Ταϊλάνδη: Αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2005 11:59

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, κατά το ήμισυ μιας ποσοστιαίας μονάδας και περισσότερο απ'ό,τι αναμενόταν, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ταϊλάνδης, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, εν μέσω της υψηλότερης τιμής τωνκαυσίμων.

Η τράπεζα, αύξησε τα επιτόκια στο 3,75% από το 3,25%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της στην Μπανγκόκ. Αυτά, είναι τα υψηλότερα επιτόκια, από τη στιγμή υιοθέτησης της πολιτικής αντιμετώπισης του πληθωρισμού, τον Μάϊο του 2000. Εξι από τους εννέα οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Blomberg News, εκτιμούσαν ότι τα επιτόκια θα αυξάνοντο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

Σημειώνεται, ότι, η τράπεζα τριπλασίασε τα βασικά επιτόκια πέρυσι, καθώς η αύξηση των τιμών ενεργείας, τροφοδότησε τον πληθωρισμό, ο οποίος αναρριχήθηκε τον περασμένο μήνα, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1998. Το υπουργείο Ενεργείας της χώράς, αύξησε χθες τον δείκτη ηλεκτρικού ρεύματος κατά 3,7%, για να πληρώσει το κόστος του φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6% τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, ενώ υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ανόδου του και το τέταρτο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα