Δημιουργία πέντε αναπτυξιακών υπερπεριφερειών

Επιτάχυνση των εντάξεων έργων στην ΚτΠ
Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2005 14:14
UPD:17:59

Η δημιουργία πέντε αναπτυξιακών υπερπεριφερειών και η πρόοδος του προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς στη δημιουργία πέντε μεγάλων αναπτυξιακών περιφερειών, σημειώνοντας ότι το σχετικό σχέδιο νόμου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες και θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση καθώς αφορά και τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, με τη δημιουργία των πέντε υπερπεριφερειών δεν θίγεται η αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε των διοικητικών περιφερειών, ενώ σημείωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε κάνει καμιά προετοιμασία προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της ΕΕ για το Δ' ΚΠΣ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τόνισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, στη σύνδεση με τις διαδικασίες της Λισαβόνας, τη σύνδεση της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, την ψηφιακή ανάπτυξη και σε θέματα περιβάλλοντος.

Όσον αφορά το πρόγραμμα της ΚτΠ, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι σε ενάμιση χρόνο (μέχρι το τέλος του έτους) θα έχουν γίνει τόσες εντάξεις έργων όσες έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι με την ανάπτυξη του προγράμματος το κράτος θα γίνει πιο φιλικό προς τον πολίτη και η οικονομία πιο ανταγωνιστική. Μετά την ολοκλήρωση των εντάξεων έργων στην ΚτΠ, πρόσθεσε, το βάρος θα δοθεί στην υλοποίησή του. Παράλληλα ο κ. Αλογοσκούφης στάθηκε στην ενίσχυση της ψηφιακής στρατηγικής της χώρας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει ένα ψηφιακό άλμα γιατί είχε μείνει πίσω.

Όπως είπε, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση σε αυτό το ζήτημα.

Ερωτηθείς εξάλλου για τη σημερινή συνάντησή του με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι με τον κ. Μητσοτάκη συζητά συχνά για θέματα οικονομίας τα οποία τον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.

Τέλος σε ερώτηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από την γρίπη των πτηνών, ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι βασικά πρόκειται για ζήτημα που αφορά πρωτίστως τη δημόσια Υγεία, εκτιμώντας ότι οι όποιες οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα