Πρόταση Μπαρόζο για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2005 20:45

Πρόταση πέντε σημείων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 υπέβαλε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη Διάσκεψη των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Mεταξύ άλλων, προτείνει, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συμφωνία για τη νέα ΚΑΠ με ορίζοντα το 2013, να υπάρξει από το 2009 μια ανακατανομή των αγροτικών δαπανών σε κοινοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η ανακατανομή αυτή των πόρων θα αποφέρει κονδύλια ύψους 3,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης με την έμφαση να δίνεται σε θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκοσμιοποίηση και η μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ των πολιτικών συνοχής και ανταγωνιστικότητας ώστε τουλάχιστον το 60% των δαπανών για τη συνοχή να προορίζονται για πολιτικές προώθησης της ανταγωνιστικότητας στα κράτη μέλη.

Τέλος, με επιστολή του προς τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Μπαρόζο, αφού υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές μέχρι τα τέλη του χρόνου, απευθύνει έκκληση προς τα κράτη μέλη να επιδείξουν την κατάλληλη ευελιξία στις διαπραγματεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα