Περιορισμοί στην κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 17:51

Σημαντικούς περιορισμούς στην κατασκευή ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και πιο αυστηρές διατάξεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών (έλεγχος και κατά την κατάθεσή τους, αλλά και κατά τη διάρκεια ανέγερσης των οικοδομών) περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τις οικοδομικές άδειες και το Κτηματολόγιο, που καταθέτει άμεσα στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάςhttp://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/13/1107346.htm .

Ειδικά για τους ημιυπαίθριους χώρους, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου τίθενται περιορισμοί στην κατασκευή τέτοιων χώρων και το ποσοστό τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συντελεστή δόμησης.

Οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο, οι διαστάσεις που πρέπει να καλύπτουν δεν πρέπει να είναι σε πλάτος μεγαλύτερο από 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο του 1,80 μέτρου, ενώ οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους εξώστες σε ημιυπαίθριους χώρους που κατασκευάζονται στα χαμηλά κτίρια.

Επίσης, για τους ημιυπαίθριους χώρους που μετατρέπονται αυθαίρετα σε κλειστούς χώρους, εκτός των κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις για τα αυθαίρετα, επιβάλλεται εισφορά ίση με το 30% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου και αποδίδεται υπέρ του οικείου οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκλειστικά για έργα αναβάθμισης και ανάπλασης.

Επίσης, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται ότι οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης, ενώ οι υπέργειοι στεγασμένοι ανοιχτοί χώροι στάθμευσης που κατασκευάζονται στο ισόγειο του κτιρίου ή στην πιλοτή δεν προσμετρούνται.

Εκδοση οικοδομικών αδειών σε 40 μέρες

Οσον αφορά στη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται καταρχήν στην Πολεοδομική Υπηρεσία μαζί με την αίτηση του ιδιοκτήτη είναι:

- το τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης και αρχιτεκτονική μελέτη.

- εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών όταν απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας για δόμηση εκτός σχεδίου ή οικόπεδα άρτια κατά παρέκκλιση

- αποδεικτικό κατάθεσης αμοιβής του μελετητή της αρχιτεκτονικής μελέτης και έγκριση ΕΠΑΕ όπου απαιτείται από τις διατάξεις ή αποδεικτικό υποβολής της μελέτης στην ΕΠΑΕ.

Μέσα σε δέκα ημέρες η Πολεοδομική Υπηρεσία επιστρέφει τον αρχικό φάκελο στον αιτούντα σε περίπτωση που λείπει έστω και ένα από τα παραπάνω δικαιολογητικά.

Επίσης, η υπηρεσία μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία και εντός 20 ημερών να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους σχετικά με τον έλεγχο.

Με τις διατάξεις του άρθρου 3 παρέχεται στον αιτούντα προθεσμία τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης για να προσκομίσει στην υπηρεσία όλες τις μελέτες που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας, τη συμβολαιογραφική δήλωση για τις απαιτούμενους χώρους στάθμευσης, τον προϋπολογισμό του έργου και όλα τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση μη προσκόμισης των δικαιολογητικών αυτών ο φάκελος της αίτησης επιστρέφεται στον αιτούντα μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών. Ομως, του δίνεται και η δυνατότητα να υποβάλει ταυτόχρονα όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Το άρθρο 4 επιβάλλει την προσκόμιση βεβαίωσης αξιοπιστίας του χρησιμοποιηθέντος προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή βάσει του οποίου έγινε η στατική μελέτη.

Επίσης, προβλέπεται η άδεια να εκδίδεται εντός προθεσμίας 40 εργάσιμων ημερών από την υποβολή όλων των στοιχείων και μελετών.

Το άρθρο 5 ορίζει ότι η οικοδομική άδεια ισχύει για τέσσερα χρόνια με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για ξενοδοχειακές μονάδες και κτίρια βιομηχανικής χρήσης που ισχύουν για έξι χρόνια.

Με το άρθρο 6 θεσπίζεται ο έλεγχος των εκτελουμένων εργασιών, ο οποίος γίνεται οποτεδήποτε από την Πολεοδομική Υπηρεσία.

Με την παράγραφο 2 του άρθρου αυτού καθιερώνεται έλεγχος από δύο υπαλλήλους της υπηρεσίας των εκτελουμένων εργασιών πριν από την αποπεράτωση του φέροντος οργανισμού της οικοδομής σε κάποιο στάδιο της κατασκευής του (σε κάθε περίπτωση πριν πέσει η τελευταία πλάκα) προκειμένου να μη δημιουργηθούν δυσμενή αποτελέσματα από κακή εφαρμογή της άδειας.

Με το άρθρο 7 παρέχεται η δυνατότητα προσωρινής σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας του κτιρίου μετά την αποπεράτωσή του. Η προσωρινή σύνδεση αυτή ισχύει για ένα χρόνο, μετά την πάροδο του οποίου είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται για την οριστική σύνδεση.

Επίσης, με το νομοσχέδιο οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες θα έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου για τυχόν παρεκκλίσεις σε άδειες που έχουν εκδοθεί από τη Ναοδομία, ενώ η ασφάλεια των κτιρίων δεν είναι πια υποχρεωτική και παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να την προβλέπει με σχετικές αποφάσεις.

Σχετικά με τη λειτουργία των Πολεοδομικών Υπηρεσιών δήμων και νομαρχιών προβλέπεται η κατάργηση όσων εξ αυτών δεν εξασφαλίζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις λειτουργίας και η συγχώνευσή τους με αντίστοιχες νομαρχιακές πολεοδομικές υπηρεσίες της οικείας νομαρχίας.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα