Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά τις παραδόσεις πετρελαίου

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2005 21:05

Στα 60 λεπτά το λίτρο αναμένεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα αρχίσει να διατίθεται στην αγορά από αύριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/10/13/1107412.htm , όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι της εταιρείας Ελίν, που παρουσίασαν σήμερα σε σχετική εκδήλωση τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές για να αποφύγουν τις ελλειμματικές παραδόσεις πετρελαίου.

Βασικός κανόνας προφύλαξης είναι η ογκομέτρηση της δεξαμενής, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχουν σε κάθε εκατοστό ύψους. Για παράδειγμα μια δεξαμενή μήκους 2 μέτρων, πλάτους ενός και ύψους ενός χωρά συνολικά 2.000 λίτρα πετρελαίου ή 20 λίτρα ανά εκατοστό ύψους.

Πριν την παράδοση πρέπει να γίνεται προμέτρηση του ύψους του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή και μετά επιμέτρηση. H διαφορά του ύψους πριν και μετά, επί την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα ανά εκατοστό, δίνει την ποσότητα του πετρελαίου που παρελήφθη. Tο ύψος πριν και μετά την παράδοση γράφεται και στην απόδειξη παραλαβής. H μέτρηση πρέπει να γίνεται με μη εύκαμπτη βέργα που τοποθετείται κάθετα μέσα στη δεξαμενή (αν μπει πλάγια δείχνει ότι υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο).

Oι καταναλωτές δεν πρέπει να εμπιστεύονται το μετρητή του βυτιοφόρου (μπορεί να δείχνει μεγαλύτερη ποσότητα από την πραγματική, ενώ σε παλιούς μετρητές υπάρχει η δυνατότητα διοχέτευσης αέρα αντί για πετρέλαιο).

Eπίσης δεν πρέπει να εμπιστεύονται τους μετρητές που βασίζονται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που διοχετεύθηκε στο σωλήνα του μετρητή υγρό με μικρότερο ειδικό βάρος, ώστε το ύψος του πετρελαίου να φαίνεται μεγαλύτερο. Ενα «κόλπο» ακόμη είναι η τοποθέτηση αντικειμένων μέσα στη δεξαμενή (π.χ. τούβλα) στα οποία πατά η βέργα και δίνει λάθος ένδειξη για το ύψος.

Oι καταναλωτές πρέπει επίσης να προσέχουν το εξής: αν η μάνικα του βυτιοφόρου είναι άδεια πριν την παράδοση και γεμάτη μετά, τότε ο πελάτης χάνει την ποσότητα του πετρελαίου που βρίσκεται μέσα στη μάνικα. H οποία (ανάλογα με το μήκος και τη διατομή της) μπορεί να ξεπερνά και τα 100 λίτρα.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα