Κερδισμένη η Ευρώπη

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Νέα Υόρκη
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:17

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ κατεύθυνσης βρέθηκε η Wall Street καθώς τα κέρδη σε επιλεγμένα blue chips συναγωνίσθηκαν με τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές ανησυχίες και τη χρεοκοπία της Delphi ενώ η Ευρώπη τερμάτισε με πρόσημο θετικό.

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Standard & Poor΄s 500 διεύρυνε τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας καθώς οι απογοητευτικές πωλήσεις εταιρειών τεχνολογίας πρόσθεσαν ανησυχίες για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδοφοριών. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 53,55 μονάδες, ποσοστό 0,52%, φθάνοντας στις 10.238,76 μονάδες. Με απώλειες 11,43 μονάδων, ποσοστό 0,55%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.078,92 μονάδες.

Η εβδομάδα που ακολουθεί σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου των ανακοινώσεων εταιρικών κερδοφοριών καθώς οι εταιρείες συμπεριλαμβανομένων της Alcoa και της General Electric δημοσιοποίησαν τα τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματά τους.

Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίσθηκε από αντιφατικές επιρροές για την αγορά συμπεριλαμβάνοντας την εξασθένηση στον τομέα αυτοκινητοβιομηχανίας εν μέσω της υποβολής της αίτησης από την Delphi για να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας και των επιπτώσεων των ρευστοποιήσεων της προηγούμενης εβδομάδας.

Οι πληθωριστικές ανησυχίες παρέμειναν στο γενικότερο σκηνικό εν μέσω προσδοκιών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί να χρειασθεί να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να ελέγξει τις ανατιμήσεις στην οικονομία. Οικονομικές αναφορές που θα ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας θα αφορούν κυρίως στον πληθωρισμό και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη όπως και σε στοιχεία για τις τιμές εξαγωγών και εισαγωγών.

Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν κατά 1,8% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 10 βιομηχανικών ομίλων που συμμετέχουν στο δείκτη S&P 500. Η μετοχή της Exxon Mobil της μεγαλύτερης εισηγμένης πετρελαϊκής εταιρείας έχασε 1,07% και ακολούθησε η μετοχή της Chevron με απώλειες 96 σεντ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές τερμάτισαν με θετικό πρόσημο καθώς οι τιμές ρεκόρ του χαλκού και η αλματώδης άνοδος των μετοχών εταιρειών του μεταλλευτικού τομέα πυροδότησαν αγορές στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά αλλά τα κέρδη περιορίσθηκαν μετά από αναθεωρήσεις προς τα κάτω αξιολογήσεων και προειδοποιήσεων για πωλήσεις από αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες τεχνολογίας.

Ομως οι ανησυχίες για την General Motors πυροδότησαν πωλήσεις σε μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,29|5 στις 1.210,8 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα