Αναμένονται άτυπες επαφές Αλογοσκούφη για την τιτλοποίηση

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 16:20

Ατυπες συναντήσεις στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup και του Ecofin http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/10/1106022.htm με ευρωπαίους ομολόγους του αναμένεται ότι θα έχει ο υπουργός Οικοινομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης για το επίμαχο θέμα της τιτλοποίησης (μελλοντικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Δημοσίου και έκδοση δανείων έναντι αυτών).

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται, σε αυτό τουλάχισατον το στάδιο, για «πολιτική λύση», με ξεπέρασμα της Κομισιόν και προσφυγή στους υπουργούς Οικονομίας, γι' αυτό και δεν αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις μετά τις επαφές αυτές του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος έχει σχεδιάσει και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για να αντιμετωπίσει τυχόν απόρριψη της τιτλοποίησης του 2006. Σε συνδυασμό δε με το «κυνήγι» της φοροδιαφυγής και την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά και τον περιορισμό του «σπάταλου» κράτους, θα δημιουργήσουν ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας. Τα μέτρα αφορούν:

α) σταδιακή αύξηση αντικειμενικών αξιών ακινήτων τα επόμενα τρία χρόνια,

β) νομιμοποίηση καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων (900 εκατ. ευρώ) και

γ) σταδιακή αύξηση της φορολογίας καυσίμων.

Ο κ. Αλογοσκούφης είχε σήμερα συνεργασία με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν για την πορεία της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης περίπου 100 οργανισμών του δημοσίου, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι θα εξεταστεί από το 2006 σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για μείωση της σπατάλης και των δαπανών. Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία κατάργησης των οργανισμών θα διαρκέσει δύο χρόνια και όπου υπάρχει θέμα προσωπικού «ασφαλώς δεν θα πάμε σε απολύσεις, θα μεταταγεί σε άλλους οργανισμούς».

Τέλος ο υπουργός Οικονομίας, απαντώντας σε ερώτηση για «παράτυπη μετάθεση υπαλλήλου του πρώην ΣΔΟΕ, ενώ διαχειριζόταν σημαντική υπόθεση παρανομίας», είπε πως «όλοι οι υπάλληλοι κρίνονται με βάση τα υπηρεσιακά κριτήρια και κυρίως την ικανότητα και το ήθος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα