Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται το Χ.Α.

Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 10:59
UPD:11:09
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με απώλειες ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης των τελευταίων κινήσεων των τραπεζών, ειδικά εκείνων που ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,07% στις 710,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 6,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 1,14% στις 212,98 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 8,53% στις 258,30 μονάδες.

Η αγορά βρίσκεται σε διαδιακασία αποτίμησης των χθεσινών ανακοινώσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, με τα μέχρι τώρα σχόλια να μην είναι ενθαρρυντικά. Ο τραπεζικός κλάδος πιέζεται σημαντικά σήμερα, με την αγορά να αναπροσαρμόζει τις θέσεις της εν όψει των κεφαλαιακών ενισχύσεων.

Παραδοσιακά άλλωστε πριν από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα, καθώς η αγορά είτε ρευστοποιεί θέσεις, προκειμένου να διαθέσει τα κεφάλαια στην αύξηση, είτε στηρίζει τις μετοχές ώστε να βελτιώσει την εικόνα της. Οι επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα είναι κρίσιμες, με τους επενδυτές να καλούνται να προσέξουν ιδιαιτέρως πριν προβούν σε κάποια κίνηση.

Η υπόλοιπη αγορά φαίνεται και σήμερα να κινείται σε τραπεζικούς ρυθμούς, απουσία κάποιου καταλύτη που μπορεί να τη διαφοροποιήσει. Άλλωστε η αξιολόγηση της υλοποίησης του τρίτου προγράμματος στήριξης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γεγονός που συντηρεί την αγορά σε μια μετριοπαθή στάση.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 11%, ενώ στο -8,50% βρίσκεται η Alpha Bank και στο -4,85% η Εθνική. Απώλειες 2,11% σημειώνει και η ΓΕΚ Τέρνα και 2,07% η ΕΥΔΑΠ.

Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν οι μετοχές των Jumbo, Λάμδα, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Grivalia, ενώ ελεγχόμενες είναι οι πιέσεις που δέχονται οι Aegean, Τιτάν, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Αντιθέτως, το θετικό τους πρόσημο συντηρούν οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα