Υποχώρησε τιμή του αργού πετρελαίου στα 63,98 δολ.

Καθώς απομακρύνεται η καταιγίδα «Wilma» από τον Κόλπο του Μεξικό
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 08:21

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι η τροπική καταιγίδα «Wilma», που αναπτύσσεται στην Καραϊβική, ενδέχεται να μην πλήξει τις μεγάλες περιοχές παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό.

Το πετρέλαιο, αναρριχήθηκε 2,8% χθες, μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των ΗΠΑ, ότι η καταιγίδα, θα μετατραπεί κατά πάσα πιθανότητα σε τυφώνα, πριν εισέλθει στον Κόλπο αυτήν την εβδομάδα. Αργότερα, θα αλλάξει πορεία προς την Φλόριντα, από τον κεντρικό Κόλπο, όπου οι εταιρείες πετρελαιοειδών, αποκαθιστούν τις ζημίες από τους τυφώνες «Katrina» και «Rita».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου, υποχώρησε 38 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 63,98 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 9:15' π.μ. στη Σιγκαπούρη, ο μαύρος χρυσός, διαπραγματεύθηκε στα 64,12 δολ. το βαρέλι και 19% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,73 δολ., φθάνοντας στα 64,36 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου. Το αργό πετρέλαιο αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι, στις 30 Αυγούστου, μετά την έλευση του τυφώνα «Katrina» στην ξηρά, κλείνοντας τις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου σε όλο τον Κόλπο του Μεξικό. Οι τιμές άντλησης της βενζίνης στις ΗΠΑ, άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ ένα μήνα αργότερα, όταν ο «Rita», ανάγκασε σε κλείσιμο το διυλιστήρια, γύρω από το Χιούστον του Τέξας.

Η «Wilma» η 21η καταιγίδα του Ατλαντικού αυτήν την περίοδο, είχε ταχύτητα ανέμων 50 μιλίων την ώρα και ήταν σχεδόν ακίνητη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ, σε ανακοίνωση στο Web site του, στις 8 μ.μ., ώρα Ν. Υόρκης. Βρισκόταν 225 μίλια, περίπου 360 χλμ. νοτιοανατολικά της νήσου Grand Cayman.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα