Φιλιππίνες: Αύξηση των επιτοκίων στο 7,5%

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 12:07

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού προχώρησε απροσδόκητα για τρίτη φορά φέτος η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ενεργείας.

Η Bangko Sentral ng Pilipinas αύξησε τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται από τις εμπορικές τράπεζες κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 7,5%, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Μόνο ένας στους 14 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, περίμενε αύξηση των επιτοκίων.

Το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ενδέχεται να αποθαρρύνει τις δαπάνες και τις επενδύσεις και να κάνει δυσκολότερο τον στόχο της κυβέρνησης της Gloria Arroyo να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Οι Φιλιππίνες χρειάζονται ταχύτερη ανάπτυξη για να δημουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας, σε μία χώρα όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει με λιγότερα από 60 σεντς του δολ. των ΗΠΑ ημερησίως και ο δείκτης ανεργίας είναι ο υψηλότερος μεταξύ των 14 οικονομιών της Ασίας-Ειρηνικού.

Οι Κεντρικές Τράπεζες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, της Ν. Κορέας, της Ινδονησίας, της Ταϊβάν και της Ινδίας, αύξησαν φέτος τα βασικά επιτόκια, καθώς οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων, ώθησαν ανοδικά τον πληθωρισμό. Το κόστος του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκε 46% φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα