Aνάπτυξη με επιχειρηματική ηθική

[ΕΒΕΝ] Ημερίδα για τις σημερινές προκλήσεις - Εγκαινιάστηκε ο θεσμός των EBEN Αmbassadors
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 16:53
Thodoris Anagnosto

Αναμνηστική φωτογραφία διακριθέντων και στελεχών του EBEN GE έξω από το Ιδρυμα Ευγενίδου, μετά την ετήσια απονομή των Βραβείων EBEN GR.

Της Σοφίας Εμμανουήλ

[email protected]

Συνολικά 16 εταιρείες - ανάμεσά τους κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες - διακρίθηκαν στην ημερίδα για την επιχειρηματική ηθική ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, που διοργάνωσε χθες τo Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής - ΕΒΕΝ GR, μέλος του European Business Ethics Network (ΕΒΕΝ), στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με την υποστήριξη της Ναυτεμπορικής και του naftemporiki.gr, ως χορηγών επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης - όπου εγκαινιάστηκε ο θεσμός των EBEN Ambassadors, οι πρεσβευτές καλής θέλησης για την Επιχειρηματική Ηθική - ο Αντώνης Ε. Γκορτζής, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού EBEN και επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του EBEN GR, ανέλυσε το μοντέλο επιχειρηματικής ηθικής του Ινστιτούτου αναφερόμενος στις σημερινές προκλήσεις ενώ ανακοίνωσε και το θέμα για τον φοιτητικό διαγωνισμό του 2016: "Η επιχειρηματική ηθική και οι αξίες της ως προτεραιότητα για την Παιδεία" στον οποίο θα απονεμηθούν δύο βραβεία, με χορηγούς την Alpha Bank και το Παν/μιο Λευκωσίας. Ανήγγειλε επίσης τη δημιουργία του Ambassadors Club, ενός νέου θεσμού με επικεφαλής τον Δημήτρη Παυλάκη, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος και Hellenic Ombudsman for Banking Investments Services (H.O.B.I.S.). Ο κ. Γκορτζής έκανε επίσης αναφορά στην ανάπτυξη ενός sustainability repost, μοντέλο το οποίο υιοθετεί πρώτη η Ευρωπαϊκή Πίστη και τόνισε ότι στόχος του EBEN GR είναι να καλύπτει τις ανάγκες τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών εταιρειών σε θέματα sustainability.

Η Νάνσυ Παπαλεξανδρή, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), χαιρετίζοντας την εκδήλωση σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ηθικές αποφάσεις, κώδικες αξιών, κώδικες δεοντολογίας κ.ο.κ. δεν πρέπει να είναι ευχολόγια. Επικαλέστηκε μάλιστα μελέτες, εκ των οποίων μία στις ΗΠΑ έδειξε ότι 72% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι ηγέτες διαθέτουν μικρότερη ηθική από τους απλούς πολίτες. Άλλες έρευνες, σύμφωνα με την κ. Παπαλεξανδρή, δείχνουν ότι η συστηματική ενασχόληση με την επιχειρηματική ηθική βοηθά μακροχρόνια σε βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της εικόνας της επιχείρησης, της φήμης της, του μεριδίου της στην αγορά και στη διάδοση καλής φήμης από την πλευρά των εργαζομένων της.

O Σίμος Αναστασόπουλος, Πρόεδρος Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, επανήλθε σε βασικά σημεία της ομιλίας του κατά το πρόσφατο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου για την ΕΚΕ, όπου διατύπωσε την άποψη ότι η ανάκαμψη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα έρθουν με την εφαρμογή κανόνων ηθικής. "Η απάντηση για την άμβλυνση του αρνητικού κλίματος στην αγορά είναι η ενσωμάτωση κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας στις επιχειρήσεις" τόνισε. Κατέληξε ότι "το ήθος είναι στο επίκεντρο και από τότε που αυτός που πάει με το σταυρό στο χέρι έγινε συνώνυμο του κορόιδου έγινε η στροφή στον εύκολο πλουτισμό". Ο κ. Αναστασόπουλος σχολίασε επίσης ότι η αδυναμία του πολιτικού προσωπικού να συνεννοηθεί δεν ευνοεί την έξοδο της οικονομίας από την κρίση, κάτι που συνέβη σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε κρίση. Κάλεσε μάλιστα την επιχειρηματική ελίτ αυτού του τόπου να αναγνωρίσει την ευθύνη που της αναλογεί και να αποκαταστήσει την ηθική στο χώρο που δραστηριοποιείται.

Ο Δημήτρης Παυλάκης από την πλευρά του, αφού περιέγραψε το σύγχρονο περιβάλλον με χαρακτηριστικά την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, την ανεργία, τη μείωση της ρευστότητας, την αύξηση των φόρων, τα capital controls, τα κόκκινα δάνεια, το μεταναστευτικό, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και επενδύσεων, τόνισε ότι η ελπίδα για την ανάκαμψη είναι η επιχειρηματική ηθική. Ο κ. Παυλάκης αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του μοντέλου EBEN και ανέλυσε τη λειτουργία του νέου θεσμού των EBΕN Ambassadors, ως ο πρώτος πρόεδρος του club. Όπως είπε στόχος του νέου θεσμού είναι να αποτελέσει τον σύνδεσμο επικοινωνίας της εταιρείας με το Ινστιτούτο EBEN και κάλεσε τις εταιρείες μέλη του EBEN GR να ορίσουν τους εκπροσώπους τους ενώ απένειμε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου των πρεσβευτών επιχειρηματικής ηθικής στον κ. Γκορτζή.

Ο Γιάννης Φίλος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μίλησε για την επιχειρηματική ηθική στην ανώτατη εκπαίδευση και έφερε παραδείγματα ιδρυμάτων που έχουν σχετικά μαθήματα όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το ΤΕΙ Δυτικής Αττικής και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο Απόλλωνας Καρακαλάς, αντιπρόεδρος του EBEN GR, που μίλησε για την πιστοποίηση SEE G, καθώς και ο Ιωάννης Ιακώβου, Manager, Marine Management South Europe, Middle East & Africa Area Hellenic Lloyd's S.A., ο οποίος ανέλυσε το πρότυπο TMSA, κορυφαίο μοντέλο αξιολόγησης της υπεύθυνης λειτουργίας των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο κ. Ιακώβου σχολίασε ότι το TMSA αναδεικνύει το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης των πλοίων και προτείνει καλές πρακτικές στον τομέα των δεξαμενόπλοιων.

Διακρίσεις

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύθηκαν δύο εργασίες που ξεχώρισαν στον περσινό διαγωνισμό, της Bαρβάρας Βελή (ΟΠΑ) και της Σταυρούλας Φαμελίτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου). Χορηγός του διαγωνισμού είναι η Alpha Bank. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των εταιρειών που ξεχώρισαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του μοντέλου EBEN GR, με Platinum SEE G Αward 2015 και με Basic/Advanced SEE G Award 2015. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γεν . Γραμματέως του EBEN GR Τζελίνας Καρελλά πρόκειται για τις εταιρείες (κατά αλφαβητική σειρά):

1. Platinum Awards: ALLSEAS MARINE SA, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α, INTRALOT SA, VODAFONΕ ΠΑΝΑΦΟΝ AEET.

2. Βasic Model for Small and Medium Companies: Γραφείο "ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ" ΤΗΣ ΕΤΕ, ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ - ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, PHOENIX ECTS LIMITED, SEFCO ZEELANDIA SA, SIVOTA DIAMOND SPA RESORT, SRH Marine Electronics S.A.

3. Bronze Awards: ALERT SHIPPING AGENCIES LTD

4. Gοlden Awards: ATHENIAN SEA CARRIERS LTD, ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA, MARS Hellas, TSAKOS SHIPPING AND TRADING SA. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα