Εντείνονται οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της πειρατείας λογισμικού

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 14:48
UPD:18:05

Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε. – πρώην ΣΔΟΕ) με εγκύκλιό της προς τις επιχειρησιακές διευθύνσεις ειδικών ελέγχων Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπενθυμίζει ότι υποχρεούνται να περιλαμβάνουν στους ελέγχους τους, τον έλεγχο που αφορά την εξουσιοδοτημένη χρήση των προγραμμάτων λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και των αδειών χρήσης τους.

Με την ίδια εγκύκλιο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Business Software Alliance (ΒSA), η διεύθυνση της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων προτρέπει επίσης, όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της να εντάξουν στους καθημερινούς φορολογικούς ελέγχους που διενεργούν και εκείνους που αφορούν τη νομιμότητα της χρήσης των προγραμμάτων λογισμικού καθώς και των σχετικών φορολογικών στοιχείων. Επισημαίνεται επίσης ότι σε επιχειρήσεις που τηρούν «Βιβλίο Αποθήκης» ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός.

Επιπλέον, παρέχονται σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες προς τα κλιμάκια ελεγκτών για όλα τα στάδια ελέγχου, παρουσίασης φορολογικών παραστατικών και ενεργειών που οφείλουν να ακολουθήσουν στην περίπτωση που διαπιστώνεται παράνομη χρήση λογισμικού.

«Πιστεύουμε ότι οι πρόσφατες κρατικές πρωτοβουλίες αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η μείωση της πειρατείας στη χώρα μας. Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση κάθε παρόμοια εξαγγελία και ενέργεια που συμβάλλει στην αποτελεσματική και νόμιμη χρήση του λογισμικού. Η σωστή και μεθοδική υλοποίηση των μέτρων αυτών αναμένεται ότι θα μειώσει σημαντικά τη χρήση παράνομου και αναξιόπιστου λογισμικού, ενώ παράλληλα θα κάνει σαφές ότι η χώρα μας σέβεται και προστατεύει την Πνευματική Ιδιοκτησία» δήλωσε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου Νομικός Σύμβουλος της BSA.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα