Νορβηγία: Στα 198 δισ. δολ. το Oil Fund τον Σεπτέμβριο

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 13:10

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ πετρελαίου της Νορβηγίας, το οποίο δημιουργήθηκε για να πληρώσει μελλοντικές συντάξεις στη δεύτερη πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης, αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ και στο 1,28 τρισ. κορώνες (198 δισ. δολ.) τον περασμένο μήνα, αφήνοντας πίσω το California Public Employees Retirement System (Calpers).

Το ύψος του κεφαλαίου αυξήθηκε από 1,23 τρισ. κορώνες, που ήταν στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στο Web site της. Το κεφάλαιο έχιε αυξηθεί μέχρι στιγμής μέσα στο έτος σε ποσοστό της τάξης του 26%, καθώς η κυβέρνηση πρόσθεσε κεφάλαια, με τις τιμές του πετρελαίου σε επίπεδα ρεκόρ. To Calpers, το μεγαλύτερη συνταξιοδοτικό κεφάλαιο των ΗΠΑ, διαχειρίζεται περίπου 196 δισ. δολ. για 1,4 εκατ. πρώην ή νυν εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Η Νορβηγία, χώρα των 4,6 εκατ. κατοίκων και η τρίτη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, είναι μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης, μαζί με την Ιρλανδία και τη Γαλλία, απαξίωσε κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει μελλοντικές συντάξεις. Όλα τα κεφάλαια επενδύονται στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφευχθεί η τροφοδότηση της οικονομίας της χώρας.

Τα κεφάλαια του fund αυξήθηκαν ταχύτερα απ΄ό,τι αναμενόταν φέτος, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών ενεργείας. Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναθεώρησε για δεύτερη φορά προς τα πάνω φέτος τον προϋπολογισμό του 2006 στο 1,34 τρισ. κορώνες. Το κεφάλαιο πετρελαίου, δέχθηκε την πρώτη «ένεση» ρευστών το 1996.

Το κεφάλαιο, έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει τα αποτέλεσματα του τρίτου τριμήνου στις 29 Νοεμβρίου στις 10 π.μ., ώρα Οσλο.

Περίπου το 1/5 των περιουσιακών στοιχείων του Petroleum Fund, τελούν υπό την επίβλεψη ξένων διαχειριστών, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Asset Management και της Merrill Lynch Investment Managers.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα