Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την τελευταία ημέρα της εβδομάδας των ΑΜΚ το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς τα «βαρίδια» της Εθνικής και της Πειραιώς, τα οποία έκλεισαν στα όρια των μέγιστων απωλειών, δεν άφησαν περιθώρια να εκδηλωθούν οι μικρές κινήσεις αντίδρασης, που παρατηρήθηκαν ενδοσυνεδριακά σε κάποιους τίτλους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,73% στις 658,84 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 0,95%. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 669,78 μονάδες και η χαμηλότερη στις 656,18. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,83% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 28,14 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,55 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,90% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,28%.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, σοκ και δέος προκαλούν οι τιμές στις οποίες έκλεισαν τελικά τα βιβλία προσφορών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η συγκέντρωση των απαιτούμενων κεφαλαίων έγινε σε τιμές οι οποίες δεν αντανακλούν ούτε καν την αξία της «φήμης και πελατείας».
Ο αντίλογος έχει μια σημαντική επισήμανση η οποία ίσως να εξηγεί αυτό το οποίο συνέβη το Νοέμβριο στον τραπεζικό κλάδο: «Δεν μπορεί να υποχρεώνονται σε εθελοντική ανταλλαγή οι ομολογιούχοι πρώτης διαβάθμισης (senior) με μετοχές και το κοινό μετοχικό κεφάλαιο να μην απομειώνεται πλήρως».
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στις αιτίες και τα γεγονότα που έφεραν τις κεφαλαιοποιήσεις των πλήρως ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών από τα 34 δις ευρώ πέρυσι τον Ιούνιο να αποτιμώνται μόλις 747 εκατ. ευρώ σε λιγότερο από 17 μήνες. Πως από τα επιτυχημένα στρες τεστ του περυσινού Οκτωβρίου και τον μηδενικό ELA οι τράπεζες βρέθηκαν εκτεθειμένες πέρα από τα όρια τους τόσο σε κεφαλαιακό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο.
Επειδή το χρηματιστήριο κοιτάζει πάντα μπροστά και η ζωή συνεχίζεται, η πίεση στις τραπεζικές μετοχές δεν αναμένεται να εκτονωθεί γρήγορα. Οι δύο τράπεζες που θα υποστούν και την μεγαλύτερη απομείωση στους υφιστάμενους μετόχους τους έχουν ακόμα δρόμο ώστε να θεωρηθούν επενδυτικά ελκυστικές. Η έκδοση των νέων τίτλων για την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς γίνεται σε τιμές υψηλότερες από την λογιστική αξία των κεφαλαίων τους μετά την αύξηση, όταν για τις δύο άλλες τράπεζες η σχέση αυτή κυμαίνεται μεταξύ 0,4x και 0,49x.
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό οι (πρώην) ομολογιούχοι να θελήσουν να κλείσουν την θέση τους μετά την είσοδο προς διαπραγμάτευση των μετοχών που προέκυψαν από την ανταλλαγή. Η φιλοσοφία διαχείρισης και η ποιοτική διαφορά ενός αξιόγραφου σταθερής απόδοσης με μια μετοχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό beta ενισχύει το ενδεχόμενο αύξησης των πωλησιακών πιέσεων όσο οι τιμές θα διακυμαίνονται υψηλότερα από την τιμή της προσφοράς. Τέλος, οι εκροές από την αναδιάρθρωση του MSCI λειτουργούν ανασταλτικά στο να βγουν αμέσως εντολές αγορών αν και υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για αναίρεση της αρχικής απόφασης.
Πέρα από τις τράπεζες το ενδιαφέρον της αγοράς μετατοπίστηκε μερικώς στα αποτελέσματα του εννεαμήνου καθώς πυκνώνουν οι ανακοινώσεις από τις εισηγμένες εταιρίες όσο κινούμαστε προς την λήξη της προθεσμίας ανακοινώσεων. Οι εταιρίες του εμποροβιομηχανικού τομέα έδειξαν αντοχή στα έως τώρα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου με αιχμή τα μεγέθη του κλάδου διύλισης που αντιπροσωπεύουν μέχρι στιγμής πάνω από το 50% της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων. Καλή εικόνα είχαν και εταιρίες με έκθεση στην τουριστική ζήτηση, ή το κόστος λειτουργίας τους περιείχε τις θετικές επιδράσεις από την μείωση της τιμής των καυσίμων.
Ακόμα θετικές αναγνώσεις και ικανοποιητικά αποτελέσματα είχαν και διάφοροι υποκλάδοι της Λιανικής (Σαράντης, Jumbo, Κλάδος αυτοκινήτων, Εμπορικά κέντρα) ή επιμέρους εταιρίες που κατάφεραν να αποσπάσουν μερίδια αγορών και να βελτιώσουν την εικόνα της κερδοφορίας τους. Η εικόνα της ανακοινωμένης κερδοφορίας εξηγεί ενδεχομένως την διαφοροποίηση και στο ταμπλό πολλών δεικτοβαρών μετοχών κατά την διάρκεια της εβδομάδας.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έβγαλε μια αντίδραση 2 ½ ημερών από τα χαμηλά των 641 μονάδων η οποία έδωσε και τον αέρα του ανοδικού κλεισίματος στην εβδομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ωστόσο και η τάση εξακολουθεί να δείχνει προς χαμηλότερα επίπεδα αφού η αντίδραση έκανε μόνο το «ελάχιστο αναγκαίο» μετά από την γρήγορη υποχώρηση από τις 726 μονάδες.
Οι κινητοί μέσοι βρίσκονται αισθητά υψηλότερα (680 – 690 μονάδες) ενώ οι ταλαντωτές πήραν ανάσα από τα όρια της υπερπουλημένης ζώνης τιμών. Δύσκολα θα αποφύγει μια διάσπαση των 640 μονάδων ο Γενικός Δείκτης στις επόμενες ημέρες. Επόμενη ζώνη στήριξης οι 615 μονάδες, ίσως το τελευταίο οχυρό πριν από τα χειρότερα, η πιο κρίσιμη περιοχή της χρονιάς καθώς το διάγραμμα θα βρεθεί πλέον αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο καταγραφής νέων χαμηλών για το 2015.
Όλα τα βλέμματα παραμένουν στις τράπεζες. Η μόνη εκκρεμότητα από πλευράς προσφορών είναι η Εθνική Τράπεζα η οποία θα κάνει δημόσια εγγραφή για την αγορά μετοχών απευθυνόμενη σε έλληνες ιδιώτες στο τέλος Νοεμβρίου. Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η εβδομάδα των reverse split. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες –με εξαίρεση ίσως την Εθνική Τράπεζα- θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται για τρεις μέρες με μόνη βεβαιότητα μέχρι στιγμής την περίπτωση της Eurobank η οποία στο χρονοδιάγραμμα που έδωσε στην δημοσιότητα έχει ορίσει σαν αρχική ημερομηνία παύσης της διαπραγμάτευσης των μετοχών την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου.
Στο ταμπλό τώρα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-30%) και της Πειραιώς (-28,57%), ενώ ισχυρές ήταν και οι πιέσεις στις μετοχές της ΔΕΗ (-4,63%), της Folli Follie (-4,26%), του ΟΠΑΠ (-3,69%), της Aegean Airlines(-3,48%), της Τιτάν (-2,91%), των ΕΛΠΕ(-2,86%), της Μυτιληναίος (-2,18%) και της Motor Oil (-2,02%).
Στον αντίποδα, μικρά στηρίγματα παρείχαν στον δείκτη οι μετοχές της Eurobank(+6,25%), της Jumbo(+1,71%), της Coca Cola HBC (+0,87%), της Ελλάκτωρ(+0,57%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,36%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-17,19%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+1,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 28 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη