Από την έντυπη έκδοση
Η Ιταλία φαίνεται ότι θα καταφέρει φέτος να υποσκελίσει τη Γαλλία, διεκδικώντας τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οινοπαραγωγού χώρας στον κόσμο, χάρη στη δυναμική ανάκαμψη της παραγωγής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), οι Ιταλοί οινοπαραγωγοί αναμένεται φέτος να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής τους κατά 10%, στα 48,9 εκατ. εκατόλιτρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου 6,5 δισ. φιάλες οίνου και υποσκελίζοντας την παραγωγή της Γαλλίας, που αναμένεται ότι θα αυξηθεί μόλις 1,2%, στα 47,4 εκατ. εκατόλιτρα.
Η συνολική αξία της ιταλικής παραγωγής οίνου ανερχόταν πέρυσι στα 4,55 δισ. ευρώ (5 δισ. δολ.), αντιπροσωπεύοντας το 9,4% της συνολικής αγροτικής παραγωγής της χώρας, όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat. Το 2014 δεν ήταν καλή χρονιά για το ιταλικό κρασί, καθώς ο υγρός καιρός προκάλεσε ασθένειες στους ιταλικούς αμπελώνες, οδηγώντας σε μείωση της παραγωγής κατά 18%.
Η κλιματική αλλαγή και τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα αναδεικνύονται σε μείζονα πρόκληση και για τους Γάλλους αμπελουργούς. Οσον αφορά το κλίμα, η αύξηση των μέσων τιμών θερμοκρασίας που παρατηρείται κατά τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στο παιχνίδι της παραγωγής κρασιού νέες περιοχές, από τις επαρχίες της Μεγάλης Βρετανίας μέχρι την Κάτω Σαξονία στη Γερμανία. «Οι νότιες περιοχές της Γαλλίας έχουν αρχίσει ήδη να απειλούνται» εξηγεί ο οινολόγος Ιβ Λέερ σε συνέντευξή του στο περιοδικό «La Revue du vin de France».
Ενώ λοιπόν η κλιματική αλλαγή ξυπνά τις ελπίδες των οινοπαραγωγών σε διάφορες χώρες για μια δυναμική είσοδο στην παγκόσμια αγορά κρασιού, το ίδιο γεγονός συνεπάγεται σημαντικές απώλειες για τους Γάλλους αμπελουργούς. Για παράδειγμα, με τον ρυθμό που θερμαίνεται ο πλανήτης, το κλίμα στο Μπορντό θα μοιάζει το 2050 με εκείνο της Σεβίλης σήμερα. Ισως αυτό σημάνει και το τέλος αυτής της ιδιαίτερης τοπικής ποικιλίας, εξηγούν οι ειδικοί, σε σχετικό άρθρο στην «DW».
O Οργανισμός αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή οίνου θα αυξηθεί φέτος κατά 2%, στα 275,7 εκατ. εκατόλιτρα. Η παραγωγή της Ιταλίας θα αναπληρώσει και με το παραπάνω τη μειωμένη παραγωγή που αναμένεται για Ισπανία και Αργεντινή, σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV. Η παραγωγή της Ισπανίας -της τρίτης μεγαλύτερης οινοπαραγωγού χώρας στον κόσμο- προβλέπεται μειωμένη κατά 4,2%, στα 36,6 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ η παραγωγή της Αργεντινής εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 12%, στα 13,4 εκατ. εκατόλιτρα. Στον αντίποδα, η παραγωγή των ΗΠΑ θα σημειώσει μικρή άνοδο 0,5%, στα 22,1 εκατ. εκατόλιτρα.