Στο 3,9% ανήλθε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 12:03
UPD:12:24

ΑΥΞΗΣΗ κατά 3,9% προκύπτει από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΓΔΤΚ) του μηνός Σεπτεμβρίου 2005 προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2004, έναντι αυξήσεως 2,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους 2004 προς το 2003.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2005 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2005 παρουσίασε αύξηση 2,2%, έναντι αυξήσεως 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 04 - Σεπτεμβρίου 05 σε σύγκριση προς τον ίδιο Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 03 - Σεπτεμβρίου 04 παρουσίασε αύξηση 3,4%, έναντι αυξήσεως 2,9%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Ανάλυση μεταβολών Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, μηνός Σεπτεμβρίου 2005

I. Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2005 με Αύγουστο 2005

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 2,2% το μήνα Σεπτέμβριο 2005,σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2005, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

Από τις αυξήσεις των δεικτών

α) Κατά 0,7% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης των

τιμών, κυρίως, στα είδη : μοσχάρι νωπό, ελαιόλαδο, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά, αρνί

και κατσίκι (νωπά), τυρί φέτα.

β) Κατά 13,8% της ομάδας “ Ένδυση και υπόδηση ”, λόγω επαναφοράς των τιμών στα

πριν από τις εκπτώσεις επίπεδα.

γ) Κατά 0,4% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’ , λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των ενοικίων

κατοικιών, των υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας και του ηλεκτρικού

ρεύματος.

δ) Κατά 5,1% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω επαναφοράς των τιμών στα πριν από τις εκπτώσεις επίπεδα.

ε) Κατά 0,3% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών της νοσοκομειακής περίθαλψης και των ιατρικών υπηρεσιών.

στ) Κατά 1,3% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ”, λόγω αύξησης ,κυρίως, των τιμών της βενζίνης και των υπηρεσιών μεταφορών.

ζ) Κατά 3,3% της ομάδας “ Εκπαίδευση ” λόγω αύξησης των τιμών των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

η) Κατά 0,2 % της ομάδας “ Ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια ” λόγω αύξησης των τιμών των εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων-καφενείων-κυλικείων.

Ι Ι. Σύγκριση Σεπτεμβρίου 2005, με Σεπτέμβριο 2004

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατά 3,9% το μήνα Σεπτέμβριο 2005, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2004, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών

α) Κατά 2,0% της ομάδας ‘’ Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά ‘’, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, γαλακτοκομικά και αυγά, λαχανικά νωπά, πατάτες νωπές, γλυκά-ζαχαρωτά, ελαιόλαδο και ξηροί καρποί.

Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών, κυρίως, στα είδη: φρούτα νωπά και ψάρια νωπά.

β) Κατά 3,3% της ομάδας ‘’ Αλκοολούχα ποτά και καπνός ‘’ λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων και των μη σερβιριζόμενων αλκοολούχων ποτών.

γ) Κατά 3,6% της ομάδας ‘’ Ένδυση και υπόδηση’’, λόγω αύξησης των τιμών των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 9,5% της ομάδας ‘’ Στέγαση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης- αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης.

ε) Κατά 1,7% της ομάδας ‘’ Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 3,7% της ομάδας ‘’ Υγεία ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

ζ) Κατά 6,5% της ομάδας ‘’ Μεταφορές ’’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ανταλλακτικών αυτοκινήτου, των υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτου, των καυσίμων αυτοκινήτου (βενζίνης), των τελών κυκλοφορίας, των διοδίων και του κομίστρου των ταξί. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των αυτοκινήτων.

η) Κατά 1,7% της ομάδας ‘’ Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: άνθη, υπηρεσίες αναψυχής, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά- γραφικά.

θ) Κατά 3,5 % της ομάδας ‘’ Εκπαίδευση ‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα, των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ.

ι) Κατά 2,9% της ομάδας ‘’ Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια ‘’, λόγω αύξησης, των τιμών, των ειδών : φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα) , κυλικεία.

ια) Κατά 2,8% της ομάδας ‘’ ¶λλα αγαθά και υπηρεσίες ‘’, λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: κουρεία - κομμωτήρια, είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα αυτοκινήτων και δικύκλων και άλλες υπηρεσίες.

2. Από τη μείωση του δείκτη

Κατά 0,4% της ομάδας ‘’ Επικοινωνίες ‘’, λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

«Ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω της αύξησης της τιμής των βενζινών, που επιβάρυναν κατά 0,2 μονάδες το δείκτη», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ, Μανώλης Κοντοπυράκης.

Eκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός αναμένεται σταθερός στο 3,9% τον Οκτώβριο, εάν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα