Ικανοποίηση Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2005 16:07

Ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά τη διεθνή οικονομική συγκυρία, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας (Ecofin) στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε πως είχε την ευκαιρία κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup να ενημερώσει τους ομολόγους του για τη μεγάλη πρόοδο που σημείωσε φέτος η Ελλάδα με τον περιορισμό -κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ- του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και για τους ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης που εμφανίζει η χώρα μας, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι το 2005 ήταν η πρώτη χρονιά μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια χρονιά κατά την οποία, όπως είπε, η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά σε στασιμότητα.

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμη στη συγκρατημένη αισιοδοξία http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/11/1106440.htm που υπάρχει για συνέχιση της ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αν και διατυπώνονται κάποιοι φόβοι για τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκδηλωθεί από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, ενώ υπάρχει και μια γενική ανησυχία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρώπη.

Ο κ. Αλογοσκούφης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζήτησε και «συμμαχίες» για την έγκριση του Προϋπολογισμού 2006 και το επίμαχο θέμα της τιτλοποίησης (μελλοντικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων του Δημοσίου και έκδοση δανείων έναντι αυτών).

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, για «πολιτική λύση», με ξεπέρασμα της Κομισιόν και προσφυγή στους υπουργούς Οικονομίας.

«Κατανοώ ότι δεδομένης της μείωσης των εσόδων το 2005, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει κάποια έκτακτα μέτρα», δήλωσε ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/11/1106413.htm .

Τη λύση της τιτλοποίησης παλαιών οφειλών επιλέγει η κυβέρνηση για την αύξηση των εσόδων, αποφεύγοντας τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/11/1106388.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα