Θετικός ο αντίκτυπος των έκτακτων νομισματικών μέτρων της ΕΚΤ

Τι αναφέρεται σε έκθεση της κεντρικής τράπεζας
Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 13:03
UPD:13:04
EPA/FRANK RUMPENHORST

Σύμφωνα με την έκθεση, τόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορά ομολόγων) όσο και το πρόγραμμα των TLTROs (φθηνά δάνεια στις τράπεζες) έχουν θετική επίδραση στη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως και η χορήγηση μακροπρόθεσμων φθηνών δανείων στις τράπεζες έχουν καταστήσει ευκολότερο τον τραπεζικό δανεισμό επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αναφέρεται σε έκθεση της ΕΚΤ, αποτιμώντας την εφαρμογή των έκτακτων νομισματικών μέτρων.

Σύμφωνα με την έκθεση, τόσο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (αγορά ομολόγων) όσο και το πρόγραμμα των TLTROs (φθηνά δάνεια στις τράπεζες) έχουν θετική επίδραση στη χρηματοδότηση των τραπεζών, γεγονός που συνεπάγεται τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκότερους όρους προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει μακροπρόθεσμα δάνεια, ύψους 400 δισ. ευρώ, μέσω του προγράμματος των TLTROs, ποσό αρκετά χαμηλότερο από το αναμενόμενο. Ωστόσο, η χρήση του προγράμματος αγοράς ομολόγων λειτούργησε επικουρικά και οδήγησε σε σημαντική βελτίωση των δανειοδοτικών συνθηκών.

Πάντως, η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να λάβει πρόσθετα νομισματικά μέτρα στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα