ΣΕΒ: Δεν αρκεί η πολιτική αύξησης των εσόδων για τη μείωση του ελλείμματος

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 14:04

Ο ΣΕΒ υποστήριξε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος, δεν αρκεί μόνο μια πολιτική αύξησης των εσόδων. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα μείωσης των δαπανών που θα βασίζεται στον περιορισμό του μεγέθους και του κόστους λειτουργίας του δημοσίου τομέα, τον εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Τα παραπάνω τόνισε το δ.σ. του ΣΕΒ κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Σύνδεσμου στις Βρυξέλλες από τις 19 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, το δ.σ. του ΣΕΒ είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα μέλη της Επιτροπής της ΕΕ κ.κ. Σταύρο Δήμα (Περιβάλλον), Janez Potočnik (Επιστήμη και Έρευνα) και Viviane Reding (Koινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ θετικό κλίμα και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως θεματοφύλακας του ευρωπαϊκού συλλογικού συμφέροντος, πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της Ευρώπης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Την κάλεσε δε να αναλάβει τις ακόλουθες δράσεις:

• Την προώθηση επίτευξης συμφωνίας από τα κράτη-μέλη για τον κοινοτικό προϋπολογισμό των ετών 2007-2013 χωρίς περιορισμό των πόρων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και κυρίως την έρευνα και ανάπτυξη.

• Τον εκσυγχρονισμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», διατηρώντας τα βασικά του στοιχεία της οικονομικής προόδου και κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και της εξυγίανσης των συνταξιοδοτικών μηχανισμών και να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους.

• Την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στις υπηρεσίες.

• Τη συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος με τη διενέργεια μελετών αξιολόγησης των επιπτώσεων τόσο των νέων προτάσεων όσο και της ισχύουσας νομοθεσίας.

Στον Έλληνα Επίτροπο, κ. Δήμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒ τόνισε ότι η οικονομική ανάπτυξη αποτελεί προϋπόθεση για την προστασία του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συνοχής.

Επισήμανε επίσης, ότι μια σωστά σχεδιασμένη περιβαλλοντική πολιτική όχι μόνο δεν πρέπει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση αλλά είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως ισχυρός παράγων ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής που αγγίζουν τις επιχειρήσεις:

• Την πρόταση Κανονισμού για τα χημικά προϊόντα (REACH) εκφράζοντας τη θέση ότι κατά την αξιολόγηση και καταγραφή πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χημικές ουσίες που είναι περισσότερο επικίνδυνες προσπαθώντας να μην επιβαρύνουμε την ανταγωνιστική θέση των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, και

• Την ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των κλιματολογικών αλλαγών μετά το 2012 εν όψει της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στο Μόντρεαλ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις και ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να λάβει δεσμεύσεις που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητά της.

Το Δ.Σ. του ΣΕΒ παρέθεσε επίσης δείπνο στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβυ, κ. Κασκαρέλη και στον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Πρέσβυ, κ. Χαλαστάνη καθώς και σε Έλληνες Ευρωβουλευτές όπου συζητήθηκαν σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας και δόθηκε έμφαση σε ζητήματα που βρίσκονται σε αποφασιστικό σημείο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών, όπως η προτεινόμενη νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα (REACH) και η Οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα