Εθισμένοι στο φόβο

Οριακή άνοδος στην Ευρώπη
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:27

ΟΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ στο φόβο επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στα αρνητικά παρά στα θετικά νέα, οδηγώντας τη Wall Street σε οριακή πτώση, ενώ η Ευρώπη περιόρισε αρχικά κέρδη λόγω αντιφατικών εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων.

Τα αμερικανικά blue chips υποχώρησαν από το μεγαλύτερο ράλι του τρέχοντος μηνός λόγω των απογοητευτικών προβλέψεων από την Pfizer και των αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση των ρυθμών αύξησης των εταιρικών κερδών μέχρι το τέλος του έτους. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 133,03 μονάδες, ποσοστό 1,28%, φθάνοντας στις 10.281,10 μονάδες. Με απώλειες 23,13 μονάδων, ποσοστό 1,11%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.068,11 μονάδες.

Ενώ το τρέχον τρίμηνο βαδίζει ικανοποιητικά μέχρι στιγμής, πολλοί επενδυτές έχουν εστιάσει στις απαισιόδοξες προσδοκίες των αναλυτών για το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της κακής ψυχολογίας τους. Σ' ένα τέτοιο περιβάλλον είναι δύσκολο για τις μετοχές να σημειώσουν σημαντικά κέρδη.

Οι μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού κλάδου πρωτοστάτησαν στην πτώση του δείκτη Standard & Poor΄s 500, καθώς οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.

Τα υψηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα από την Coca-Cola και την SBC Communications αναχαίτισαν το ρυθμό υποχώρησης του Dow Jones.

Για το μήνα ο δείκτης S&P 500 έχει χάσει 3,1% λόγω της κερδοσκοπίας ότι οι υψηλότερες τιμές καυσίμων θα πυροδοτήσουν πληθωρισμό και θα αναγκάσουν τη Φέντεραλ Ριζέρβ να διατηρήσει τον κύκλο των επιτοκιακών αυξήσεων.

Οι αναλυτές αναμένουν αύξηση κερδών 14% το τρίτο τρίμηνο και 16% το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου. Τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 12% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν αρχικά κέρδη στο κλείσιμο των συναλλαγών αλλά ακόμη κυμαίνονται υψηλότερα λόγω των αισιόδοξων αποτελεσμάτων από τον όμιλο τροφίμων Nestle, ενώ η Nokia απογοήτευσε τα κορυφαία blue chips. Οι μετοχές της Nokia υποχώρησαν 4,7% καθώς τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έδειξαν χαμηλότερη ζήτηση σε σχέση με τα περιθώρια κέρδους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε υψηλότερα 0,4% στις 1.177,4 μονάδες αλλά κάτω από τα κατώτερα της συνεδρίασης των 1.188,7 μονάδων. Ο δείκτης Nikkei ανέκαμψε από το ξεπούλημα των έξι ημερών κλείνοντας με άνοδο 0,7% στις 13.222,73 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα