Με αρνητικό πρόσημο και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Eκτός διαπραγμάτευσης η μετοχή της Marconi
Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2001 20:58
UPD:21:07

Με απώλειες έκλεισαν –για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση- οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο λόγω της αργίας στις ΗΠΑ, ενώ ισχυρές ήταν οι πιέσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών έπειτα από μία σειρά αρνητικών ειδήσεων από τη Μεγ. Βρετανία.

Αναλυτικότερα, η μετοχή της Marconi τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης, καθώς η διοίκηση της βρετανικής εταιρείας επρόκειτο να προβεί σε σημαντική ανακοίνωση για την πορεία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης. Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού θα προέβαινε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα οικονομικά της αποτελέσματα ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα ανταγωνιστριών της εταιρειών. Αν και η ανακοίνωση δεν δόθηκε τελικά σήμερα στη δημοσιότητα, ο προβληματισμός που προκάλεσε ήταν έντονος, καθώς συνδυάστηκε με την είδηση ότι η βρετανική εταιρεία προέβη στην πώληση του τμήματος ανάπτυξης ιατρικών εφαρμογών στον ολλανδικό όμιλο Philips αντί 1,1 δισ. δολ.

Επιπλέον, η ισπανική τράπεζα BSCH ανακοίνωσε ότι θα μειώσει στο 1,62%, από 2,71%, το ποσοστό της στη βρετανική Vodafone, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα είχε διαβεβαίωσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε τέτοια κίνηση.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.600,5 μονάδες με απώλειες 0,70%, ενώ ο TechMARK υποχώρησε κατά 3,9% και έκλεισε στις 1.677 μονάδες που αποτελεί και το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία του.

Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 14,81%, κατέγραψε η μετοχή της Dimension Data και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Energis και Sage Group με πτώση 9,61% και 9,51% αντιστοίχως. Σημειώνεται, ότι η μετοχή της Dimension Data την Τρίτη σημείωσε πτώση 30% μετά από ανακοίνωση της διοίκησης ότι τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο θα είναι κατώτερα των προβλέψεων.

Η μετοχή της Vodafone απώλεσε 2,78%, ενώ η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας British Airways υποχώρησε κατά 1,71%. Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες μετά από την προειδοποίηση της ολλανδικής KLM ότι τα κέρδη της το πρώτο οικονομικό τρίμηνο θα είναι κατά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των “Financial Times”, η British Airways έχει ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τον ολλανδικό αερομεταφορέα με στόχο τη μεταξύ τους συγχώνευση.

Παρίσι

Με απώλειες έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Η μετοχή της εταιρείας λογισμικού Dassault Systemes με πτώση 9,65% ήταν και σήμερα ο αρνητικός πρωταγωνιστής, ενώ με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Alcatel, Thomson Multimedia και France Telecom. Στον αντίποδα, με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των εταιρειών: Credit Lyonnais, Eads και totalFinaElf. Από τις 40 μετοχές του δείκτη των blue chips, 16 ενισχύθηκαν, 23 υποχώρησαν, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Peugeot.

Φρανκφούρτη

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX περίπου δεκαπέντε λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης βρίσκεται οριακά πάνω από τις 6.000 μονάδες καταγράφοντα απώλειες της τάξεως του 0,58%.

Πτωτικά κινείται και σήμερα η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Ιnfineon Technologies. Απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο των τηλεπικοινωνιών αλλά και η μετοχή του γερμανικού αερομεταφορέα Lufthansa στον απόηχο της σημερινής ανακοίνωσης της ολλανδικής KLM.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών λόγω της αύξησης που σημείωσαν οι πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο. Μάλιστα, οι πωλήσεις της BMW στην αμερικανική αγορά αυξήθηκαν κατά 32,1% σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, ο δείκτης AEX έκλεισε στις 575,65 μονάδες (-0,11%), στο Μιλάνο ο δείκτης MIB 30 στις 37.557 μονάδες (-0,41%) και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 6.490 μονάδες (-0,90%).

Συνεδριάζει αύριο το δ.σ. της ΕΚΤ

Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα των επιτοκίων. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται στο «κατάλληλο» επίπεδο και δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.Ωστόσο, σε έρευνα του “Bloomberg” οκτώ από τους 30 ερωτηθέντες οικονομολόγους θεωρούν πιθανή μία νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αύριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη φαίνεται ότι υποχωρούν, όπως δείχνει και η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των τιμών παραγωγού το Μάιο στην ευρωζώνη.

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία των ευρωπαϊκών κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, οι τιμές παραγωγού τον εν λόγω μήνα αυξήθηκαν κατά 0,2% έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να υποχωρούν», δηλώνει στο “Bloomberg” o Μaurizio Guarisco, oικονομικός διευθυντής της εδρεύουσας στο Μιλάνο IMI Norgren SpA, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη μία νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχυθούν οι επενδύσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα