National Express: 458 εκατ. δολ. για την απόκτηση της Alsa

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 10:03

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της ισπανικής εταιρείας λεωφορείων Alsa, αντί του ποσού των 262 εκατ. λιρών Αγγλίας (458 εκατ. δολ.) σε μετρητά και μετοχές, με στόχο την επέκτασή της στην ηπειρωτική Ευρώπη, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης τραίνων και λεωφορείων της Βρετανίας, National Express Group Plc.

Με έδρα τη Μαδρίτη, η Alsa, η οποία ελέγχεται από την ισπανική οικογένεια Cosmen, έχει ένα στόλο περίπου 1.400 λεωφορείων και είναι η μεγαλύτερη διαχειρίστρια τραίνων της Ισπανίας. Η εξαγορά της National Express, είναι η πρώτη στην περιφέρεια και θα της προσθέσει δραστηριότητες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το βήμα που κάναμε να επεκτείνουμε τον όμιλό μας στην Ισπανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της National Express, Philip White.

Η National Express, με έδρα το Λονδίνο, ακολουθεί το παράδειγμα της βρετανικής ανταγωνίστριάς της, Arriva Plc στην Ευρώπη, όπου όλο και περισσότερα μέσα μαζικής μεταφοράς ανοίγονται στον ανταγωνισμό. Η Ισπανία, με περίπου 40 εκατ. κατοίκους, είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία από τις πέντε μεγαλύτερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι μετοχές της National Express υποχώρησαν χθες στο Λονδίνο μία πένα, φθάνοντας στις 834,5 πένες η μία. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 1,1%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε 1,1 δισ. λίρες.

Η National Express θα δώσει 13,5 εκατ. νέες μετοχές στην οικογένεια Cosmen. Η εταιρεία θα πληρώσει 149 εκατ. λίρες σε μετρητά και θα απορροφήσει χρέος 199 εκατ. λιρών. Ο πρόεδρος της Alsa, Jorge Cosmen, θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της National Express.

H βρετανική εταιρεία μεταφορών, που διέθεσε για πρώτη φορά μετοχές της στο ευρύ κοινό το 1992 είχε πωλήσεις 739 εκατ. λίρες, από τις δραστηριότητες της στα τραίνα το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Το τμήμα της από τα λεωφορεία απέφεραν περίπου 210 εκατ. λίρες.

Τα έσοδά της μειώθηκαν από τις δραστηριότητές της στα τραίνα στο Λονδίνο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Ιουλίου, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Η Alsa, που διαχειρίζεται λεωφορεία στο Μαρόκο, τη Χιλή, καθώς και μία εταιρεία με ταξί στην Κίνα, άρχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών το 1728, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Web site της.

Η Arriva, η πέμπτη μεγαλύτερη διαχειρίστρια λεωφορείων της Βρετανίας, αγόρασε τον Ιούλιο τις ανάλογες δραστηριότητες της SAVDA Group στην Ιταλία. Η Arriva κατέβαλε 13,6 εκατ. ευρώ για μερίδιο 80% στην εταιρεία, η οποία το 2004, πραγματοποίησε πωλήσεις 31,7 εκατ. ευρώ (38 δισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα