Market beat: Η πτώση των διεθνών αγορών δεν βοηθά στην εξεύρεση πυθμένα

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 10:21
UPD:10:21
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά διατήρησε και μάλλον αύξησε τον πτωτικό της βηματισμό για την εβδομάδα και παράλληλα σε διεθνές επίπεδο οι τιμές των πρώτων υλών επισκέφθηκαν για άλλη μια φορά τα χαμηλά εξαετίας. Την πτώση πυροδότησαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed που επιμένουν για μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Οι αγορές στην ευρωζώνη βούλιαξαν ο DΑΧ έκλεισε στο –1,15%, ο CAC είχε μεταβολή -1,94%, με τον FTSE100 σε πτώση -1,88%. Οι αγορές στις ΗΠΑ έκλεισαν με καθοδική δυναμική με τον Dow να εμφανίζει μεταβολή -1,44% και τον S&P500 στο -1,40% με πιθανότερο να συνεχιστεί αυτή η δυναμική. Οι ασιατικές αγορές σήμερα κινούνται συντονισμένα πτωτικά και άρα το κλίμα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία είναι βαρύ.

Στην τέταρτη  συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη των blue chip έτσι ώστε η πορεία του να είναι κυρίως σε αρνητικό πεδίο. Με άνοιγμα που εξελίχθηκε σε ανοδικό και εκτίναξη του 25άρη ως τις 199,67 μονάδες και του ΓΔ ως τις 670,16 στα πρώτα 45 λεπτά. Μετά όμως από τα 45 πρώτα λεπτά, άρχισε μια πολύωρη αναζήτηση του πυθμένα στην πορεία των βασικών δεικτών. Το ελάχιστο μέρας που ορίστηκε στις 16:37 μετά από πέντε ώρες ελεύθερης διαπραγμάτευσης και ήταν λίγο κάτω από τις 657,5 μονάδες για τον ΓΔ (657,47) και στις 195,24 για τον 25άρη. Αυτά τα επίπεδα αποτέλεσαν το κατώτερο μέρας και μετά αν και κινήθηκαν οι δείκτες για περίπου μισή ώρα ανοδικά το κλείσιμο δεν έγινε μακρύτερα.

Βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως οι θεσμικού άσκησαν πιέσεις που δέχθηκαν αντίσταση στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης αλλά οι εντολές αγοράς δεν κατάφεραν να ξεκολλήσουν τους δείκτες από τα χαμηλά μέρας. Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών (-7,62%) και από εδώ και χαμηλότερα η τεχνική εικόνα γίνεται κυριολεκτικά ανεξέλεγκτη. Καθώς ο εν λόγω δείκτης εισέρχεται σε αχαρτογράφητα εδάφη αποκαλύπτοντας την αξία της πρώτης παραγράφου, μετά από 4 μήνες που επιμένουμε να την υπογραμμίζουμε στους αναγνώστες.

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή μετά την πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων σε πολυετή χαμηλά που αποδόθηκε στις ανησυχίες πως η βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον πλεόνασμα της προσφοράς, ενώ οι αξιωματούχοι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισαν κρούουν τον κώδωνα για μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ  

ΕΥΡΩΠΗ

ΧΑ

Η χθεσινή απεργία και ο σεβασμός στο ποθητό για την απεργία αποτέλεσμα δεν επιτρέπει εμφάνιση σχολίων σήμερα για τα χθεσινά κλεισίματα. Στα υπόλοιπα σχόλια αναφέρονται κάποια δεδομένα.

Τεχνική ανάλυση

Στην χθεσινή συνεδρίαση, οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη των blue chip σε πορεία για άλλη μια φορά πτωτική. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε μια φορά 11 λεπτά μετά το άνοιγμα και ήταν στις 199,67 μονάδες και το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 16:33  και ήταν οι 195,24 μονάδες και έκλεισε με ελαφρά πίεση στις δημοπρασίες στις 195,61. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 7,510 από 4,731 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ ορίστηκε λίγο πάνω από το κλείσιμο του υποκειμένου παρά τη διατήρηση του πτωτικού βηματισμού του 25άρη.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη, εμφανίστηκε υπολογίσιμο ενδιαφέρον μόνο για calls. Στα calls της τρέχουσας σειράς Νοεμβρίου, διακινήθηκαν 60 από 71 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 200 μονάδες. Για τη σειρά Δεκεμβρίου ο όγκος ήταν 35 από 237 συμβόλαια, όλα για τιμή εξάσκησης στις 195 μονάδες.

Οι traders δεν επέλεξαν να απλώσουν τα στοιχήματά τους και επικεντρώθηκαν σε τιμές το πολύ -/+ 5 από εκείνη που εμφανίζει ο 25άρης. Για τη στήλη αυτές τις μέρες αφού ξεπεράστηκε η ζώνη συσσώρευσης που παρουσιάσαμε την περασμένη βδομάδα θα αναζητήσουν οι τιμές πυθμένα που πιθανά θα βρίσκεται σε μια νέα ζώνη που την όρισε μια συσσώρευση στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ήτοι από τις 9/9 που έκλεισε στις 196,17 μονάδες, με ελάχιστο τις 194,62 και μέγιστο στις 198,88, στις 10/9 που έκλεισε στις 197,27 μονάδες, με ελάχιστο τις 194,44 και μέγιστο στις 198,71, 11/9 που έκλεισε στις 196,76 μονάδες, με ελάχιστο τις 194,45 και μέγιστο στις 197,25 και στις 14/9 που έκλεισε στις 196,05 μονάδες, με ελάχιστο τις 192,71 και μέγιστο στις 196,85.

Άρα ο πυθμένας κατά τη στήλη θα εντοπιστεί μεταξύ των 192 και 194 μονάδων, αν σήμερα το διεθνές κλίμα που κατακοκκίνησε τα ταμπλό των χρηματιστηρίων παγκόσμια δεν επηρεάσει πολύ τη διάθεση των εγχώριων επενδυτών. Τους ξένους θεσμικούς απασχολεί η πτώση των τιμών των βασικών υλών και οι επιπτώσεις που αυτή θα έχει στις αναδυόμενες οικονομίες και αγορές σε συνδυασμό με μια πιθανή απογείωση των επιτοκίων της Fed. Αν οι πιέσεις μεγαλώσουν πολύ ανοίγει ο δρόμος για αναζήτηση πυθμένα σε ζώνη τιμών που όρισαν τον πυθμένα στο τέλος Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα στις 29/9 με κλείσιμο στις 189,48 μονάδες με μέγιστο στις 190,61 και ελάχιστο στις 186,09, 30/9 με κλείσιμο στις 189,77 μονάδες με μέγιστο στις 192,26 και ελάχιστο στις 188,38, 1/10 με κλείσιμο στις 185,82 μονάδες με μέγιστο στις 189,97 και ελάχιστο στις 185,82.

Οι 185 μονάδες είναι το κατώτερο όριο και το ανώτερο αυτής της ζώνης είναι οι 190.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή μετά την πτώση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων σε πολυετή χαμηλά που αποδόθηκε στις ανησυχίες πως η βραδύτερη παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να επιδεινώσει το ήδη υπάρχον πλεόνασμα της προσφοράς, ενώ οι αξιωματούχοι από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνέχισαν κρούουν τον κώδωνα για μια αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε -1,2 τοις εκατό, με επικεφαλής τις απώλειες σε μετοχές των Πρώτων Υλών. Έχει  οριστεί μια εβδομαδιαία πτώση κοντά στο 2,9%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας . έσπασε ένα νικηφόρο σερί επτά ημερών, συρόμενος κάτω -0,51%, αλλά παρέμεινε σε τροχιά για μια εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του 1,3 τοις εκατό. Ο Shanghai Composite Index .SSEC γλίστρησε 1,43%, αλλά ήταν έτοιμος να εμφανίσει για την εβδομάδα 0%.

Ο Χαλκός CMCU3, που συχνά θεωρείται ως μια ισχυρή ένδειξη της οικονομικής υγείας στον κόσμο, λόγω της εκτεταμένης βιομηχανικής χρήσης του, ανέκτησε κάποιο έδαφος για να κρατηθεί σταθερός στα 4.825 δολάρια ανά τόνο αφού χτύπησε σε χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών των 4.800 ανά τόνο, κάτω από το κατώτατο σημείο του τον Αύγουστο. Ι

Κινήθηκε για απώλεια 3,3% για την εβδομάδα, την τέταρτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του. Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα χαμηλά σχεδόν 6 1/2-ετών που άγγιξαν τον Αύγουστο, όταν οι οικονομικές αγορές είχαν καταλειφθεί από τον φόβο μιας ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας.

Διάφορα αξιωματούχοι της Fed, την Πέμπτη συντάσσονται υπέρ μιας πιθανής αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Ο Stanley Fischer, δεύτερος στην ιεραρχία της Fed, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα ανακάμψει το επόμενο έτος, σημειώνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κινηθεί επόμενο μήνα για να αυξήσει τα επιτόκια.

Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Fed William Dudley είπε ο κίνδυνος να περιμένουν πολύ καιρό τώρα είναι σχεδόν ισοδύναμος με τον κίνδυνο να κινηθεί πολύ σύντομα για την ομαλοποίηση στις τιμές.

Κανένας από αυτούς τους παράγοντες, ωστόσο, δεν επηρέασε σημαντικά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων, τα οποία πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι εξακολουθούν να προεξοφλούν μια σχεδόν 70 τοις εκατό πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους αρνητικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

Οι μετοχές Ενέργειας οδήγησαν στις ΗΠΑ τον S & P 500 να εμφανίσει τη μεγαλύτερη πτώση του από τα τέλη Σεπτεμβρίου κλείνοντας σε χαμηλό τριών εβδομάδων.

Σε μια ένδειξη της αυξανόμενης πίεσης της αγοράς, ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE .VIX αυξήθηκε σε ένα υψηλό μήνα των 18,50.

Το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 122,64 γιεν καθώς η διάθεση ανάληψης κινδύνου υποχώρησε. Το ευρώ γλίστρησε 0,3% στα 1,0786 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης  της Wealth Financial Services

Στην εγχώρια Αγορά, την τελευταία εβδομάδα, επέστρεψε το πολιτικό ρίσκο μετά την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης από το Eurogroup. Στον αντίποδα ενθαρρυντικά σημάδια φαίνεται να υπάρχουν από τη συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση λιγότερο από 1%. Θετικό θα είναι και το γεγονός να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για τα "κόκκινα" δάνεια με τους Δανειστές, εντός εβδομάδας, ώστε να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης.

Παράλληλα επιβαρυντικός παράγοντας στο κομμάτι του τζίρου στο Χ.Α., είναι και το ότι τρέχουν παράλληλα και τα βιβλία προσφορών των Τραπεζών για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Με την ολοκλήρωση των αυξήσεων, ενδιαφέρον θα έχει και η μετοχική διάρθρωση των ανακεφαλαιοποιημένων Τραπεζών, καθώς το ποσοστό του ΤΧΣ πιθανότατα σε κάποιες να υποχωρήσει κάτω από το 15%.

Οι Ελληνικές Τράπεζες θα διαπραγματεύονται με P-BV από 0,3 -0,6, με ένα discount 30% με τις αντίστοιχες Τράπεζες Αναδυόμενων Χωρών.

Το discount αυτό, εν πολλοίς, δικαιολογείται καθώς ανησυχία των επενδυτών είναι ότι η αναβαλλόμενη φορολογία θα συνεχίσει να ενισχύει τα κεφάλαια των Τραπεζών σε σημαντικό ποσοστό, αλλά και ότι ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν έχει ακόμα κορυφώσει.

Παράλληλα σήμερα ανακοινώνεται και η αλλαγή στους δείκτες της Morgan Stanley Παγκοσμίως. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν για είσοδο της ΔΕΗ και της Motor Oil στους δείκτες και απόσυρση των Eurobank και Πειραιώς. Ενδιαφέρον θα έχει και η διάρθρωση των ποσοστών των εταιρειών που θα συμμετέχουν στο δείκτη, καθώς αυτά είναι που θα επηρεάσουν και πιθανές αγορές –πωλήσεις στις μετοχές.

Τεχνικά η Αγορά εμφανίζει στηρίξεις στις 650 μονάδες και στις 630 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 680 μονάδες και 710 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η απόκλιση στην νομισματική πολιτική προβάλει στον ορίζοντα

Νομισματική απόκλιση στην όραση

Η Μαρτυρία του Προέδρου Draghi στο κοινοβούλιο της ΕΕ απέκλινε από τη «ρητορική» της  Fed. Ο Πρόεδρος Draghi τόνισε κάποιους «ευδιάκριτους» καθοδικούς οικονομικούς κινδύνους και την αδύναμη δυναμική του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση στα επιτόκια κατά 10bp τον Δεκέμβριο. Οι ομιλίες από διάφορους αξιωματούχους της Fed ήταν γενικά συμβατές με την απογείωση των επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Το ευρώ ασθένησε μετά την υπέρ χαλάρωσης ομιλία Draghi, αλλά ανακτήθηκε η ισχύς του κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Νέας Υόρκης. Οι αμερικανικές αγορές μετοχών ήταν γενικά χαμηλότερα στην ημέρα, ενώ το πετρέλαιο και τα βιομηχανικά μέταλλα είχαν ήττα. Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4% εν μία νυκτί, όπως αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 4.2mn βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

Η Ασιατική αγορά μετοχών παρακολούθησε το πνεύμα της αγοράς της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον SHCOMP (-1,2%), TOPIX (-0.9%), και Kospi (-1.0). Στις τοπικές αγορές, συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών ήταν σε γενικές γραμμές πιο αδύναμα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν σταθερές σε όλες τις αγορές.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Εφικτό θεωρεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) τον στόχο επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές έως το Σάββατο, καθώς κρίνει ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό. Το ΚΥΣΟΙΠ, το οποίο συνεδρίασε σήμερα υπο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, εξέτασε την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ κατέγραψε τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδίασε τις επόμενες ενέργειες.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει μέρος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προϋπόθεση ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η εν λόγω συμμετοχή, δήλωσε σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτή της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο κ. Ντράγκι παρέθεσε τις τέσσερις προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιτυχημένη ήταν η δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-13,33% προς τους κατόχους ομολόγων, καθώς η αποδοχή της έφθασε στο 86,5% των συνολικών κατόχων. Από τη δημόσια προσφορά, η Εθνική Τράπεζααποκόμισε περίπου 690 εκατ. ευρώ και έτσι αναζητά ακόμη 1,57 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του βασικού σεναρίου. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης της προσφοράς θα συμπέσει με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα καθοριστεί μετά την έναρξη της διαδικασίας.

Τη σκυτάλη στη μάχη των αγορών παίρνουν η Αlpha Bank που άνοιξε βιβλίο προσφορών χθες το πρωί και η Eurobank που ξεκινά το book building από σήμερα έως και τις 17 Νοεμβρίου, ενώ και η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-13,33% ενδέχεται να ανοίξει βιβλίο σήμερα. Η διαδικασία συνεχίζεται για την Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ+4,44% «ακολουθώντας» την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, η οποία ασκεί πιέσεις στο εγχείρημα των τεσσάρων τραπεζών. Το κλείσιμο το συντομότερο δυνατό των «μετώπων» που είναι ανοικτά προσδοκούν οι διοικήσεις των τεσσάρων ομίλων, προκειμένου να κλειδώσει σε συμμετοχή στις αυξήσεις το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται.

Με μια προσθήκη και δυο διαγραφές δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις της MSCI. Στον MSCI Global Standard προστίθεται ο τίτλος της ΔΕΗ και αφαιρούνται οι μετοχές των Eurobank και Πειραιώς. Οι μετοχές των δυο τραπεζών εισέρχονται στον MSCI Global Small Cap αντικαθιστώντας τη ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, των οποίων οι μετοχές αποσύρονται.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

ΗΙσπανία διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη σε παραγωγή αυτοκινητοβιομηχανία στην Ε.Ε. Οι αποφάσεις για νέα μοντέλα λαμβάνονται ωστόσο στο εξωτερικό. Η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία με ισπανικές ρίζες είναι η SEAT, η οποία ανήκει στον όμιλο Volkswagen. Και ακριβώς γι' αυτό είναι διάχυτη η ανησυχία στην Καταλονία, όπου βρίσκονται και οι μονάδες παραγωγής της SEAT, με αφορμή το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές ρύπων που πλήττει εδώ και μερικές εβδομάδες την μητρική Volkswagen.

Το 2015 θα ήταν υποτίθεται η χρονιά που η Ευρωπαϊκή Ενωση θα «έβλεπε το φως στην άκρη του τούνελ», ύστερα από μία πολυετή και άκρως επώδυνη κρίση, που ξέσπασε ως χρηματοπιστωτική και εξελίχθηκε σε οικονομική, με σοβαρό αντίκτυπο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Μία σειρά προκλήσεων, ωστόσο, που «θρέφουν» η μία την άλλη, την κρατούν παγιδευμένη σε οικονομική ακινησία και απειλούν την ενότητα και τη συνοχή της περισσότερο από ποτέ.

Νέες προειδοποιήσεις για την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ διατύπωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ο Γερμανός υπουργός  τόνισε ότι οι διευκολυντικές πολιτικές ενέχουν τον κίνδυνο εφησυχασμού και απροθυμίας των κρατών – μελών της Ε.Ε. να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Πάντως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας

Τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία της Ολλανδίας μέσω της πρώτης πώλησης μετοχών της ABN Amro.

H NL Financial, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις μετοχές της τράπεζας εκ μέρους του Δημοσίου, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει 188 εκατομμύρια μετοχές ή μερίδιο 20% σε θεσμικούς επενδυτές, ορίζοντας την τιμή διάθεσης στα 16 έως 20 ευρώ. Με βάση την τιμή αυτή, η αξία της τράπεζας υπολογίζεται στα 15 έως 18,8 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα για την κυβέρνηση θα είναι από 3 έως 3,8 δισ. ευρώ.

Μεγάλες ζημιές εμφάνισε ηγερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας απομειώσεων ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, οι καθαρές ζημιές της εταιρείας εκτινάχθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ από 835 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι θα επιβαρυνθεί με ποσό έως 9 δισ. ευρώ. Η επιβάρυνση αυτή είχε αποδοθεί τότε στις χαμηλές τιμές του ηλεκτρισμού και των εμπορευμάτων καθώς και στην αβεβαιότητα όσον αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα