Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωαγορές

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 15:16
UPD:15:23
EPA/EMILIO NARANJO

Σημερινή φωτογραφία του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης.

Τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις περί αύξησης του επιτοκίου της Federal Reserve τον Δεκέμβριο, ασκούν πιέσεις τους ευρωπαϊκούς δείκτες, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Ειδικότερα, στις 15:18, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,93% στις 6.121 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,94% στις 10.682 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,23% στις 4.797 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,05% στις 368,64 μονάδες. Ο δείκτης οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς μέχρι τώρα χάνει 1,9% από τη Δευτέρα

Στο ταμπλό, η Roche υποχωρεί κατά 1%, καθώς ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή σε τέσσερις πόλεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης, εξέλιξη που σημαίνει την περικοπή 1.200 θέσεων εργασίας.

Επίσης, η Lufthansa σημειώνει απώλειες 0,5%, καθώς προχώρησε στην ακύρωση άλλων 941 πτήσεων την Παρασκευή εξαιτίας της απεργίας των εργαζομένων της. Οι ακυρώσεις θα επηρεάσουν 111 χιλ. επιβάτες.

Στον αντίποδα, η Syngenta ενισχύεται κατά 7,2%, καθώς το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η China National Chemical βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της μεγαλύτερης αγροχημικής εταιρείας στον κόσμο. Η αρχική προσφορά των 42 δισ. δολαρίων, λέγεται όμως, ότι απορρίφθηκε.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε αναπτυξιακή τροχιά επέστρεψε η γαλλική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι χαμηλές τιμές και το μειωμένο κόστος δανεισμού ώθησε τους καταναλωτές σε αγορές και τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις. Την ίδια ώρα, η γερμανική οικονομία παρουσίασε επιβράδυνση, εν μέσω εξασθένησης των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Επίσης, απροσδόκητη επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2015, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,6% σε ετήσια. Οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη της τάξεως του 0,4%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα