Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τρίτη, 03 Ιουλίου 2001 19:40
UPD:04/07/2001 00:44

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι περισσότεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά το νέο γύρο προειδοποιήσεων που απηύθυναν αμερικανικές εταιρείες σχετικά με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο μετά το χθεσινό κλείσιμο της Wall Street περισσότερες από 20 εταιρείες Πληροφορικής, μεταξύ των οποίων οι Informatica, E.piphany και Rational Software, ανακοίνωσαν ότι τα κέρδη τους θα κυμανθούν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυναν σήμερα οι εταιρείες Dialog Semiconductor και Dimension Data εντείνοντας τις πιέσεις στις μετοχές εταιρειών λογισμικού.

Οι απώλειες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες διευρύνθηκαν μετά το πτωτικό άνοιγμα των χρημσατιστηριακών δεικτών στην άλλη όχθη του Ατλαντικού (αυτήν την ώρα οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούν κατά 0,41% και 0,43% αντιστοίχως.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,34% και διαμορφώθηκε στις 5.639 μονάδες. Η μετοχή της Dimension Data στον απόηχο της σημερινής προειδοποίησης σημείωσε κατακόρυφη πτώση κατά 28%, ενώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Sage και Logica. Η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Marconi υποχώρησε κατά 6,84%. Ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley μείωσε σήμερα την τιμή – στόχο της μετοχής της βρετανικής εταιρείας.

Από την άλλη μεριά, τη μεγαλύυτερη άνοδο (4,16%) σημείωσε η μετοχή της Schroders και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Granada και BAE Systems με κέρδη 2,99% και 2,23% αντιστοίχως.

Παρίσι

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.205 μονάδες μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,71%. Η μετοχή εταιρείας λογισμικού Dassault Systemes υποχώρησε κατά 4,92% ενώ ανάλογη πτώση σημείωσε και η μετοχή της France Telecom. H μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics κατέγραψε απώλειες 4,35%, γεγονός που αποδίδεται στις ανησυχίες που προκάλεσε έρευνα της Eνωσης Bιομηxανίας Hμιαγωγών, σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο υποxώρησαν κατά 7% το Mάιο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα φθάνοντας. Από τις 40 μετοχές του εν λόγω δείκτη, 10 ενισχύθηκαν, 29 υποχώρησαν και μία παρέμεινε αμετάβλητη.

Φρανκφούρτη

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης έχει διαμορφωθεί στις 6.083 μονάδες μειωμένος κατά 0,42% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η μετοχή της RWE παραμένει στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα παρά το γεγονός ότι τα λειτουργικά κέρδη της γερμανικής εταιρείας την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου 2001 αυξήθηκαν κατά περίπου 35%. Πιέσεις δέχεται ο κλάδος των χημικών μετά την προειδοποίηση της Du Pont ότι τα κέρδη της το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά λόγω της επιβράδυνσης που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία. Η μετοχή της Bayer AG υποχωρεί κατά 0,90%.

Η μετοχή της Deutsche Telekom κινείται επίσης πτωτικά, καθώς, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν είδαν με καλό μάτι την απόφαση του γερμανικού κολοσσού να καταβάλει 500 εκατ. δολ. για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου στην κρατική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία της Κροατίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα