Market beat: Οι διεθνείς αγορές πτωτικές, no money από Euroworking γκρουπ, οι ΑΜΚ πλησίασαν

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015 10:08
UPD:10:08
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Με ένα ακόμα πιο παράξενο μίγμα ειδήσεων θα χρειαστεί να αποφασίσουν τη στάση τους οι επενδυτές στο τέλος ενός ανοδικού μήνα. Στην Αθήνα οι συναλλαγές έγιναν κάτω από το παράξενο μείγμα που αναφέραμε χθες και η απόφαση των Θεσμικών ήταν να πιέσουν ομαδικά τις τραπεζικές μετοχές του 25άρη προκαλώντας τους απώλειες που το μέγεθός τους έφερε γενίκευση των πιέσεων. Το δίλλημα σήμερα είναι γνωστό στους εγχώριους αναλυτές καθώς υπάρχει η προκατάληψη από τις προηγούμενες ΑΜΚ την περίοδο των μνημονίων.

Οι τιμές ανεβαίνουν προ της ανακοίνωσης των λεπτομερειών της ΑΜΚ, λόγω έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από πλευράς θεσμικών χαρτοφυλακίων με μακροπρόθεσμες θέσεις στις Τράπεζες. Και όταν πλησιάσει η ώρα της υλοποίησης των ΑΜΚ ξεσπούν ρευστοποιήσεις, που δίνουν στους διαχειριστές τόσο ρευστό, όσο απαιτεί η κάλυψη της συμμετοχής στην ΑΜΚ, με βάση τη μακροπρόθεσμη θέση τους στις τράπεζες. Η διόρθωση χθες θεωρήθηκε λογική, μετά την καταγραφή του υψηλού για τον ΓΔ στις 730 μονάδες, που είναι το μέσο της διακύμανσης σε μια μέρα στις 3 Αυγούστου. Ήταν κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών και μια προσπάθεια δημιουργίας ρευστότητας ενόψει αυξήσεων κεφαλαίων των Τραπεζών.

Αρνητικά στην αγορά λειτούργησε το γεγονός ότι το χθεσινό EuroWorking Group των τεχνοκρατών της ευρωζώνης δεν ενέκρινε, μετά από το έλεγχο επί των πεπραγμένων, την εκταμίευση της δόσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές, θα υπάρξουν προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν εξαιτίας των μεγάλων εμποδίων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει ισοδύναμα των φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει.

Έτσι, οι θεσμικοί, και κυρίως οι ξένοι, βρήκαν ευκαιρία να πάρουν την Πέμπτη μέρος των κερδών τους, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να προχωρά, δίχως να υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, μέχρι στιγμής.

Οι μέχρι τώρα διαρροές και εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί ο τραπεζικός κλάδος έχουν δώσει μια εικόνα σχετικά με τις ανάγκες του κλάδου, με την αγορά να έχει αποτιμήσει ένα πιο θετικό σενάριο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές απέδωσαν στη συγκεκριμένη πτυχή και το πρόσφατο ράλι ανόδου τόσο του κλάδου όσο και της αγοράς συνολικά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Με μικρές απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να επηρεάζεται από τα χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για την πορεία της αγοράς εργασίας, καθώς και τη μείωση του ρυθμού αύξησης του αμερικανικού ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει να τιμολογεί το ενδεχόμενο η Federal Reserve να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της τον Δεκέμβριο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 17.755,80 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,42% στις 5.074,27 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,04% στις 2.089,41 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Allegran σημείωσε κέρδη 5,5%, μετά την ολιγόωρη αναστολή της στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς επιβεβαίωσε ότι προσεγγίστηκε από την Pfizer για πιθανή συμφωνία..

Στον αντίποδα, η GoPro υποχώρησε κατά 15,2%, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, η εταιρεία αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο του 2015 να κινηθούν μεταξύ 35-45 σεντς, ήτοι κατά 17% χαμηλότερα σε σχέση με την περσινή επίδοση.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 260.000 διαμορφώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, σημειώνοντας άνοδο κατά 1.000 αιτήσεις. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 265.000 αιτήσεις.

Επίσης, μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με το ΑΕΠ να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό 1,5% έναντι 3,9% το β' τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,2% ύστερα από μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο που είχε καταγράψει το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων δεικτοβαρών μετοχών, όπως η Deutsche Bank, οι οποίες ανακοίνωσαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,65% στις 6.395 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,29% στις 10.800 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,10% στις 4.885 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,03% στις 375,70 μονάδες, υπό το βάρος των κλάδων των τραπεζών και των σιδηρομεταλλευμάτων.

Στο ταμπλό, απώλειες 6,9% σημείωσε η Deutsche Bank, μετά την ανακοίνωση ότι εμφάνισε ζημίες 6 δισ. ευρώ το γ' 3μηνο του έτους, ήτοι τις μεγαλύτερες της τελευταίας δεκαετίας. Επίσης, η τράπεζα αναστέλλει την καταβολή μερίσματος για δύο χρόνια.

Πτωτικά κατά 1,5% κινήθηκε η Royal Dutch Shell, καθώς ανακοίνωσε ζημίες 7,42 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ εγγέγραψε απομειώσεις ύψους 4,61 δισ. δολαρίων από την αναστολή των εξορύξεων στην Αλάσκα.

Πτώση 6,3% σημείωσε και η Barclays, μετά την ανακοίνωση ότι τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,43 δισ. στερλίνες το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 1,65 δισ. στερλίνες. 

Στον αντίποδα, άλμα 10,3% σημείωσε η Nokia Oyj, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 4 δισ. ευρώ στους μετόχους και στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, ενώ θα εντείνει τις προσπάθειες για την εξοικονόμηση κεφαλαίων που θα διατεθούν για την εξαγορά της Alcatel-Lucent.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο 105,9 τον Οκτώβριο από 105,6 το Σεπτέμβριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011. Τα στοιχεία διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για υποχώρηση του δείκτη στις 105,2 μονάδες.

ΧΑ

Ημέρα διόρθωσης ήταν η χθεσινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αποκομίζει ένα σημαντικό μέρος των κερδών των προηγούμενων έξι ανοδικών συνεδριάσεων, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,60% στις 715,77 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 731,18 μονάδες και η χαμηλότερη στις 714,25. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 41,39 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,71 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 1,99% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,49%. 

Η αγορά ακολούθησε το ίδιο με τις προηγούμενες ημέρες μοτίβο, αλλά προς την αντίθετη φορά. Ενώ το πρώτο μισό της συνεδρίασης συντηρούσε τα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος, λίγο μετά το μεσημέρι ξεκαθάρισε τη «στάση» της. Μόνο που τις προηγούμενες ημέρες μας συνήθισε στα θετικά κλεισίματα, ενώ χθες έκρινε ότι ήρθε η ώρα της διόρθωσης, μετά, μάλιστα, και από ένα σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων (+6,17%).

Αρνητικά στην αγορά λειτούργησε το γεγονός ότι το χθεσινό EuroWorking Group των τεχνοκρατών της ευρωζώνης δεν ενέκρινε, μετά από το έλεγχο επί των πεπραγμένων, την εκταμίευση της δόσης που ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο. Μάλιστα, υπήρξαν προειδοποιήσεις για τις καθυστερήσεις, οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν εξαιτίας των μεγάλων εμποδίων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση προκειμένου να βρει ισοδύναμα των φορολογικών μέτρων που θα πρέπει να λάβει.

Έτσι, οι θεσμικοί, και κυρίως οι ξένοι, βρήκαν ευκαιρία να πάρουν την Πέμπτη μέρος των κερδών τους, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης φαίνεται να προχωρά, δίχως να υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, μέχρι στιγμής.

Οι μέχρι τώρα διαρροές και εκτιμήσεις για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί ο τραπεζικός κλάδος έχουν δώσει μια εικόνα σχετικά με τις ανάγκες του κλάδου, με την αγορά να έχει αποτιμήσει ένα πιο θετικό σενάριο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές απέδωσαν στη συγκεκριμένη πτυχή και το πρόσφατο ράλι ανόδου τόσο του κλάδου όσο και της αγοράς συνολικά.

Στο ταμπλό τώρα, έντονες διακυμάνσεις καταγράφηκαν στον τραπεζικό κλάδο, με τον κλαδικό να κλείνει με απώλειες 5,67% στις 270,91 μονάδες, ενώ είχε φτάσει ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο +2,24%. Η διακύμανση ήταν σχεδόν 30 μονάδων και σε ποσοστό 10,34%. 

Στον FTSE 25, μόνο η μετοχή της Motor Oil (+1,34%) κατέγραψε άνοδο, ενώ πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank  (-6,47%), της Πειραιώς (-6%), της Eurobank (-5,88%), της Εθνικής (-5,19%), της Ελλάκτωρ (-4,62%), της Τιτάν (-4,32%), της ΕΥΔΑΠ  (-3,39%), των ΕΛΠΕ (-2,69%),του ΟΠΑΠ (- 2,56%), της ΔΕΗ (-2,37%) και του ΟΤΕ  (-2,10%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-5,67%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+1,47%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 26 κινήθηκαν ανοδικά, 62 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Μετά από μια περίοδο αναταράξεων, οι Αγορές μετοχών παγκόσμια φαίνεται ότι ξαναβρίσκουν τον σκεπτικισμό που αναπτύχθηκε σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Αρνητικά λειτούργησε ως βάση η επαναφορά της διάθεσης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, ως προς το ενδεχόμενο αύξησης των βασικών της επιτοκίων μέσα στο Δεκέμβριο και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Η στατιστική μελέτη αποκαλύπτει πως ο Γενικός Δείκτης μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία το κοντινό μέλλον. Αφού η έξοδος από την συσσώρευση που εμφάνισε από τις 7/10 ως τις 14/10 είχε χαρακτηριστικά και δομή που διαμορφώνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ανοδικό περιθώριο από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το σημαντικό για τον Γενικό Δείκτη την προσεχή περίοδο, είναι η διατήρηση της θετικής του βραχυχρόνιας εικόνας σε ένα εύρος διακύμανσης με κάτω άκρο τον ΚΜΟ 30 ημερών που σήμερα βρίσκεται στις 681 μονάδες. Σε περίπτωση θετικών εκπλήξεων από τις κεφαλαιακές ανάγκες, ή από το πώς θα τις αντιμετωπίσουν οι Τράπεζες στόχος για τον Γενικό Δείκτη αλλά και σημαντική αντίσταση είναι οι 768 και781 μονάδες που βρίσκονται οι ΚΜΟ 200 ημερών ( απλός και εκθετικός αντίστοιχα).

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι θεσμικοί, μετά το πρώτο ημίωρο, οδήγησαν τον δείκτη των blue chip σε πορεία κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο. Από το άνοιγμα ως τις 10:38 κινήθηκε ανοδικά. Το μέγιστο μέρας σημειώθηκε μια φορά και ήταν οι 220,75 μονάδες. Το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στις 15:38 και ήταν οι 215,00 μονάδες. Από τις 15:40 ως το πέρας της διαπραγμάτευσης κινήθηκε πλάγια και συνεπώς κοντά στο ελάχιστο μέρας. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,871 εκατ. ευρώ.

Άλλαξαν χέρια 1949 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ελάχιστο μέρας τις 215,00 και μέγιστο στις 221,50. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 216,75 μονάδες, με τον 25άρη στο -1,99% και κλείσιμο στις 215,33. Επίσης διακινήθηκαν 367 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου.

Η τιμή εκκαθάρισης της τρέχουσας σειράς ορίστηκε στις 216,00 μονάδες με ελαφρά προπορεία έναντι του υποκείμενου δείκτη και υπήρξε αύξηση των ανοικτών θέσεων που ανήλθαν σε 9144 από 8863. Αύξηση σημειώθηκε και στις ανοικτές θέσεις της σειράς Δεκεμβρίου με 3767 από 3653 ΣΜΕ και η εκκαθάριση ορίστηκε στις 216,00 μονάδες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 30/10 αλλά παρέμειναν σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία απώλεια, καθώς οι επενδυτές, ανήσυχοι από την παραπαίουσα παγκόσμια ανάπτυξη, και ταραγμένοι από το ενδεχόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε ακόμη και φέτος να αυξήσει το κόστος δανεισμού ρευστοποίησαν θέσεις σε μετοχικές αξίες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας έδειξαν το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,5%, ακριβώς λίγο χαμηλότερα από τις προβλέψεις της αγοραίας συναίνεσης για 1,6% αύξηση με υπολογίσιμη επιβράδυνση από το 3,9% αύξηση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αλλά η ισχυροποίηση των  καταναλωτικών δαπανών διατηρεί ζωντανή την πιθανότητα να αποφασίσει η Fed μια αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη άφησε την πόρτα ανοιχτή για να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2006, κατά τη συνεδρίασή της 15-16 Δεκεμβρίου. Αυτό το σήμα έρχεται εν μέσω αυξανόμενου άγχους για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με τα σημάδια εξασθένησης στην Κίνα να υποδαυλίζουν την μεταβλητότητα στις παγκόσμιες αγορές κατά τους τελευταίους μήνες.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,1%, έτοιμος για να χάσει 2,5% για την εβδομάδα αλλά και να κερδίσει περισσότερο από 7% για το μήνα Οκτώβριο.

Ενώ οι αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ συνολικά υποχώρησαν αλλά οι μετοχές με προϊόντα για μωρά ενισχύθηκαν μετά την απόφαση την Πέμπτη από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του οικογενειακού προγραμματισμού για να επιτρέψει δύο παιδιά για όλα τα ζευγάρια.

Στη Wall Street εν μία νυκτί, οι δείκτες στις ΗΠΑ σημείωσαν απώλειες, αλλά ήταν ακόμη σε καλό δρόμο για την καλύτερη μηνιαία απόδοση τους μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν πάνω +1,2%, σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία άνοδο της τάξης του +1,4% και μια σημαντική μηνιαία αύξηση πάνω από 9%, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας.

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,2% έναντι του γεν, αγοράζοντας 120,92 γιεν, αλλά περίπου +0,9% για το μήνα με φόντο τις αποκλίνουσες προσδοκίες επί της νομισματικής πολιτικής.

Τάση του ευρώ ήταν παρόμοια, με το ενιαίο νόμισμα, σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου στα 1,0978 δολάρια αλλά περίπου 1,7% κάτω για το μήνα κατά τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επικεφαλής τον Mario Draghi πήρε μια εκπληκτικά υπέρ χαλάρωσης στάση και πρότεινε περαιτέρω μέτρα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ακόμα και μέσα στο Δεκέμβριο.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Διανύουμε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη να καταφέρνει να 'δει' τις 730 μονάδες, που ήταν ο πρώτος στόχος που είχαμε θέσει στην κίνηση αυτή του Δείκτη, αφού είναι το μέσο του μεγάλου 'μαύρου κεριού' της μεγάλης πτώσης, της πρώτης μέρας επαναλειτουργίας της Αγοράς και πρώην στηρίξεις και χαμηλά του τρέχοντος έτους. Λογική μετά την καταγραφή του υψηλού αυτού η κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών και η προσπάθεια δημιουργίας ρευστότητας ενόψει αυξήσεων κεφαλαίων των Τραπεζών.

Το Σάββατο θα μάθουμε τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών, την Κυριακή θα ψηφιστεί ο νόμος για τις Τράπεζες και αναμένουμε και τους όρους και το ύψος των Τραπεζικών αυξήσεων κεφαλαίου. Η Αγορά θα σταματήσει να κινείται από προσδοκίες, ή φήμες, αλλά θα έχει πραγματικά δεδομένα να αξιολογήσει.

Μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο αφού η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Στο παρελθόν οι περίοδοι αυξήσεων κεφαλαίου των Τραπεζών ήταν για το Χρηματιστήριο περίοδοι διόρθωσης, αφού σημαντική ρευστότητα από την Αγορά διοχετευόταν στις αυξήσεις. Μένει να φανεί αν το ίδιο θα συμβεί και τώρα, με την ιδιαιτερότητα αυτή την φορά ότι η μόχλευση στο Χρηματιστήριο είναι περιορισμένη και αναμένουμε την διευκόλυνση από τα capital controls των χρημάτων για τις αυξήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Η BoJ (κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας) απέχει από την απόφαση να παράσχει επιπλέον ερέθισμα

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική σήμερα, για άλλη μια φορά με ψήφους 8-1 και αποφάσισε να συνεχίσει την επέκταση της νομισματικής της βάσης με ετήσιο ρυθμό τα JPY80trn ($ 664,000,000,000). Αντί να προχωρήσει και άλλο σε μια προσπάθεια να φθάσει το 2%, τιμή στόχο για τον πληθωρισμό, είπε ότι αναμένει τώρα την επίτευξη αυτού του στόχου έξι μήνες αργότερα. Αυτή ήταν η δεύτερη τέτοια παράταση, πράγμα που συνεπάγεται μια χαλαρή δέσμευση ημερολογιακά.

Στην Κίνα, η πέμπτη Ολομέλεια ενέκρινε τις "προτάσεις CPCCC για την εθνική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της 13FYP". Η ανακοίνωση επανέλαβε τη δέσμευση της CPCCC να διπλασιάσει το 2020 το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα από τα επίπεδα του 2010, με βάση μια πιο «ισορροπημένη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξη.

Οι Ασιατικές μετοχές κέρδισαν τελικά σήμερα, με επικεφαλής τις αγορές στην Ιαπωνία και την Κίνα. Στη ζώνη του ευρώ, η οικονομική εμπιστοσύνη αυξήθηκε απροσδόκητα τον Οκτώβριο (105,9 έναντι 105,1 τον προηγούμενο  μήνα). Ο πληθωρισμός της Γερμανίας επέστρεψε οριακά σε θετικό έδαφος, τον Οκτώβριο. Πιστεύουμε ότι η σημερινή «flash» απελευθέρωση του πληθωρισμού της ευρωζώνης θα ανέλθει στο 0,1% y / y από -0,1% το Σεπτέμβριο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σταθερός στο 0,9% y / y

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την επόμενη βδομάδα, σε έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup, ενδέχεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης στην Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγή της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στην τακτική συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των χρημάτων και ότι «απομένει λίγος δρόμος», κάτι που πάντως θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση.

Αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η Αθήνα να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της χαρακτηρίζει τη λήψη «σκληρών αποφάσεων» έως το τέλος της χρονιάς ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι «υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς».

Με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις, αντίστοιχα,συναντήθηκε στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας. Επί τάπητος τέθηκαν η αναγκαιότητα έλευσης επενδύσεων, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία παρατηρητηρίου μεταρρυθμίσεων.

Πέντε φορολογικές αλλαγές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Αναδιατυπώνονται διατάξεις για το αγροτικό πετρέλαιο, αλλάζει το κριτήριο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ενώ αυξάνει ο φόρος για τις μικρές ζυθοποιίες.

Τουλάχιστον ένα στα τρία νοικοκυριά έχει οφειλές που ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ με βάση μία πρώτη επεξεργασία ενός μέρους των στοιχείων της και με αφορμή της πληροφορίες που αναφέρουν ως προτεινόμενο από την κυβέρνηση όριο οφειλών το συγκεκριμένο ποσό.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Έντονα διορθωτικά κινήθηκε χθες ο χρυσός, στη σκιά της ανάκαμψης του δολαρίου, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο συνέχισε την ανοδική του πορεία, αν και με μικρότερη ορμή σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 2,5%, στα 1.147,30  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,3%, κλείνοντας στα 46,06 δολάρια το βαρέλι.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη συνεχίζει να ενέχει «μεγάλους κινδύνους», παρά την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Έρκι Λικάνεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Η ανάπτυξη εν τέλει επιταχύνεται, αλλά ο πληθωρισμός…. εκεί υπάρχουν ακόμα μεγάλοι κίνδυνοι», είπε ο Λιικάνεν, απαντώντας σε ερώτηση ύστερα από ομιλία του στο Ελσίνκι.

Tη συνονόματη και ανταγωνίστρια της αναμένεται να εξαγοράσει η Visa Inc., προβαίνοντας στη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορία της. Ειδικότερα, η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Visa Europe, με το αντίτιμο να εκτιμάται στα 22 δισ. δολάρια. Εφόσον οι συζητήσεις αποδώσουν καρπούς, τότε η Visa Inc. θα καταστεί η «νούμερο ένα» εταιρεία στον κλάδο των πληρωμών.

Αύξηση σημείωσαν τα κέρδη των Starbucks κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2015. Ειδικότερα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 652,5 εκατ. δολάρια ή στα 0,43 δολάρια ανά μετοχή έναντι 587,9 εκατ. δολαρίων ή 0,39 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα  έσοδα κατέγραψαν άνοδο κατά 18% καθώς διαμορφώθηκαν στα 4,91 δισ. δολάρια.

Ζημιές 40,5 εκατ. δολαρίων ή 0,31 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε η Linkedln κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2015. Το αντίστοιχο διάστημα του 2014, οι ζημιές είχαν ανέλθει στα 4,3 εκατ. δολάρια ή στα 0,03 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσoδα αντίθετα, σημείωσαν άνοδο 37% καθώς διαμορφώθηκαν στα 779,6 εκατ. δολάρια από 568,3 εκατ. δολάρια προηγουμένως.

Η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ Federal Reserve και ΕΚΤ θα επιφέρει την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ δολαρίου και ευρώ, αναφέρει σε νέα της έκθεση, η Goldman Sachs. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο θα συνεπάγεται τη διαμόρφωση της ισοτιμίας στο 1 προς 1 ευρώ/δολάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα