Ε.Ε: Δράση κατά 9 κρατών για παραβάσεις των κανόνων στις τηλεπικοινωνίες

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 15:58
UPD:16:02

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε νέο κύκλο προσφυγών για παραβάσεις των τηλεπικοινωνιακών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν το Βέλγιο, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λεττονία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε σήμερα προειδοποιητικές επιστολές σε επτά κράτη μέλη της ΕΕ που έως τώρα δεν της είχαν κοινοποιήσει σχετικά με τη διεξαγωγή ανασκόπησης στην αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οποία απαιτείται από το κοινοτικό πλαίσιο κανονιστικών ρυθμίσεων για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η ανασκόπηση της αγοράς προβλέπεται για να εξασφαλίζεται η επικαιροποίηση των κανόνων ώστε να συμβαδίζουν με τις ταχέως μεταβαλλόμενες αγορές, και εφαρμόζονται μόνον εφόσον διαπιστώνεται έλλειψη ανταγωνισμού. Οι υποχρεώσεις επιβάλλονται μόνο σε φορείς εκμετάλλευσης με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Τα ως άνω κράτη μέλη που αποτελούν αντικείμενο των προσφυγών επί παραβάσει για το εν λόγω θέμα είναι το Βέλγιο, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Εσθονία, η Κύπρος, η Λεττονία, το Λουξεμβούργο και η Πολωνία. Η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει του άρθρου 226 της συνθήκης ΕΚ (παράβαση υποχρέωσης ενός κράτους μέλους). Τα εν λόγω κράτη μέλη διαθέτουν τώρα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Περαιτέρω διαδικασίες επί παραβάσει έχουν κινηθεί εναντίον της Εσθονίας, εξαιτίας νομικών ελλείψεων όσον αφορά τον καθορισμό αγορών και μεταβατικού καθεστώτος, καθώς και εναντίον της Κύπρου και της Σλοβενίας, όπου η ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών δεν συμβαδίζει ακόμα με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. Εξαιτίας συνεχιζόμενης μη υλοποίησης της φορητότητας αριθμού, η διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Μάλτας προχώρησε στο δεύτερο στάδιο (αιτιολογημένη γνώμη).

“Η εφαρμογή των κοινών κανόνων της ΕΕ είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικών επικοινωνιών είναι σε θέση να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση”, δήλωσε η Επίτροπος για την Κοινωνία των Πληροφοριών και τα Μέσα Επικοινωνίας κα Viviane Reding.

“Χρειαζόμαστε επίσης τις ανασκοπήσεις αγοράς από τις 25 εθνικές ρυθμιστικές αρχές ώστε να είμαστε σε θέση να προβούμε σε ενημερωμένη αξιολόγηση του πλαισίου όταν πραγματοποιήσουμε την αναθεώρησή του, το 2006. Για το λόγο αυτό είμαι αποφασισμένη να λάβω τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των κρατών μελών με τις υποχρεώσεις τους, το ταχύτερο δυνατόν.”

Το πλαίσιο των εθνικών επικοινωνιών έχει τεθεί σε ισχύ για περισσότερο από δύο έτη στην ΕΕ των 15 και ισχύει επί 17 μήνες στην ΕΕ των 10. Τα κράτη μέλη είχαν την υποχρέωση να εξασφαλίσουν ότι οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους (ΕΡΑ) είχαν διεξάγει μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης του ανταγωνισμού σε σχετικές αγορές και είχαν προβεί σε ανασκόπηση της υφιστάμενης κανονιστικής ρύθμισης στις εν λόγω αγορές «το ταχύτερο δυνατό» έπειτα από την έναρξη ισχύος του πλαισίου. Ενώ η διαδικασία ανασκόπησης της αγοράς προχώρησε αρκετά σε ορισμένα κράτη μέλη[1], τα 7 κράτη μέλη στα οποία σήμερα απεστάλη η προειδοποιητική επιστολή δεν είχαν ακόμα έως το τέλος Σεπτεμβρίου κοινοποιήσει στην Επιτροπή αποτελέσματα σχετικά με οποιαδήποτε ανασκόπηση της εθνικής αγοράς τους.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να παρακολουθεί την κατάσταση στα κράτη μέλη αυτά, των οποίων οι ΕΡΑ έχουν κοινοποιήσει μικρό μόνο αριθμό ανασκοπήσεων αγοράς και όπου η πρόοδος φαίνεται να είναι πολύ αργή όσον αφορά άλλες αγορές.

Ταυτόχρονα, έχουν κινηθεί διαδικασίες επί παραβάσει για άλλα θέματα εναντίον της Εσθονίας (καθορισμός αγορών και μεταβατικό καθεστώς), της Κύπρου και της Σλοβενίας (ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών), ενώ απεστάλη και μια αιτιολογημένη γνώμη, ως δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παράβαση, σε περίπτωση που αφορά τη Μάλτα (φορητότητα αριθμού). Οι διαδικασίες αυτές αναφέρονται λεπτομερώς στο Memo/05/372

Πλήρης εποπτεία σχετικά με την πορεία των διαδικασιών επί παράβαση περιλαμβάνεται στον δικτυακό τόπο εφαρμογής και επιβολής του πλαισίου των κανονιστικών ρυθμίσεων, της ΓΔ Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα