Σύνοδος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 15:20

Τα προβλήματα της χημικής βιομηχανίας στην Ευρώπη ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που απασχόλησαν σήμερα στο Λουξεμβούργο τη σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου ήταν η βελτίωση της νομοθεσίας, ο κανονισμός για την καταχώρηση, την αξιολόγηση και την αδειοδότηση των χημικών προϊόντων, οι περιορισμοί που επιβάλλονται σε αυτά (REACH), η σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, το Έβδομο Πρόγραμμα Πλαίσιο δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, οι δράσεις για τις κοινοτικές ενισχύσεις και την καινοτομία και, τέλος, η απόφαση της θέσπισης ευρωπαϊκών βραβείων επιχειρηματικότητας με τα οποία θα υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των υπουργών εξετάστηκε επίσης το θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ανταγωνιστικότητας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, τόνισε για ακόμη μια φορά ότι στηρίζει την πρόταση της Προεδρίας για τη δημιουργία Ομάδας Υψηλού Επιπέδου, με σκοπό την εξασφάλιση της συνοχής μεταξύ των στόχων των Ευρωπαϊκών πολιτικών για το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, την Ενέργεια και την Ανταγωνιστικότητα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης κανονισμού για τα χημικά προϊόντα (REACH), ο κ. Σιούφας τόνισε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στη μείωση του άμεσου αλλά και έμμεσου κόστους σε όλη τη βιομηχανία, όχι μόνο στη χημική βιομηχανία αλλά σε όλους τους κλάδους που χρησιμοποιούν χημικά και στους διανομείς, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, πρότεινε την ένταξη της βιομηχανίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις άμεσες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας, ώστε να γίνει έγκαιρη προετοιμασία εφαρμογής του REACH.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι προτάσεις της Προεδρίας σχετικά με τον κανονισμό καταχώρησης, αξιολόγησης και αδειοδότησης χημικών ουσιών (REACH). Οι προτάσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας κινήθηκαν προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του βάρους για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις Μικρομεσαίες, με παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Ακολούθως, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με θέματα του τομέα της Έρευνας. Μετά την επίσημη παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του νέου (εβδόμου) Προγράμματος-Πλαισίου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, έγινε εξέταση προσανατολισμού όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργικότητα του εν λόγω προγράμματος. Ο βασικός στόχος του νέου προγράμματος πλαίσιο είναι η δημιουργία μίας Ευρώπης ισχυρής στην γνώση και ελκυστικής για επενδύσεις και έρευνα. Αποδίδεται μεγαλύτερη έμφαση, σε σχέση με το υφιστάμενο (έκτο) πρόγραμμα, στην έρευνα που είναι σχετική με τις ανάγκες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, προκειμένου να την ενισχύσει στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, δίδοντας βαρύτητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στη θέσπιση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρηματικότητας, που θα αποτελούν την ανταμοιβή και την αναγνώριση σημαντικών πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα σε περιφερειακό επίπεδο. Τα βραβεία αφορούν την επιχειρηματικότητα και την εκπαίδευση, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την υποστήριξη επιχειρηματικών επενδύσεων σε μειονεκτικές περιοχές, την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων και την κουλτούρα επιχειρηματικότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα