Eurobank: Θετική έκπληξη από την οικονομία το γ’ τρίμηνο

Συγκρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα η ύφεση
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 14:37
UPD:14:41
REUTERS/JEAN-PAUL PELISSIER

Στο -0,40% διαμορφώθηκε η ετήσια μεταβολή του ελληνικού πραγματικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2015, έπειτα από έξι συνεχή τρίμηνα θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης (σε ετήσια βάση), σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επικαλείται η Eurobank.

Με βάση αυτά τα στοιχεία για να καταγραφεί συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ στο σύνολο του 2015 θα πρέπει στο τέταρτο τρίμηνο  η αναμενόμενη ύφεση να είναι τουλάχιστον ίση με -1,1%, επισημαίνει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, οι καθαρές εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση αποτελούν πιθανούς ερμηνευτικούς παράγοντες για τη συγκράτηση της ύφεσης του τρίτου τριμήνου σε χαμηλά επίπεδα. Αρνητική συνεισφορά αναμένεται να έχουν οι επενδύσεις.

Από την πλευρά της προσφοράς η συνεισφορά της απασχόλησης στο σχηματισμό του πραγματικού ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου προβλέπεται να είναι θετική. Ως εκ τούτου οι αναλυτές της Eurobank αναμένουν πτώση της παραγωγικότητας της εργασίας.

Σημειώνουν επίσης ότι το γεγονός ότι η ύφεση το 2015 αναμένεται να αποδειχτεί αρκετά ηπιότερη σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις μπορεί μεν να αποτελεί ένα θετικό στοιχείο ωστόσο δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού.

«Όσο η μεταβολή των επενδύσεων και των εξαγωγών παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και όσο η ιδιωτική κατανάλωση μεταβάλλεται με υψηλότερους ρυθμούς εν συγκρίσει με το ΑΕΠ (δηλαδή δεν μειώνεται το μερίδιό της ως ποσοστό του ΑΕΠ) τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η ελληνική οικονομία να ακολουθήσει ένα μονοπάτι στασιμότητας», υποστηρίζουν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα