Market beat: Η χθεσινή δυναμική βελτίωσε πειστικά την εικόνα της αγοράς για τη συνέχεια

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 10:10
UPD:10:10
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σχεδόν «ελεύθερη πτώση» του γενικού δείκτη από τις 723 μονάδες στις αρχές Νοεμβρίου, στις 641 μονάδες τη Δευτέρα, ενεργοποίησε τις στηρίξεις της αγοράς. Σε αυτό βοήθησε φυσικά η συμφωνία της κυβέρνησης και των θεσμών, προκαλώντας μια ανακούφιση στην αγορά, η οποία αποτυπώνεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Στον αντίποδα, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε την έβδομη κατά σειρά ημέρα ισχυρής πτώσης, καθώς αδυνατεί η αγορά να αποβάλλει την «ευαισθησία» της στις διαρροές, εκτιμήσεις και φήμες σχετικά με την χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζικών μετοχών. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος κατάφερε σε μια δύσκολη συγκυρία να «τρέξει» τέσσερις ΑΜΚ επιτυχημένα, οι επενδυτές έχουν βάλει πλέον το μικροσκόπιο τους στις τιμές στις οποίες θα τεθούν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, με το discount να εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει κατά πολύ τα μέσα ιστορικά επίπεδα.

Με τη συμμετοχή των τραπεζικών blue chip στη διαμόρφωση της τιμής του ΓΔ να έχει περιοριστεί, για την ΑΛΦΑ στο 1,28%, της ΕΤΕ στο 1,96%, της ΕΥΡΩΒ στο 1,09% και της ΠΕΙΡ στο 0,5%, όταν η ΕΕΕ έχει συμμετοχή 13,44% και ο ΟΤΕ 6,86% με την ΜΠΕΛΑ στο 6,59%, μαθηματικά, η επιμονή στις πιέσεις, αν υπάρξει, δεν μπορεί να επιβαρύνει την δυναμική του μέσου όρου. Αντίθετα η ανοδική ορμή των ΔΕΗ ΜΟΗ ΟΠΑΠ ΚΥΠΡ που συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ΓΔ κατά ποσοστό πάνω από 5% οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν πως θα συνεχιστεί.

Τα συμπεράσματα από τα χθεσινά στο ταμπλό ήταν θετικά για τη συνέχεια. Εκτός της διατήρησης των πιέσεων στα τραπεζικά blue chip, είχαμε και διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τα υπόλοιπα. Με αποτέλεσμα οι «παραφωνίες» στην ομαδική άνοδο να είναι μόνο οι ΓΡΙΒ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ στα τελευταία λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Μάλλον το αγοραστικό ενδιαφέρον της Τρίτης ήταν αυθεντικό. Βέβαια στο τέλος και ειδικά στις δημοπρασίες οι άνθρωποι δίνουν τη θέση τους στους αλγορίθμους και η εικόνα αλλάζει. Χθες αποκαλύφθηκε η διάθεση των θεσμικών να εξαφανίσουν τις απώλειες που έδωσαν στα blue chip εκτός τραπεζών τις μέρες που οι μεγάλες τραπεζικές απώλειες γεννούσαν γενικευμένες πιέσεις. Αν ισχύει αυτό, γιατί ποτέ δεν πρέπει να νομίζεις πως «ξέρεις», θεωρούμε πιθανή τη συνέχεια στην άνοδο, αφού οι ξένοι θεσμικοί θεωρούν πως μειώθηκε η πιθανότητα του Grexit.   

Τεχνικά η δυναμική των τελευταίων ημερών έχει βελτιώσει την εικόνα της αγοράς και η χθεσινή πορεία είχε χαρακτηριστικά αξιοπιστίας σχετικά με την ύπαρξη αγοραστικού ενδιαφέροντος για τίτλους εκτός του τραπεζικού κλάδου. Σε αυτόν οι φουρτούνες  που βρίσκονται μπροστά δεν έχουν τελειώσει πριν την ολοκλήρωση των ΑΜΚ και την εισαγωγή των μετοχών από αυτές προς διαπραγμάτευση.

Τα Πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένονται αργότερα σήμερα και πιθανά θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση στη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Θετικά υποδέχτηκε η Wall Street το γεγονός ότι τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve επιβεβαίωσαν ότι έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι οικονομικές συνθήκες ώστε τον Δεκέμβριο να μπορεί να αυξηθεί το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δέκα χρόνια. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,42% στις 17.737,16 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,79% στις 5.075,20 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,62% στις 2.083,58 μονάδες.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed, οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Νομισματικής Επιτροπής εκτιμούν ότι τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αγορά εργασίας βελτιώνεται και οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται σταδιακά. Τα δύο αυτά θεμελιώδη αποτελούν και τους βασικούς παράγοντες που συνηγορούν στην άποψη ότι τον Δεκέμβριο μπορεί να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. 

Στο ταμπλό τώρα, η Fairchild Semiconductor International σημείωσε κέρδη 8,5%, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για την εξαγορά της από την ON Semiconductor, έναντι του ποσού των 2,4 δισ. δολαρίων.

Στο +3,2% βρέθηκε η Apple μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs την ενέταξε στη λίστα των μετοχών για αγορά (conviction buy), με την τιμή στόχο να διαμορφώνεται στα 163 δολάρια, ήτοι κατά 43% υψηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής.

Επίσης, η Lowe’s ενισχύθηκε κατά 0,9%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο χρήσης. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 80 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 78 σεντς.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 11% σημείωσε τον Οκτώβριο η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, υποχωρώντας στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,06 εκατομμυρίων. Οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσιο ρυθμό 1,15 εκατομμυρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αγορές της Ευρώπης, με τον FTSE 100 να καταφέρνει τελικά να κλείσει σε θετικό έδαφος, λαμβάνοντας ώθηση από τον κλάδο των μεταλλευμάτων. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκοί δείκτες δεν κατάφεραν να «απαλλαγούν» από την αβεβαιότητα που δημιουργούν τα γεγονότα στη Γαλλία. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 6.279 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 0,10% στις 10.960 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,61% στις 4.907 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,14% στις 379,33 μονάδες, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να ξεχωρίζει, καθώς η Glencore ενισχύθηκε κατά 4,8%, η Rio Tinto Group κατά 2,2% και η Anglo American κατά 4,3%.

Στο ταμπλό, η βρετανική U.K. Mail σημείωσε απώλειες 12%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, καθώς ανακοίνωσε μείωση του μερίσματός της, στο πλαίσιο του σχεδίου περιορισμού του λειτουργικού του κόστους.

Επίσης, η γαλλική Air Liquide υποχώρησε κατά 7,3%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής Airgas. Το αντίτιμο της συμφωνίας διαμορφώθηκε στα 13,4 δισ. δολάρια.

Υπό πίεση βρίσκονται αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές στην αγορά του Παρισίου, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις με τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Η L’Oreal έχασε 1,5% και η LVMH βρέθηκε στο -0,9%.

Στον αντίποδα, η Syngenta ενισχύθηκε κατά 3,3%, μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Monsanto, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα πρόταση εξαγοράς της πρώτης.

ΧΑ

Σημαντική άνοδο, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας μεγάλο μέρος των απωλειών του Νοεμβρίου, χωρίς, μάλιστα, να έχει τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έκλεισε με σημαντικές απώλειες. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 2,12% στις 671,82 μονάδες.

Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 671,97 μονάδες και η χαμηλότερη στις 653,30. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 15,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 44,52 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,93 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 2,37% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,84%. 

Το βάρος της χθεσινής ανόδου το σήκωσαν οι μη τραπεζικές μετοχές, οι οποίες συνέχισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την έντονη ανοδική αντίδραση, «κόντρα» μάλιστα στον τραπεζικό κλάδο. Παρά το «νωθρό» ξεκίνημα, η αγορά έδειξε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ειδικά οι τίτλοι του ΟΠΑΠ +3,09%  της  ΔΕΗ +4,85% και του ΟΤΕ +1,90% οι οποίοι άφησαν θετικές εντυπώσεις τόσο με την άνοδό τους όσο και με τον όγκο συναλλαγών. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η σχεδόν «ελεύθερη πτώση» του γενικού δείκτη από τις 723 μονάδες στις αρχές Νοεμβρίου, στις 641 μονάδες τη Δευτέρα, ενεργοποίησε τις στηρίξεις της αγοράς. Σε αυτό βοήθησε φυσικά η συμφωνία της κυβέρνησης και των θεσμών, προκαλώντας μια ανακούφιση στην αγορά, η οποία αποτυπώνεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση.

Στον αντίποδα, ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε την έβδομη κατά σειρά ημέρα ισχυρής πτώσης, καθώς αδυνατεί η αγορά να αποβάλλει την «ευαισθησία» της στις διαρροές, εκτιμήσεις και φήμες σχετικά με την χρηματιστηριακή πορεία των τραπεζικών μετοχών. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος κατάφερε σε μια δύσκολη συγκυρία να «τρέξει» τέσσερις ΑΜΚ επιτυχημένα, οι επενδυτές έχουν βάλει πλέον το μικροσκόπιο τους στις τιμές στις οποίες θα τεθούν σε διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές, με το discount να εκτιμάται ότι θα υπερβαίνει κατά πολύ τα μέσα ιστορικά επίπεδα.

Οι πιέσεις που δέχτηκε ο κλάδος ήταν ισχυρότατες, αν και το κλείσιμο ήταν καλύτερο από τα ενδοσυνεδριακά - και ιστορικά- χαμηλά. Οι τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών, μαζί με εκείνες της Grivalia (-0,27%) και της ΓΕΚ Τέρνα (-0,57%), ήταν οι μοναδικές που υποχώρησαν στον FTSE 25. Η Πειραιώς έχασε κατά 19,44%, η Alpha Bank βρέθηκε στο -4,69%, η Eurobank στο -12,50% και η Εθνική στο -1,06%.

Από την άλλη, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Folli Follie (+6,67%), της Motor Oil (+6,05%), της ΔΕΗ (+4,85%), της Coca Cola HBC (+3,45%), του ΟΠΑΠ (+3,09%), της Μυτιληναίος (+2,90%), της Τιτάν (+2,58%), της Ελλάκτωρ (+2,41%), της ΕΧΑΕ (+2,26%) , της ΜΕΤΚΑ (+2,26%) του ΟΛΠ (+2,08%) και της ΕΥΔΑΠ (+2,06%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χημικών  (+8,90%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τραπεζών (-5,13%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι επενδυτές στα παράγωγα ανέβασαν τους ρυθμούς συναλλαγών στα ΣΜΕ του 25άρη και το βασικό χαρακτηριστικό των ημερών είναι πως οι ανοικτές θέσεις στη σειρά Δεκεμβρίου ξεπέρασαν τις 11.500. Οι θεσμικοί οδήγησαν χθες τον δείκτη των blue chip σε ανοδική πορεία σταθερής κλίσης μετά το πρώτο τέταρτο. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε 15 λεπτά μετά το άνοιγμα και ήταν στις 194,82 μονάδες και το μέγιστο, σημειώθηκε στις δημοπρασίες και ήταν οι 200,82. Έκλεισε με ελαφρά ώθηση στις 200,79 μονάδες.

Η εκκαθάριση για τις σειρές Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 201,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν σε  3842 για την τρέχουσα σειρά, 11.536 για την επόμενη και σε 113 για τη σειρά Ιανουαρίου που εκκαθαρίστηκε στις 201,50 μονάδες.

Η προπορεία των ΣΜΕ έναντι του υποκειμένου δείκτη είναι μόλις 0,21 της μονάδας κατώτερη και από το βήμα στα ΣΜΕ που είναι 0,25 της μονάδας. Ωστόσο τεχνικά τα μηνύματα είναι θετικά καθώς έχει πλησιάσει ο ΚΜΟ 30 ημερών (205,58) τον ΚΜΟ 100 ημερών (206,68) και ο 25άρης κλείνοντας στις 200,79 μονάδες απέχει από τον ΚΜΟ 50ημερών (201,73) μια περίπου μονάδα. 

Ωστόσο αξίζει να υπογραμμίσουμε πως ο δείκτης των παραγώγων έχει πλησιάσει μια ζώνη τιμών που αποτελούσε περιοχή συσσώρευσης στο άμεσο παρελθόν αλλά και τον Αύγουστο που ήταν ο πρώτο μήνας με συναλλαγές στο ΧΑ μετά την αργία. Η στήλη έχει αναφερθεί διεξοδικά σε αυτή και πιθανά οι traders αυτή την ζώνη να την θεωρούν οροφή μιας ανόδου (χωρίς τις τράπεζες), rebound από βουτιά που προκάλεσαν οι τράπεζες. 

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αναρριχήθηκαν σήμερα Πέμπτη 19/11 και το δολάριο υποχώρησε, από τα υψηλά των ημερών, από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα είναι αρκετή βέβαιη για την οικονομία των ΗΠΑ ώστε να αυξήσει τα επιτόκια το Δεκέμβριο, αλλά στη συνέχεια θα προχωρήσει με μεγάλη προσοχή για την σύσφιξη περαιτέρω.

Η άνοδος στη διάθεση για ανάληψη κινδύνου σε συνδυασμό με την πτώση της τιμής του δολαρίου έδωσε μια ανάσα στις τιμές των εμπορευμάτων από τις πρόσφατες πιέσεις, με το πετρέλαιο και το χρυσό να κινούνται οριακά υψηλότερα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν εξέπληξε κανέναν κατά την τακτική συνάντηση επί της πολιτικής της  με τη διατήρηση του σημερινού ρυθμού της αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αν και πολλοί εξακολουθούν να υποψιάζονται ότι θα πρέπει να διευκολύνει και πάλι σε κάποιο χρονικό σημείο για να αναγκάσει τον πληθωρισμό να κινηθεί υψηλότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε 1,1%, παραμερίζοντας μια απογοητευτική έκθεση σχετικά με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός Ιαπωνίας, κέρδιζε 1,5%. Ο δείκτης AXJO της Αυστραλίας αναρριχήθηκε 2,01%, με στόχο την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Οι Κινεζικές αγορές ήταν πιο ήρεμες με τον δείκτη από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Shenzhen πάνω οριακά +0,08%.

Το κλίμα ενισχύθηκε από τον Dow που κατέληξε την Τετάρτη με κέρδος 1,43%, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 1,62% και ο Nasdaq +1,79%.

Το ποσό της πριμοδότησης που προσφέρεται από το χρέος των ΗΠΑ διετούς διάρκειας σε σχέση με το Γερμανικό ομόλογό του έπιασε τις 124 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο  περιθώριο από το 2006. Αποτελεί δε θετική συνεισφορά στην ενίσχυση του δολαρίου.

Ωστόσο, οι long θέσεις στα δολάρια ήταν μια πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή και οι επενδυτές αποφάσισαν να ενθυλακώσουν κάποια κέρδη στον απόηχο των πρακτικών της Fed. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων το δολάριο μέσω του δείκτη του DXY βούτηξε -0,4% μακριά από την κορυφή επτά μηνών.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο στα 1,0696 δολάρια μακριά από τη γούρνα περίπου επτά μηνών στο 1,0615. Το δολάριο υποχώρησε επίσης έναντι του γεν στα 123,25 γιεν, μετά την εγγραφή μιας κορυφής τριών μηνών των 123,67.

Τα Πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένονται αργότερα σήμερα και πιθανά θα ενισχύσουν τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση του Δεκεμβρίου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Από τις τιμές των βιβλίων προσφορών των Τραπεζών (από αυτά που έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής) και από την 'ποιότητα' των συμμετεχόντων σε αυτές, μπορεί κάποιος να πει πολλά πράγματα, όχι μόνο για τις Τράπεζες, αλλά και για την Ελληνική Οικονομία γενικότερα χωρίς, δυστυχώς, να χρειαστεί να εξετάσει κανένα άλλο στοιχείο.

Μπορεί βέβαια η ταυτότητα εκείνων που συμμετέχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις να μην έχει γνωστοποιηθεί ακόμα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα μεγάλο, ή και μικρό, ξένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα δεν εξέφρασε ούτε καν διερευνητικό ενδιαφέρον για αυτές. Άλλωστε, ο "πάταγος" της εξόδου των Γαλλικών Τραπεζών από την Ελλάδα, ήταν το λιγότερο "εκκωφαντικός" για να ξεχαστεί σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Γεγονός είναι ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι, που δε συμμετέχουν στις ανακεφαλαιοποιήσεις, τυγχάνουν οριακά καλύτερης αντιμετώπισης έναντι εκείνων που είδαν τις μετοχές τους να αναστέλλεται η διαπραγμάτευση, καθώς οι τρέχουσες τιμές των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, πλην αυτής της Εθνικής Τράπεζας, βρίσκονται κάτω από τα €0,06. Οριακά καλύτερης, όχι μόνο λόγω τιμής, αλλά και λόγω ψυχολογίας.

Πως είναι δυνατόν, κάποιος που ως μικρομέτοχος κλήθηκε πλειστάκις να στηρίξει την Τράπεζα στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις και ο αριθμός αυτών είναι συντριπτικά μεγάλος, να το πράξει τώρα; Μήπως όμως του δόθηκε πραγματικά η ευκαιρία (η Εθνική Τράπεζα αποτελεί εξαίρεση υπό προϋποθέσεις);

Αλλά και αν δεν του δόθηκε, με τι ψυχολογία και τι ρίσκο να αρπάξει την ευκαιρία εκείνη που θα προκύψει μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις; Άλλωστε η ευκαιρία αυτή δίνεται στους Ξένους και όχι στους Έλληνες που πρέπει και να πληρώσουν τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε κάθε περίπτωση μια καλύτερη αποτίμηση μπορεί να γίνει όταν ολοκληρωθούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις, καθώς η καθυστέρηση κλεισίματος των βιβλίων για κάποιες Τράπεζες, συνεχίζει να προβληματίζει.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο USD αποδυναμώθηκε παρά τη σηματοδότηση της Fed για απογείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο

Το δολάριο έχει αποδυναμωθεί, ενώ οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά

στη συνεδρία της Ασίας παρά το ότι τα πρακτικά της FOMC σηματοδοτούν μια απογείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο. Οι περιφερειακές αγορές μετοχών ενισχύθηκαν κατά ~ 1% λόγω της παρακολούθησης των εν μία νυκτί κερδών του S & P, καθώς οι αγορές αρχίζουν να απομακρύνονται από την αβεβαιότητα. Οι  μετοχές στις αγορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας υπεραπέδωσαν, το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε έναντι των νομισμάτων του G10 και τα Ασιατικά νομίσματα, με τα νομίσματα των βασικών προϊόντων (AUD, NZD, MYR) ξεπερνούν σημαντικά τις επιδόσεις των υπολοίπων αφού τα πολύτιμα μέταλλα και το πετρέλαιο αναρριχήθηκαμ κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Η BoJ διατηρεί αμετάβλητη την πολιτική της παρά τεχνική ύφεση και τις εξασθενημένες πιέσεις στον πληθωρισμό. Η συνολική εκτίμηση της τράπεζας επί της οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητη («συγκρατημένη ανάκαμψη»), ενώ αναμένει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό "να αυξάνονται σε μια κάπως πιο μακροπρόθεσμη προοπτική», προσθέτοντας ότι «ορισμένοι δείκτες παρουσίασαν σχετικά υποτονικές εξελίξεις.» Το γιεν κέρδισε 0,3% μετά την απόφαση, προκαλώντας μια ευρεία αποδυνάμωση του δολαρίου.

Τα πρακτικά της FOMC τον  Οκτώβριο λεπτά έδειξαν ότι "οι περισσότεροι" από τα μέλη της ήταν ανοικτοί σε αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.  

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στο 0,01 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της Eurobank, τιμή που προέκυψε από το βιβλίο προσφορών κατά την αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα συγκέντρωσε ποσό ανώτερο των 2,039 δισ.ευρώ που ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες και δεν χρειάζεται κρατική ενίσχυση. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση µε ιδιωτική τοποθέτηση νέων κοινών ονοµαστικών µετοχών εκδόσεώς της προς ειδικούς επενδυτές, θεσµικούς επενδυτές και λοιπούς επενδυτές που εκπληρώνουν ορισµένα κριτήρια και βάσει των αποτελεσµάτων της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών, κατόπιν διαβούλευσης µε τους Γενικούς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) της προσφοράς προς Θεσµικούς Επενδυτές και µε τη συναίνεση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, το διοικητικό συµβούλιο της Eurobank όρισε την τιµή διάθεσης στα 0,01 ευρώ ανά νέα μετοχή ή 1 ευρώ µετά τη συνένωση των υφιστάµενων µετοχών της (reverse split) µε αναλογία 100 προς 1.

Η νομοθετική παρέμβαση που αφορά στη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των νοικοκυριών και στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας καθώς και η εξέλιξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απαιτεί και την οριστική επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», κάτι που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 4,482 δισ. ευρώ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, κατόπιν της σημερινής της συνεδρίασης. Παράλληλα, οι μέτοχοι αποφάσισαν την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 ευρώ στα 4,50 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού αυτών από 3,533 δισ. σε 235,5 εκατ. (reverse split).  Kατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η πρόεδρος της τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης της ΕΤΕ.

Τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 1.812.288.000,60 ευρώ αποφάσισε μεταξύ άλλων το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίασή του το δ.σ. αποφάσισε Α)Την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής από 0,30 ευρώ σε 30,00 ευρώ και την ταυτόχρονη μείωση, λόγω συνένωσης, του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών της Τράπεζας από 6.101.979.715 σε 61.019.798 (reverse split με σχέση 100 παλαιές προς 1 νέα κοινή μετοχή), ταυτόχρονα με τη συνακόλουθη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με κεφαλαιοποίηση ποσού 25,50 ευρώ από το ειδικό αποθεματικό του άρθρου 4 παρ. 4α κ.ν.2190/1920 προς το σκοπό επίτευξης ακεραίου αριθμού μετοχών. Β)Τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού του άρθρου 4 παρ. 4α κ.ν.2190/20 ύψους €1.812.288.000,60, με ισόποση μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας δια μειώσεως της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής από 30,00 ευρώ σε 0,30 ευρώ χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των 61.019.798 κοινών μετοχών.

Υψηλή κερδοφορία, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εμφανίζει σε σύνολο εννεαμήνου, αλλά και γ΄ τριμήνου, ο Όμιλος Μότορ Όϊλ. Τα μικτά αποτελέσματα από 1-1-2015 έως 30-9-2015, διαμορφώθηκαν σε 501,70 εκ. ευρώ έναντι 221,11 εκ. (9μηνο  2014) και σε 331,31 εκ. έναντι 77,71 εκ. σε επίπεδο Εταιρείας. Αντιστοίχως, τα κέρδη προ φόρων ήταν 257,93 εκ ευρώ έναντι 6,54 εκ. (9μηνο 2014) για τον Όμιλο και 243,73 εκ. έναντι ζημιών 6,13 εκ. για την Εταιρεία. Κατόπιν τούτου, τα καθαρά κέρδη του Ομίλου προέκυψαν 175,6 εκ. ευρώ έναντι 1,16 εκ. και της Εταιρείας 170,52 εκ. έναντι ζημιών  7,8 εκ.

Συνεχίζεται ο μετασχηματισμός της Τεχνικής Ολυμπιακής. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, προχωρά οι διαδικασία απόσχισης του κατασκευαστικού κλάδου της Τεχνικής Ολυμπιακής Α.Ε. με απορρόφηση από τη θυγατρική εταιρεία Πόρτο Καρράς.

Επίσης, προχωρά η διαδικασία απόσχισης του τμήματος των ιδιωτικών έργων και των διεκδικήσεων από δημόσια έργα του κατασκευαστικού κλάδου της θυγατρικής εταιρείας Τοξότης ΑΤΕ με απορρόφηση από την Πόρτο Καρράς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε 1.424 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος τιτλοποιημένων ομολόγων που εκδόθηκαν από εταιρείες χρηματοοικονομικών οχημάτων (FCV) στην Ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε σχέση με δεύτερο τρίμηνο τα τιτλοποιημένα ομόλογα παρουσίασαν αύξηση 10 δισ. ευρώ. Οι καθαρές εκδόσεις τιτλοποιημένων ομολόγων που εκδόθηκαν από τις εταιρείες αυτές ανήλθαν το τρίτο τρίμηνο στα 12 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 2,2% έναντι μείωσης 4,7% που είχαν εμφανίσει στο δεύτερο τρίμηνο.

Δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το γερμανικό κρατίδιο του Βραδεμβούργου ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την παροχή στέγασης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Πρόκειται για την πρώτη άμεση στήριξη της ΕΤΕπ για την παροχή έκτακτης στέγασης σε πρόσφυγες, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, παρόμοια οικονομική στήριξη αναμένεται ζητηθεί και από άλλες «τοπικές αρχές ή εθνικές κυβερνήσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Πολύ κοντά στο να κερδίσει το πρώτο κρατικό της συμβόλαιο βρίσκεται η SpaceX, η οποία είναι η μοναδική εταιρεία που έχει υποβάλλει πρόταση στον αμερικανικό στρατό για την κατασκευή προηγμένων δορυφορικών GPS. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, ο οποίος προκηρύχθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η SpaceX είναι η μοναδική εταιρεία η οποία έχει καταβάλει σχετική πρόταση, καθώς η United Launch Alliance αποχώρησε από το διαγωνισμό.

Την πρόθεσή της να αυξήσει το μερίδιο της στο 49% των συνολικών μετοχών της Grupo Aeromexico εκφράζει η αμερικανική αεροπορική εταιρεία, Delta Air Lines. Συγκεκριμένα, η Delta προαναγγέλλει την εξαγορά ενός πρόσθετου 32% προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στον μεξικανικό αερομεταφορέα. Η αμερικανική εταιρεία ήδη διαθέτει ποσοστό 17% επί των συνολικών μετοχών της Aeromexico.

Καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα εμφάνισε η Wal Mart στο τρίτο τρίμηνο του έτους. Αν και η ταχεία ανατίμηση του δολαρίου άσκησε πιέσεις στις διεθνείς δραστηριότητες της αμερικανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, η ανάκαμψη των πωλήσεών της στις ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η κάμψη εσόδων και κερδών. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ομίλου υποχώρησαν κατά 1,3% στα 117,4 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 1,5%. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σε 3,304 δισ. δολάρια από 3,711 δισ. δολάρια, αλλά ήταν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα