Χρηματοδότηση 84 έργων από το πρόγραμμα Interreg III

Ανοικτές δύο προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2005 17:21

Ογδόντα τέσσερα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG III, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ΜΠΕ-ΑΠΕ από την αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης, στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα που είχαν ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου στο πρόγραμμα Ελλάδας-Βουλγαρίας, αντιστοιχούσαν σε περίπου 80% του συνολικού προϋπολογισμού του, έναντι 76% τον Απρίλιο. Το υπολειπόμενο ποσοστό αφορά στις «ιδιωτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες» και η σχετική πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Τα κονδύλια από το πρόγραμμα «αιμοδοτούν», μεταξύ άλλων, αρκετά έργα της Εγνατίας Οδού, όπως τα έργα στα τμήματα Πετριτσίου-Προμαχώνα (κάθετος άξονας Δερβενίου-Προμαχώνα), Καστανιών-Δικαίων- Ορμενίου (κάθετος άξονας Αρδάνιο-Ορμένιο) και στις παρακάμψεις Ορεστιάδας-Καστανιών και Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας.

Επίσης, μέρος των κοινοτικών κονδυλίων έχει κατευθυνθεί στην αναβάθμιση τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, στο τμήμα που μεσολαβεί από τον σιδηροδρομικό σταθμό των Μαρασίων μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Δύο προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 20,7 εκατ. ευρώ, για υποβολή προτάσεων παραμένουν ανοιχτές και αφορούν έργα υποδομών μεταφορών (3,5 εκατ. ευρώ) και ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων (17,2 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, προτάσεις έργου για άλλες πέντε προσκλήσεις, συνολικού ύψους 17,73 εκατ. ευρώ, έχουν αξιολογηθεί και αναμένεται να ενταχθούν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος Ελλάδας-Βουλγαρίας στον άξονα 1 (Διασυνοριακές Υποδομές) έχει φτάσει πλέον στο 100%, ενώ ίσο ποσοστό ισχύει και για τον άξονα 4 (Ειδική ενίσχυση για περιοχές που συνορεύουν με υποψήφιες χώρες προς ένταξη). Στον άξονα 3 (Ποιότητα Ζωής/Περιβάλλον/Πολιτισμός), η ενεργοποίηση του προγράμματος φτάνει στο 83%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά, της τάξης του 28% και 23% αντίστοιχα, καταγράφονται στους άξονες 2 (Οικονομική Ανάπτυξη και Προώθηση της Απασχόλησης) και 5 (Τεχνική βοήθεια).

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα