ΜΕΧΡΙ το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων στη Λιβύη, σε περιοχές στις οποίες έχουν αποκτήσει δικαιώματα τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Πρόκειται για τις παραχωρήσεις που εξασφάλισαν τα ΕΛ.ΠΕ. το Νοέμβριο του 2003, συμμετέχοντας σε κοινοπρακτικό σχήμα με τις πετρελαϊκές εταιρείες Woodside Energy (αυστραλιανή 50%)) και Repsol (ισπανική 20%).
Ηδη από τις 30 Σεπτεμβρίου, τα ΕΛ.ΠΕ. έχουν ανοίξει γραφεία στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη και έχουν εγκαταστήσει το δικό τους επιτελείο για την παρακολούθηση των ερευνητικών εργασιών.
Οι γεωτρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσουν σε περιοχές της παραχώρησης που βρίσκεται στη Σύρτη, στη Βορειοανατολική Λιβύη, όπου η κοινοπραξία ελέγχει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η επιλογή των περιοχών που θα γίνουν οι γεωτρήσεις, έχει γίνει με κριτήριο όχι τόσο το αναμενόμενο μέγεθος του κοιτάσματος, όσο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες που εμφανίζουν οι περιοχές για ανακάλυψη υδρογονανθράκων.
Κρίνεται δηλαδή ότι με τη σημερινή συγκυρία των τιμών, αυτό που προέχει είναι η ανεύρεση πετρελαίου το γρηγορότερο δυνατόν, και όχι η ανάληψη ρίσκου για ανεύρεση μεγάλου κοιτάσματος.
Στη Βορειοανατολική Λιβύη, η ίδια κοινοπραξία διαθέτει επίσης δικαιώματα σε ακόμη 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή του Μουρτζούκ. Επίσης δικαιώματα πρώτης άρνησης για να εισέλθει σε κοινοπρακτικά σχήματα στην περιοχή του Ατσάν (Νοτιοδυτική Λιβύη) όπου τα κοιτάσματα είναι διαπιστωμένα. Ωστόσο μέχρι στιγμής το δικαίωμα αυτό δεν δόθηκε η ευκαιρία να ασκηθεί.
Η συμφωνία για τις παραχωρήσεις της Λιβύης είχε υπογραφεί στις 30 Νοεμβρίου και μέχρι τώρα ολοκληρώθηκαν οι γεωφυσικές έρευνες που έδειξαν τις πετρελαιοπιθανές περιοχές στις δύο παραχωρήσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις δύο περιοχές, σύμφωνα με τα όσα είχαν πει τότε οι επικεφαλής των ΕΛ.ΠΕ. Γιώργος Μωραΐτης και Αθανάσιος Καραχάλιος, μιλούν για πιθανά αποθέματα 400 εκατομμυρίων βαρελιών.
Σχετικά με τη δραστηριότητα των ΕΛ.ΠΕ. στην έρευνα υδρογονανθράκων, θα πρέπει να αναφερθεί η συμμετοχή σε κοινοπραξία στην Αλβανία κα στο Μαυροβούνιο.
Στην Αλβανία ως γνωστόν τον περασμένο Μάιο η γεώτρηση που έγινε βρήκε κοίτασμα πετρελαίου, το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να εξαχθεί επειδή είναι ιδιαίτερα παχύρρευστο. Για το συγκεκριμένο κοίτασμα συνεχίζεται η μελέτη των χαρακτηριστικών του, ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις.
MΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣΒ>