UBS: Προσφέρει περισσότερα για την απόκτηση μεριδίων

Στις χρηματιστηριακές εταιρείες της Κίνας, από την Goldman
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 08:15

Η UBS AG, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, ενδέχεται να καταβάλλει τρεις φορές περισσότερα απ΄ό,τι η Goldman Sachs Group Inc. για να επενδύσει στον κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών της Κίνας, αυξάνοντας την τιμή για την είσοδο ξένων χρηματιστηριακών, όπως δείχνουν τα έγγραφα.

Τα σχέδια της τράπεζας που εδρεύει στη Ζυρίχη, να αγοράσει το 20% της μη κερδοφόρας Beijing Securities Co., συμπεριλαμβάνουν το ποσόν του 1,4 δισ. γιουάν (173 εκατ. δολ.) για την αποζημίωση των πελατών της φίρμας, που τους οφείλει χρήματα, σύμφωνα με τα έγγραφα των εταιρειών, που εμπλέκονται με την εμπορική συναλλαγή. Πέρυσι, η Goldman κατέβαλε αποζημίωση 62 εκατ. δολ., για παρόμοια επένδυση στην Κίνα.

Συμφωνώντας η UBS για το 20%, διαταράσσει τα σχέδια της JPMorgan Chase & Co. και άλλων ξένων τραπεζών, να αποκτήσουν την πλειοψηφία του ελέγχου των χρηματιστηριακών εταιρειών της Κίνας. Η κυβέρνηση της χώρας προσφέρει μερίδια σε ξένους επενδυτές, με στόχο να βοηθήσει τον κλάδο που εμφάνισε πέρυσι ζημίες 1,8 δισ. δολαρίων.

Ο Mark Panday, εκπρόσωπος της UBS στο Χονγκ Κονγκ, αρνήθηκε να σχολιάσει αυτήν την επένδυση, την οποία ανακοίνωσε η τράπεζα τον περασμένο μήνα. Ο Liu Fuhua, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Πεκίνου, είπε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει το θέμα.

Η Credit Suisse First Boston και η Citigroup Inc., συγκαταλέγονται ανάμεσα στις άλλες φίρμες της Wall Street, που θέλουν να δημιουργήσουν venture χρηματιστηριακών εταιρειών στην Κίνα. Οι αμοιβές της επενδυτικής τραπεζικής, των συναλλαγών και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη και μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενδέχεται να ανέλθουν στα 12 δισ. δολ. έως το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merrill Lynch & Co.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα