W.H. Smith: Χαμηλότερο κόστος, στα 80,3 εκατ. δολ. τα κέρδη

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 10:00

ΚΕΡΔΗ, μετά τη μείωση του κόστους από την επικεφαλής της, Kate Swann, εμφάνισε τη χρήση, η W.H. Smith Plc, η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης χαρτικών και περιοδικών της Βρετανίας.

Τα καθαρά της κέρδη τη χρήση έως και τον Αύγουστο, ανήλθαν σε 46 εκατ. λίρες Αγγλίας (80,3 εκατ. δολ.) ή 25,7 πένες ανά μετοχή, έναντι ζημιών 148 εκατ. λιρών ή 60,7 πένες ανά μετοχή, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι πωλήσεις της, υποχώρησαν στα 2,5 δισ. λίρες, από 2,83 δισ. λίρες.

Η Swann βελτίωσε του όρους με τους προμηθευτές, μείωσε τις θέσεις εργασίας και επεκτάθηκε στη λιανική σε πιο κερδοφόρα αγαθά, όπως οι ευχετήριες κάρτες, για να αναζωογονήσει τα κέρδη. Οι πωλήσεις υποχώρησαν τα δύο τελευταία χρόνια, καθώς ο ανταγωνισμός από τα σούπερ μάρκετ της Tesco Plc, εντάθηκε.

«Οι συνθήκες εμπορίου παραμένουν προκλητικές», αναφέρει στη δήλωσή της η Swann, συμπληρώνοντας: «Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, παραμένουμε προσεκτικοί στις δαπάνες των καταναλωτών που έχουν σχεδιαστεί αντιστοίχως».

Η W.H. Smith, που έχει καταστήματα σχεδόν σε όλες τις 400 μεγάλες κωμοπόλεις και πόλεις της Βρετανίας, επιδιώκει να κάνει όλο και περισσότερους επισκέπτες, πελάτες της, καθώς περίπου 70% των Βρετανών μπαίνει σε κάθε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας κάθε χρόνο, αλλά λιγότεροι από τους μισούς αγοράζουν.

Η Swann, η οποία αυξάνει τα τετραγωνικά των καταστημάτων που είναι αφιερωμένα στην πώληση βιβλίων και DVD, είπε το 2004, ότι η δραστηριότητα της εταιρείας ενδέχεται να χρειαστεί τρία με πέντε χρόνια για να ανακάμψει πλήρως.

Η W.H. Smith είπε ότι σχεδιάζει να καταβάλει τελικό μέρισμα 9,2 πένες ανά μετοχή, ανεβάζοντας το ποσόν για το σύνολο της χρήσης στις 13,7 πένες. Το προηγούμενο έτος η εταιρεία μείωσε το μέρισμά της για ολόκληρη την περίοδο κατά 37%, στις 12 πένες ανά μετοχή. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1792 ως περίπτερο από τον Henry Walton Smith, διαθέτει περίπου 800 καταστήματα σε όλη την Βρετανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα