Ατομικά δικαίωματα νέας ΚΑΠ

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 17:21

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της υποβολής Αιτημάτων Αναθεώρησης επί των στοιχείων υπολογισμού που αναγράφονται στα Ατομικά Φύλλα Προσωρινών Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, όπως απεστάλησαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) της χώρας.

Μέχρι σήμερα (12/10/) έχουν υποβληθεί μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος καταχώρησης Αιτημάτων Αναθεώρησης 75.000 αιτήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η ροή υποβολής αιτημάτων έφθασε τα 7.000 περίπου την ημέρα.

Ειδική φροντίδα δόθηκε στη αντιμετώπιση προβλημάτων για τα οποία μπορεί να γίνουν συνολικές αλλαγές και διορθώσεις, με την συνεργασία των ΕΑΣ και την υποβολή από αυτές συγκεντρωτικών καταστάσεων, χωρίς οι δικαιούχοι, εφόσον συμφωνούν, να υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης όπως:

- στις περιπτώσεις λανθασμένων στοιχείων διαμονής (δήμος/κοινότητα) τα οποία περιλαμβάνονταν στα αρχεία των Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών (ΕΟΠ) που ήταν δικαιούχοι της ενίσχυσης στην παραγωγή ελαιολάδου.

- για τις αγοραπωλησίες ζώων ή δικαιωμάτων κατά ή μετά την περίοδο αναφοράς για τους κατόχους ατομικών δικαιωμάτων αιγοπροβάτων και θηλαζουσών αγελάδων, καθώς και για τις περιπτώσεις εκείνες αιγοπροβατοτρόφων για τις οποίες διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στα στοιχεία υπολογισμού.

- για τον καπνό, σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού αναφοράς για δικαιούχους που έχουν προβεί σε αγορά ποσοστώσεων κατά ή μετά την περίοδο αναφοράς με αντίστοιχη μεταφορά ποσού από τους πωλητές.

- για το ρύζι, σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού αναφοράς, με συντελεστή περιφέρειας 7,48

Ανάγκη για υποβολή αιτήσεων αναθεώρησης υπάρχει στις παρακάτω περιπτώσεις:

- Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ)

- Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ)

- Υψος ετήσιας επιδότησης, αριθμός στρεμμάτων ή ζώων της περιόδου αναφοράς 2000, 2001, 2002 ή και 1999 μόνον για το ελαιόλαδο.

- Αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων ετών λόγω ζημιών, ή ανωτέρας βίας

- Μεταβολές στην εκμετάλλευση λόγω κληρονομιάς, αγοραπωλησίας ή πρόωρης συνταξιοδότησης

- Αίτηση κατανομής από το εθνικό απόθεμα.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αναγραφή στοιχείων «έκτασης» στην περίπτωση της ελαιοκαλλιέργειας αφορά «ελαιοκομικά εκτάρια» τα οποία έχουν υπολογισθεί:

- με βάση το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ελαιοκομικού μητρώου

- κατόπιν εφαρμογής του σχετικού λογισμικού (olicount) που έχει τεθεί στη διάθεση των κρατών - μελών εκ μέρους της Ε.Ε. και της παραμετροποίησης που ισχύει σήμερα και είναι κοινό για όλα τα κράτη - μέλη.

Η απόκλιση μεταξύ «έκτασης του ελαιώνα» και των «ελαιοκομικών εκταρίων» του ίδιου ελαιώνα εξαρτάται κυρίως από τα κενά (δεν καλύπτονται από κώμη δένδρων) που διαπιστώνονται επί του χαρτογραφικού υποβάθρου.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνουν στους ενδιαφερομένους δικαιούχους ότι η απόκλιση αυτή δεν επηρεάζει τον υπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων, ενώ όλες οι μεταβολές του ελαιοκομικού μητρώου που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν, θα ενσωματώνονται προοδευτικά με πρωτοβουλία του ΟΠΕΚΕΠΕ και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος στην παρούσα φάση να υποβάλλονται αιτήσεις αναθεώρησης για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δικαιούχων (1.100.000) αλλά και της χρονικής απόστασης από το πρώτο έτος της περιόδου αναφοράς που για το ελαιόλαδο είναι το 1999, αποφασίσθηκε ο υπολογισμός προσωρινών δικαιωμάτων, ώστε όλοι οι δικαιούχοι να ενημερωθούν προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες διορθώσεις ή μεταβολές με μοναδικό στόχο τα οριστικά δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης που θα ενεργοποιηθούν μέχρι 15.5.2006 να είναι απολύτως ακριβή, σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική και εθνική νομοθεσία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα