Αντιδράσεις για ζυθοποιίες και αγροτικό πετρέλαιο

Πιέσεις από την αντιπολίτευση για απόσυρση των επίμαχων διατάξεων
Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015 10:07
UPD:15:31

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική τόσο για τη διαδικασία-εξπρές που επέλεξε να ακολουθήσει όσο και για τα επίμαχα άρθρα 51 και 52 που αυξάνουν τη φορολόγηση στο αγροτικό πετρέλαιο και την ελληνική ζυθοποιία.

Από την έντυπη έκδοση 

Εντονη πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση της ελληνικής ζυθοποιίας και του αγροτικού πετρελαίου άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινή επείγουσα συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.

Ενστάσεις για τη φορολόγηση του ζύθου διατύπωσε όμως και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, ο οποίος ξεκαθάρισε εκτός Βουλής ότι η ρύθμιση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο και ότι δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί.

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική τόσο για τη διαδικασία-εξπρές που επέλεξε να ακολουθήσει όσο και για τα επίμαχα άρθρα 51 και 52 που αυξάνουν τη φορολόγηση στο αγροτικό πετρέλαιο και την ελληνική ζυθοποιία.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εισηγητή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Σκρέκα, ο οποίος χαρακτήρισε καταστροφικές αμφότερες τις διατάξεις.

«Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τη συμβολή στην καταστροφή δύο αμιγώς ελληνικών κλάδων δραστηριότητας» είπε και εξήγησε ότι ο πρώτος κλάδος που πλήττεται είναι ο πρωτογενής τομέας, καθώς καταργείται η έκπτωση στο αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο, «αυξάνοντας το κόστος παραγωγής στον Ελληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Κατήγγειλε, όμως, ότι το νομοσχέδιο βάζει «ταφόπλακα» και στις μικρές και μεσαίες ελληνικές ζυθοποιίες.

«Τους αυξάνετε τον φόρο, χωρίς να αυξάνετε τον φόρο στις δύο μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην ελληνική αγορά, κατέχοντας ποσοστό άνω του 70%» είπε και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μιλά η κυβέρνηση για «ορθολογική λειτουργία των κανόνων του ανταγωνισμού και αύξηση της επιχειρηματικότητας».

«Αν καταστρέψετε τον Ελληνα επιχειρηματία, πώς θα έχετε αύξηση επιχειρηματικότητας;» ρώτησε ο κ. Σκρέκας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι το άρθρο 51 για το αγροτικό πετρέλαιο βάζει έναν ακόμη φόρο στους αγρότες και ξεριζώνει τον πρωτογενή τομέα.

Συμπλήρωσε όμως ότι και το άρθρο 52 για τον ζύθο ξεριζώνει μια μικρή ομάδα 30 - 40 μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζυθοποιίας «που παλεύουν κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα της μπίρας του κυρίου Σόιμπλε, να υπάρξουν και να τροφοδοτήσουν τις τοπικές οικονομίες».

Αίσθηση προκάλεσε όμως και η παρέμβαση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για τις ζυθοποιίες δεν θα ψηφιστεί.

«Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα δεν ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Νωρίτερα ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιώργος Λαζαρίδης είχε ξεκαθαρίσει και εκείνος ότι η ρύθμιση για τον ζύθο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο των δανειστών.

Τροποποίηση της ρύθμισης για αναδασωτέες εκτάσεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε τροποποίηση στη ρύθμιση για τις αναδασωτέες εκτάσεις (άρθρο 32) στην οποία άσκησαν κριτική βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ειδικότερα, διευκρινίστηκε ότι κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες οι περιοχές όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και σε περιπτώσεις που καταστρέφονται από άλλες αιτίες, όπως αποψίλωση ή παράνομη υλοτομία ή καταπάτηση.

Θα εξαιρούνται όμως οι εκτάσεις για τις οποίες είχε εκδοθεί άδεια παρέμβασης προ της καταστροφής τους.

Ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίστηκε εν τω μεταξύ την ανάγκη κατεπείγουσας συζήτησης του πολυνομοσχεδίου προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση, αλλά να αποτραπεί και ο κίνδυνος προστίμων για τη χώρα, αφού στην προωθούμενη ρύθμιση εντάχθηκε και η ενσωμάτωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Επέρριψε, μάλιστα, την πλήρη ευθύνη στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που ολιγώρησαν, όπως είπε, να κυρώσουν την οδηγία. Ταυτόχρονα, όμως, προανήγγειλε ότι εφεξής η κυβέρνηση θα προωθεί με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή και όλες τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα