Ν. Κορέα: Στο 4% αυξήθηκε η ανεργία

Και στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών
Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 09:15

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών, αναρριχήθηκε ο δείκτης ανεργίας της Ν. Κορέας τον Σεπτέμβριο, καθώς περισσότερος κόσμος έψαξε για εργασία, σε συνδυασμό με τους υψηλούς μισθούς, που απέτρεψαν τις βιομηχανίες να επεκταθούν στο εσωτερικό της χώρας.

Στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων ετών και στο 4% αναρριχήθηκε η ανεργία στη Ν. Κορέα τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης ανεργίας, εποχιακώς προσαρμοσμένος, αναρριχήθηκε στο 4%, από 3,7% που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Η ανεργία, ήταν η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2001. Η Στατιστική Υπηρεσία, ανακοίνωσε επίσης ότι η ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού αποτέλεσε το 0,2% της αύξησης του δείκτη ανεργίας.

Η αύξηση της ανεργίας, ενδέχεται να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και την ανάκαμψη της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, μετά τα χρέη των νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες, που ανάγκασαν στον περιορισμό των δαπανών την τελευταία διετία. Οποιοδήποτε άλλο στοιχείο συρρίκνωσης, ενδέχεται να αποτρέψει την Κεντρική Τράπεζα της χώρας από την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, σύμφωνα με τον Oh Suktae, οικονομολόγο της Citibank Korea Inc., στη Σεούλ.

Στις 11 Οκτωβρίου η Bank of Korea αύξησε τα επιτόκια δανεισμού από τα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, στο 3,25%, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό από τις υψηλότερες τιμές ενεργείας και την ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης. Η τράπεζα είπε, ότι θα παρακολουθεί στενά τους οικονομικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού, και θα αποφασίσει εάν χρειάζεται ή όχι να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, υποχώρησε 23,14 μονάδες, ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 1.193,93 μονάδες, στις 11:30' π.μ., τοπική ώρα, μετά την υποχώρησή του κατά 2,2% χθες. Οι μετοχές της Kookmin Bank, της μεγαλύτερης δανείστριας της χώρας, υποχώρησαν 2.000 ουόν, ποσοστό 3,3%, φθάνοντας στις 58.500 ουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα