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Έκκληση στις διοικήσεις των τραπεζών για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπου Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης έστειλε επιστολή στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Κατα 6% μειώθηκε η απασχόληση στον κλάδο του πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανίας, από την αρχή του χρόνου μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ετήσια αναφορά του Εμπορικού Επιμελητηρίου της πόλης Άμπερντιν και της ευρύτερης περιοχής Γκράμπιαν στη Σκωτία. Το 62% των εταιρειών που εξυπηρετούν τον κλάδο με εργολαβίες ανέφεραν πως μείωσαν το προσωπικό τους αυτή τη χρονιά.

Χαμηλό συνολικό ρίσκο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Βίτορ Κονστάνσιο, ωστόσο προειδοποιεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι. «Γενικά υπάρχει χαμηλό επίπεδο συστημικού κινδύνου στην Ευρωζώνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Review).

Επιδείνωση κατά 1,3 μονάδες παρουσίασε ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) στην Κύπρο τον Νοέμβριο, λόγω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών και παρά τη βελτίωση στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών και της μεταποίησης. Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που καταρτίζει τον ΔΟΣ, ο δείκτης υποχώρησε στις 106,3 μονάδες από 107,6 που ήταν τον Οκτώβριο.

Κατά 3% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την πρώτη άνοδο μετά από δύο μήνες.

Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν άνοδο 2,1%. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο είχε καταγραφεί πτώση 0,8% και τον Αύγουστο 2,9%.

Κατά 12.000 υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδας ανήλθαν μόλις σε 260.000, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι συνολικές αιτήσεις θα ανέρχονταν την προηγούμενη εβδομάδα (15 – 21 Νοεμβρίου) στις 270.000.

Μόλις κατά 0,1% αυξήθηκαν τον Οκτώβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο, τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία άνοδο. Το προσωπικό εισόδημα παράλληλα, ενισχύθηκε κατά 0,4%. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,3% στις δαπάνες και 0,4% στο εισόδημα.

Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «βλέπει» η πλειονότητα των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, εν όψει της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με έρευνα μεταξύ 46 αναλυτών, το 80% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόσθετα νομισματικά μέτρα. Μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνεται η μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης, στο -0,30% και η μηνιαία αύξηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 15 δισ. ευρώ, στα 75 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα