ΕΣΥΕ: Ερευνα για τη χρήση της νέας τεχνολογίας

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 12:56

Νέος, ηλικίας 16-34 ετών, απόφοιτος Λυκείου/ΙΕΚ και εργαζόμενος, είναι τα χαρακτηριστικά του ατόμου που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και διαδίκτυο, σύμφωνα με την «Έρευνα χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας» της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος.

Ο κυριότερος λόγος χρήσης του διαδικτύου (με ποσοστό 98%) είναι η αναζήτηση πληροφοριών και on line υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα αναζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, ταξίδια, ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών.

Η έρευνα κατέγραψε ότι το 13% των χρηστών του διαδικτύου αγοράζει ή πωλεί προϊόντα ή υπηρεσίες ή πραγματοποιεί τραπεζικές ή άλλες οικονομικές συναλλαγές, ενώ το ποσοστό των ατόμων που συναλλάσσεται με δημόσιες υπηρεσίες φθάνει το 32%.

Ως βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν χρησιμοποιείται το διαδίκτυο δηλώνονται η έλλειψη χρησιμότητας των πληροφορικών και η αδυναμία χρήσης του.

Εξάλλου, το ποσοστό αγορών μέσω του διαδικτύου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (6,6%), ποσοστό κατά 2,7% υψηλότερο σε σχέση με το 2004.

Το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται πολύ το διαδίκτυο για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών οφείλεται σε ότι καταναλωτικές συνήθειες των χρηστών είναι διαφορετικές αλλά και ότι υπάρχει έλλειψη ασφάλειας στις αγορές μέσω του διαδικτύου.

Η έρευνα που διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε 4.485 τυχαία επιλεγμένα άτομα, ηλικίας 16-74 ετών, απο ισάριθμα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα, έδειξε ότι:

- το 76% των νοικοκυριών δήλωσε ότι διαθέτει και χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια τρέχοντος έτους.

- Το 52% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας στέλνουν γραπτά μηνύματα κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα.

- Το 32% ομιλούν κατά μέσο όρο 29 λεπτά το μήνα, το 26% απο 30-60 λεπτά το μήνα και το 42% περισσότερο απο 60 λεπτά.

- Το 22% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο απο την κατοικία του

- Το 34% των νοικοκυριών έχει ηλεκτρονικό υπολογιστή.Πέρυσι το ποσοστό αυτό ήταν 29%.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 29% του πληθυσμού χρησιμοποίησε ηλεκτρονικό υπολογιστή το πρώτο τρίμηνο του 2005.

Πηγές: ΑΠΕ, EΣΥΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα