Υπό έλεγχο έθεσε τις πιέσεις το Χ.Α.

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 13:50
UPD:13:53
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σταθερά πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με την αγορά να μην μπορεί να «ξεπεράσει» το limit down της Εθνικής, καθώς και τις ρευστοποιήσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25.

Ειδικότερα, στις 13:49, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,20% στις 662,40 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 12 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,76% στις 196,90 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 16,37% στις 92,82 μονάδες.

Στο επίκεντρο τίθεται για ακόμη μία ημέρα ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εμφανίζει... δύο ταχύτητες. Από τη μία η Εθνική βρίσκεται σταθερά στο -30% και η Πειραιώς στο -28,57%, ενώ από την άλλη η Eurobank ενισχύεται κατά 6,25% και η Alpha Bank είναι στο +3,51%.

Η αγορά φαίνεται ότι βρίσκει διαφορετικές προοπτικές στις τραπεζικές μετοχές, καθώς πλέον τα περισσότερα δεδομένα από τις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης βρίσκονται στο «τραπέζι». Καταλύτης της επενδυτικής συμπεριφοράς εξακολουθεί, άλλωστε, να είναι οι τιμές οι οποίες ορίστηκαν στα book buildings των αυξήσεων κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η τιμή πώλησης είναι μόλις 1 λεπτό του ευρώ για την Eurobank, στην Alpha Bank είναι 4 λεπτά και στην Εθνική στα 2 λεπτά. Σήμερα πιθανότατα να κλείσει και το βιβλίο της Πειραιώς, έχοντας και τα επίσημα στοιχεία ανά χείρας.

Παρ' όλα αυτά, η αγορά δείχνει να έχει συγκρατήσει σε ελεγχόμενα επίπεδα τις απώλειές της, βρίσκοντας κάποια στηρίγματα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή, που ανοίγει τον δρόμο για την αποδέσμευση περαιτέρω βοήθειας προς τη χώρα. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της επενδυτικής συμπεριφοράς είναι ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σήμερα προς τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 12 μηνών, κάτω από το 7%.

Στο ταμπλό τώρα, στις μη τραπεζικές μετοχές η ΕΧΑΕ διορθώνει σήμερα κατά 2,91%, μετά το χθεσινό άλμα του 9,49%, ο ΟΠΑΠ χάνει 2,51%, ο ΟΤΕ υποχωρεί κατά 2,53% και η Aegean είναι στο -2,46%. Απώλειες άνω του 1% καταγράφει η Μυτιληναίος, Folli Follie και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο προσφέρει αρκετά στηρίγματα στην αγορά, καταγράφοντας κέρδη 1,83%, ο ΟΛΠ είναι στο +1,07%, ενώ κάτω του 1% είναι τα κέρδη που σημειώνουν οι Jumbo, Λάμδα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα