Χωρίς να διαθέσει πολλά «καύσιμα», αλλά με αρκετή δόση μεταβλητότητας, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να «σπάσει» το τετραήμερο πτωτικό του σερί, και να επανακτήσει τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 680 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,89% στις 683,49 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 686,27 μονάδες και η χαμηλότερη στις 677,58. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 34,21% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 28,71 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,79 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο σε ποσοστό 1,23% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,20%.
Η σημερινή άνοδος κρίθηκε από τους εγχώριους αναλυτές ως τεχνική, μετά τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ή έξι στις τελευταίες επτά. Από τις 3 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησαν οι ενέργειες των τραπεζικών διοικήσεων για την ανακεφαλαιοποίησή τους, έως και την Παρασκευή, ο γενικός δείκτης έχασε 6,28%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 30,7%.
Σήμερα ήταν ημερά αντίδρασης, με την αγορά να επανακτά τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 680 μονάδων, αν και οι συναλλαγές δεν έδωσαν κάποια μηνύματα για τις προθέσεις της αγοράς. Στο πλαίσιο της ανάλυσης των εντολών δεν θα πρέπει να παραληφθεί το γεγονός ότι η αγορά προχωρά σε αναπροσαρμογές χαρτοφυλακίων, οι οποίες παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου.
Άλλωστε, ελλείψει σημαντικών «φρέσκων» κεφαλαίων στην αγορά, παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες «ανακύκλωση» κεφαλαίων, με τα χαρτοφυλάκια να προκαλούν έντονες διακυμάνσεις σε αρκετές μετοχές. Η νευρικότητα αυτή αναμένεται, επίσης, να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 12 Νοεμβρίου, την Πέμπτη, αναμένονται αλλαγές στον MSCI Greece, με εφαρμογή αυτών στις 30/11, για τις οποίες πιθανολογείται αποχώρηση τραπεζικών μετοχών και είσοδος στον δείκτη των Motor Oil και ΔΕΗ.
Παράλληλα, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκε και το Eurogroup για την Ελλάδα, με πηγές του naftemporiki.gr να αναφέρουν ότι οι πιθανότητες λήψης απόφασης σήμερα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι περιορισμένες. Πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται να ζητηθεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς να καταλήξουν σε συμφωνία εντός της εβδομάδας.
Στο ταμπλό τώρα, στις 204,55 μονάδες με άνοδο 1,03% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με την Πειραιώς να διακινεί σήμερα και εύλογα τον μεγαλύτερο όγκο μεταξύ των τραπεζών στα 61,5 εκατ τεμάχια, ενώ στην δεύτερη θέση ήταν η Eurobank με 37,3 εκατ. τεμάχια. Μάλιστα, οι δύο αυτές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με την Πειραιώς να κλείνει στο -5,36% και τη Eurobank στο -3,13%. Ακολούθησαν οι μετοχές της ΕΧΑΕ (-1,13%), της Lamda Development (-0,93%), της Viohalco (-0,89%) και της Τιτάν (-0,71%).
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+4,14%), της Alpha Bank (+4,12%), του ΟΠΑΠ (+3,31%), της Jumbo (+2,87%), της Coca Cola HBC (+1,99%), της Εθνικής (+1,71%), της Aegean Airlines (+1,42%) και της ΜΕΤΚΑ (+1,14%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Ταξιδιών - Αναψυχής (+2,81%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των εταιριών Υγείας (-1,56%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 51 κινήθηκαν ανοδικά, 40 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.