Eσθονία: Επιτάχυνση της ανάπτυξης με την είσοδο στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Andrus Ansip
Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2005 13:34

Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ του ευρώ το 2007, θα προσθέσει 1% ετησίως στην ανάπτυξη της οικονομίας της Εσθονίας και θα τονώσει τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Andrus Ansip.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Andrus Ansip.

Η πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης στη Θάλασσα της Βαλτικής, που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ενωσης το 2004, θα αλλάξει το νόμισμά της με το ευρώ σε 14 μήνες, μαζί με τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Το τοπικό νόμισμα, η εσθονική κορώνα είναι κλειδωμένη στον μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών, το σύστημα που ελέγχει τη σταθερότητα του νομίσματος, πριν από την αλλαγή του.

«Η οικονομία της Εσθονίας βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα», ανέφερε ο Ansip, 49 ετών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ηλικίας 200 ετών κυβερνητικό κτίριο στο Ταλίν, στις 19 Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας: «Με την είσοδό μας στην Ευρωζώνη θα έχουμε μία ακόμη μονάδα ανάπτυξης, ενώ για τους τουρίστες θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός τριών κομμάτων της Εσθονίας, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις 13 Απριλίου, βασίζεται στην οικονομική ανάπτυξη, για να κάνει πραγματικότητα τις υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων και άλλων επιδομάτων. Η δεύτερη μικρότερη οικονομία της Ε.Ε., μετά τη Μάλτα, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 9,9% το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά, ότι η ανάπτυξη στο σύνολο του έτους θα είναι 6,6%, αποτέλεσμα των εξαγωγών και της «παροιμιώδους σταθερότητας».

Τον Ιούλιο οι εξαγωγές αυξήθηκαν 27%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2004, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στις 29 Σεπτεμβρίου. Οι φορτώσεις καταναλωτικών αγαθών στο εξωτερικό, ήταν κυρίως μηχανολογικός εξοπλισμός και προϊόντα ξύλου, από εταιρείες όπως την επιπλοποΐα AS Viisnurk.

Οι απ' ευθείας ξένες επενδύσεις τροφοδότησαν την ανάπτυξη, στα 17 δισ. κορώνες (1,3 δισ. δολ.) το δεύτερο τρίμηνο, από 3 δισ. κορώνες, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Εσθονίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα