IEA: Εκτίμηση για μείωση της παραγωγής το δ' τρίμηνο

Στα όριά τους πρέπει να λειτουργήσουν τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ
Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 11:59

ΣΤΑ όριά τους, πρέπει να λειτουργήσουν τα διυλιστήρια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ), καθώς ο ΟΠΕΚ αντλεί περισσότερο πετρέλαιο για να αποτρέψει τυχόν ελλείψεις κατά την περίοδο του τετάρτου τριμήνου, περίοδος κατά την οποία αυξάνεται η ζήτηση.

Η ΙΕΑ, αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τις προμήθειες των χωρών εκτός ΟΠΕΚ, το τέταρτο τρίμηνο, κατά 900.000 βαρέλια ημερησίως, κυρίως εξ αιτίας των τυφώνων στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό έξι ετών. Οι απώλειες προμήθειας καυσίμων των ΗΠΑ, αντικατοπτρίζεται από την διάθεση των αποθεμάτων έκτακτων αναγκών στην οποία προχώρησαν τα μέλη της ΙΕΑ, σε συνδυασμό με την αντιστάθμιση της χρήσης βενζίνης στις ΗΠΑ.

«Εάν υπάρξουν προβλήματα στην αγορά, τότε θα πρέπει να προσφερθεί και πάλι χέρι βοηθείας και να γίνει χρήση των έκτακτων αποθεμάτων», είπε η ΙΕΑ.

Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από τις ΗΠΑ, που πλημμύρισε τη Ν. Ορλεάνη, κατέστρεψε διυλιστήρια και βύθισε πλατφόρμες πετρελαίου. Χθες, το πετρέλαιο έκλεισε στα 61,80 δολ. το βαρέλι και αναμένεται να κυμανθεί στα 59,50 δολ. το βαρέλι το 2006, σύμφωνα με τις προβλέψεις 20 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν την περασμένη εβδομάδα από το Bloomberg News.

Τα μέλη της ΙΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, διέθεσαν μέρος των έκτακτων αποθεμάτων πετρελαίου και καυσίμου τον περασμένο μήνα, μόλις για δεύτερη φορά μέσα σε 30 χρόνια, εξ αιτίας του «Katrina». Η μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ μετά τους τυφώνες, απομακρύνει την ανάγκη και νέας διάθεσης από τα έκτακτα αποθέματα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΙΕΑ, Claude Mandil.

«Σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα προμηθειών και όλοι θέλουν να γεμίσουν τις δεξαμενές τους στα πρατήρια με βενζίνη και ντήζελ», είπε αργά χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Μαδρίτη, συμπληρώνοντας: «Εάν δεν υπάρχουν προβλήματα προμηθειών, δεν τίθεται θέμα απελευθέρωσης των έκτακτων αποθεμάτων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΙΕΑ, από τους τυφώνες, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν χαθεί 140 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και 163 εκατ. βαρέλια προϊόντων πετρελαίου.

Η διεθνής κατανάλωση πετρελαίου θα κυμανθεί στα 83,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως φέτος, 100.000 βαρέλια λιγότερα ημερησίως, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Το επόμενο έτος η ζήτηση θα επεκταθεί κατά 2,1%, ανακάμπτοντας από την άνοδο 1,5% που σημείωσε φέτος.

Η πρόβλεψη της παγκόσμιας ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και στα 85,46 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΙΕΑ, ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να αντλήσει 29,9 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως το τέταρτο τρίμηνο για να καλύψει τη ζήτηση, 110.000 περισσότερα βαρέλια από την προηγούμενη πρόβλεψη του ΟΠΕΚ τον περασμένο μήνα.

Η παραγωγή και των 11 χωρών μελών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 100.000 βαρέλι ημερησίως τον Σεπτέμβριο, στα 29,79 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με πρώτο το Ιράκ και το Κουβέϊτ, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Τυπικά η ΙΕΑ έχει χαμηλότερους αριθμούς για την παραγωγή αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ, απ ό,τι προβλέπουν άλλοι, επειδή χρησιμοποιεί μικρότερο στοιχεία για την παραγωγή αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας.

Τέλος η IEA είπε, ότι η ζήτηση πετρελαίου από την Κίνα θα αυξηθεί το επόμενο έτος και με διπλάσιο ρυθμό από αυτόν που είδαμε το 2005. Η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί 7% το επόμενο έτος, στα 7,11 βαρέλια ημερησίως, μετά από αύξηση 3,2% φέτος.

Τα αποθέματα αργού και διυλισμένων προϊόντων του ΟΠΕΚ, υποχώρησαν κατά 3,5 εκατ. βαρέλι τον Αύγουστο και ήταν ίσα με τη ζήτηση 54 ημερών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αυτά κυμάνθηκαν στα περίπου ίδια επίπεδα του Ιουλίου και ήταν κατά δύο ημέρες περισσότερα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα