Γερμανικός «πάγος» για εύνοια στην Αθήνα λόγω του προσφυγικού

Βερολίνο: Όχι σε χαλάρωση του μνημονίου ως αντιστάθμισμα της ελληνικής συμμετοχής στην υποδοχή μεταναστών
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 08:26
UPD:09:52
INTIME NEWS/

Φωτογραφία αρχείου. 

Από την έντυπη έκδοση

«Πάγο» στις προσδοκίες της Αθήνας να επιτύχει ελάφρυνση των απαιτητικών όρων του τρίτου μνημονίου ως αναγνώριση της συμμετοχής της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος έβαλε χθες το Βερολίνο, παραμονή της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ζήτησε να μη συνδέονται τα δύο αυτά θέματα. Δηλαδή, του βάρους που υφίσταται η Ελλάδα από τις προσφυγικές ροές και της εφαρμογής του 3ου προγράμματος στήριξης. Προηγουμένως στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε δηλώσει πως η Ελλάδα έχει θέσει στους εταίρους της το θέμα χαλάρωσης των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, ως αντιστάθμισμα για το βάρος που σηκώνει λόγω της προσφυγικής κρίσης. (ΣΚΑΪ).

«Η άλλη πλευρά ακούει» υποστήριξε ο κ. Μουζάλας, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Ο ίδιος απέρριψε την κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας πως υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένες τις πιέσεις που δέχτηκε η χώρα μας, το αποτέλεσμα ήταν καλό.

Η προσφυγική κρίση, η εφαρμογή του 3ου προγράμματος στήριξης και οι διμερείς σχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ σήμερα στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ αναγνώρισε το «εξαιρετικά μεγάλο βάρος» που αποτελούν για την Ελλάδα τα προσφυγικά κύματα, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και πιο δίκαιης κατανομής των βαρών, όπως και υπέρ της στενότερης συνεργασίας της χώρας μας με την Ε.Ε, αλλά και διμερώς με τη Γερμανία. Ωστόσο, απέφυγε κι αυτός να αναγνωρίσει σχέση και σύνδεση των δύο ζητημάτων, προσφυγικού και μνημονίου, τονίζοντας πως θα ήταν φρόνιμο, όσο είναι δυνατό, να διαχωρίσουμε το ένα θέμα από το άλλο, καθώς «υπάρχουν σαφείς συμφωνίες της Ευρώπης, της Ευρωζώνης με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση όλων των οικονομικών και δημoσιονομικών θεμάτων, με τα οποία ασχοληθήκαμε εντατικά τα τελευταία χρόνια... Και υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών για όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα».

Από χθες, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη ρητορική της, δεσμευόμενη να αυξήσει τις απελάσεις μεταναστών, ενώ κατηγόρησε τη γειτονική Αυστρία ότι πιέζει τους πρόσφυγες να περνούν τα κοινά αυστρο-γερμανικά σύνορα αφού σκοτεινιάσει. Ο οξύτερος τόνος από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ήρθε, καθώς μια νέα δημοσκόπηση έδειξε πως η υποστήριξη προς τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Μέρκελ έχει μειωθεί στο χαμηλότερο σημείο των τριών τελευταίων ετών, λόγω του χειρισμού της προσφυγικής κρίσης.

Χθες, η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα Bild ανέφερε πως ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βαυαρίας -απ’ όπου οι περισσότεροι μετανάστες εισέρχονται στη Γερμανία από την Αυστρία- και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ανωσης (CSU), συμμάχου των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους τρεις υπουργούς που έχει το κόμμα του, σε διαμαρτυρία για την πολιτική της στο προσφυγικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και υπερασπίστηκε τις επιλογές Μέρκελ, τόνισε πως το κύμα των μεταναστών δεν μπορεί «να είναι απεριόριστο».

Δέσμευση Γιούνκερ για το Σύμφωνο

Τη διαβεβαίωση ότι η Κομισιόν θα χρησιμοποιήσει όλη την ελαστικότητα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δημοσιονομικό κόστος του προσφυγικού για ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, έδωσε ενώπιον της Ευρωβουλής ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατος αξιωματούχος της Κομισιόν, που έχει και την εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών, τοποθετείται δημόσια και με σαφήνεια υπέρ της ευελιξίας (χαλάρωσης) του Συμφώνου Σταθερότητας, κάνοντας χρήση των διατάξεών του περί «εξαιρετικών περιστάσεων» και προσωρινής χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από το μέτρο αυτό θα μπορούσε να επωφεληθεί και η Ελλάδα, στη διαπραγμάτευση που θα γίνει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, δεδομένου ότι είναι η χώρα πρώτης γραμμής στο προσφυγικό με έμμεσες και άμεσες οικονομικές επιπτώσεις. Αναφερόμενος στο θέμα ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι υπάρχουν χώρες, μεταξύ των οποίων και μεγάλες, που δεν έχουν επιδείξει ιδιαίτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό πρόβλημα.

Οπως είπε, για τις χώρες αυτές δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ευελιξία στην ερμηνεία του Συμφώνου. «Οι χώρες που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν καταβάλει πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια, τόσο μέσω συλλογικής συμμετοχής τους στις κοινοτικές δαπάνες για τους πρόσφυγες, όσο και μεμονωμένα σε εθνικό επίπεδο, δεν πρόκειται να τύχουν ευέλικτης μεταχείρισης» είπε, προσθέτοντας ότι όποιος θέλει χαλάρωση θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό.

Στην περίπτωση της Ελλάδας ενδεχόμενη επίδειξη ευελιξίας θα πρέπει να αποφασιστεί στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Διαρκής η τραγωδία στο Αιγαίο

Πάνω από 400 ανθρώπους διέσωσαν χθες οι δυνάμεις του Λιμενικού και της Frontex στο ανατολικό Αιγαίο. Eπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τρία βρέφη, σε τρία νέα ναυάγια, ενώ έως αργά το βράδυ ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης στη Λέσβο. Στο πέρασμα από την αρχαία Ασσο, στις βόρειες ακτές της Λέσβου, ανατράπηκαν δεκάδες βάρκες. Απολογισμός ένα νεκρό βρέφος και τραυματισμένα δύο άλλα μικρά παιδιά. Στη Σάμο, έπειτα από ναυάγιο στην περιοχή Ποσειδώνιο χθες το μεσημέρι, ανασύρθηκαν νεκρά δύο βρέφη και ένας άνδρας. Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δύο μικρά παιδιά, ενώ αγνοείται νεαρός άνδρας. Το πλήρωμα του Λιμενικού επανέφερε στη ζωή με τεχνητή αναπνοή ένα μικρό παιδί. Στον Αγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε ετών ενώ αναζητούνται και δύο ενήλικες.

Ο «φράχτης» της Αυστρίας

Στην Αυστρία το προσφυγικό δοκιμάζει τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τη συνοχή της κυβέρνησης.

EURONEWS

«Δεν θα περιφράξουμε την Αυστρία, πρέπει όμως να λάβουμε προληπτικά τεχνικά μέτρα για έναν καλύτερο έλεγχο και να διασφαλίσουμε επαρκή και κατάλληλα για τον χειμώνα καταλύματα για διερχόμενους πρόσφυγες» διαβεβαίωσε ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν (φωτο), χθες, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη. Με τη δήλωση αυτή ο κ. Φάιμαν απαντούσε ουσιαστικά σε προηγούμενες δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ (του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος), ότι «η Αυστρία θα υψώσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία για να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της».

Ο Αυστριακός καγκελάριος τάχθηκε υπέρ μιας συνεκτικής, σχεδιασμένης πολιτικής σε στενή συνεργασία με τη Γερμανία και άλλες χώρες, τονίζοντας: «Πρόκειται για τάξη και έλεγχο.

Δεν θα υπάρξει ένας φράχτης γύρω από την Αυστρία». Ανακοίνωσε δε, ότι θα γίνει επεξεργασία μιας πρότασης από ειδικούς των υπουργείων Εσωτερικών και Αμυνας για την τεχνική ασφάλεια στην περιοχή των συνόρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα