Χ.Α.: Τραπεζικό άλμα χωρίς... stress

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 10:54
UPD:11:10
Nikos Libertas / SOOC

Εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα σήμερα για τον τραπεζικό κλάδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να προεξοφλεί το θετικό σενάριο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τη διενέργεια των stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, στις 10:54, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,05% στις 708,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 1,43% στις 212,48 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 10,74% στις 278,75 μονάδες.

Το Σαββατο δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των stress test, από τα οποία προέκυψε το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ ως κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εκ των οποίων τα  4,4 δισ. ευρώ από το βασικό σενάριο.  Οι ανάγκες που προέκυψαν κρίνονται διαχειρίσιμες από τους αναλυτές, ενώ θετική έκπληξη χαρακτήρισαν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν για την Alpha Bank και τη Eurobank, οι οποίες σήμερα καταγράφουν κέρδη 22,61% και 19,35% αντίστοιχα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι διοικήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στoν SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης, ενώ ενσωματώνουν στα αποτελέσματα δεύτερου και τρίτου τριμήνου τις πρόσθετες προβλέψεις που προκύπτουν από το Asset Quality Review. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει μια διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Στην αγορά οι παραπάνω εξελίξεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον, ενώ εκτός των Alpha Bank και Eurobank, η Πειραιώς κερδίζει 6,45% και η Εθνική είναι στο +5,16%. Η Αττικής ενισχύεται κατά 3,33%.

Επίσης, θετικές είναι και οι παρουσίες των Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΕΕ και Ελλάκτωρ, ενώ αντίθετα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Jumbo (-2,05%), ΔΕΗ (-1,15%), Folli Folli (-0,60%) και ΟΤΕ (-0,35%). Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν Βιοχαλκο, Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα