ΥΠΑΝ: Κάτω από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των τιμών αγαθών και υπηρεσιών

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2005 13:31

Χωρίς τη διεθνή έκρηξη στις τιμές πετρελαίου, ο ετήσιος ελληνικός πληθωρισμός θα ήταν το Σεπτέμβριο 2005 στο 2,5% και ο μέσος πληθωρισμός σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (2,1%), αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου.

Όπως επισημαίνουν, «μετά την επίπτωση ρεκόρ των καυσίμων (κατά 1,35 εκατοστιαίες μονάδες, έναντι 0,51 εκατοστιαίας μονάδας τον αντίστοιχο μήνα του 2004 και σχεδόν μηδενικής τον αντίστοιχο μήνα του 2003), ο μέσος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στο 3,4%, δηλαδή στα ίδια ακριβώς επίπεδα με εκείνα του Σεπτεμβρίου 2003 (3,4%) και σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ιδίου μήνα του 2004 (3,6%).

Από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον περασμένο Σεπτέμβριο προκύπτει, επίσης, ότι ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9%. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς τη διεθνή έκρηξη στις τιμές πετρελαίου, χωρίς την εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση των τιμών των καυσίμων, ο ετήσιος ελληνικός πληθωρισμός θα ήταν το Σεπτέμβριο 2005 στο 2,5% και ο μέσος πληθωρισμός σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα (2,1%)».

«Η διαφορά μεταξύ του ελληνικού πληθωρισμού και του αντίστοιχου στην ευρωζώνη (1,4 εκατοστιαίες μονάδες σήμερα)», προσθέτουν, «είναι μικρότερη από εκείνη του Σεπτεμβρίου 2003 (1,7 εκατοστιαίες μονάδες τότε)». «Αν μάλιστα η επίπτωση στον πληθωρισμό από τις τιμές στα καύσιμα, ήταν όση και στην ευρωζώνη (0,68 εκατοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο και 0,72 εκατοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο), η διαφορά αυτή θα είχε συρρικνωθεί σε περίπου μία εκατοστιαία μονάδα», επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τον υπουργό και υφυπουργό Ανάπτυξης, η διαπίστωση αυτή, επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών, που αποτελούν, κατά ένα μεγάλο μέρος, το «καλάθι της νοικοκυράς». Όπως υπογραμμίζουν, από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι οι αυξήσεις των τιμών αγαθών και των υπηρεσιών κινούνται, στη συντριπτική πλειοψηφία κάτω από τον πληθωρισμό και σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ετών 2004 και 2003.

Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι η επίπτωση των καυσίμων στον ελληνικό πληθωρισμό είναι διπλάσια από την αντίστοιχη στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ενώ η εξάρτηση της χώρας μας από τα πετρελαιοειδή είναι σχεδόν τριπλάσια, αφού δαπανά για την εισαγωγή πετρελαίου το 4% του ΑΕΠ, έναντι 1,5% του ΑΕΠ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα